Peder Wallenberg, EF Education Executive Language Institute. Foto: Martina Huber
Bra affärsengelska lyfter fram din kompetens, menar Peder Wallenberg på EF. Foto: Martina Huber

Undvik vanliga missarna i din affärsengelska

Många drivna svenska chefer förvandlas till tysta musslor när de ska prestera på engelska i professionella sammanhang.
Det finns också vanliga språkmissar. ”De kan bli förödande, exempelvis i en förhandling”, säger Peder Wallenberg på EF.

Plötsligt händer det. Företaget där du arbetar blir uppköpt av ett amerikanskt bolag. Som chef förväntas du hålla en dragning på det nya koncernspråket engelska, inför 700 åskådare. För att inte tala om att du också snart ska in i en förhandling med bara engelsmän och amerikaner som motparter. Innan du drabbas av panik, ta ett djupt andetag. Du klarar detta, men du kanske behöver lite hjälp.

Peder Wallenberg är försäljningschef för EF Education Executive Language Institute som erbjuder skräddarsydda språkkkurser i bland annat affärsengelska. Han kommer ofta i kontakt med svenska chefer som oroar sig över sina bristande engelskkunskaper. Men rent generellt behärskar vi svenskar det engelska språket bra, menar han.

Testa dig hos EF: Hur bra är din engelska? På ca 10 minuter får du reda på din språknivå utifrån Europarådets standard

”Eftersom engelsmän och amerikaner har stort förtroende för svenskars engelskkunskaper tänker de inte ens på den språkbarriär som ändå finns, de tar för givet att du håller samma språkliga nivå som de gör. Det kan bli förödande om du inte lyckas klargöra din poäng, exempelvis i en förhandling.”

Peder Wallenberg minns särskilt en kvinnlig HR-chef som hade en sådan ångest inför ett viktigt keynote-tal på engelska att hon grät vid det första mötet med EF.
”Men vi satte upp en bra plan tillsammans och skräddarsydde hennes kurs så att hon skulle bli ett presentationsproffs.”

Läs också: Lottie Knutson: "Så blev jag tryggare med min affärsengelska"

En undersökning, utförd av EF på årlig basis, visar att antalet multinationella företag i världen ökade med 25 procent mellan åren 2006 och 2016. Mer än 70 procent av de tillfrågade företagen i icke-engelskspråkiga länder menar att engelskan är viktig när de gör affärer och mer än 11 procent av dem har engelska som koncernspråk.

Vilka är då de vanligaste språkmissarna som svenska chefer gör när de kommunicerar med sina engelsktalande kollegor? Peder Wallenberg ger ett par exempel:
”Vi har klassikern när engelsmannen frågar dig om ni har en deal, och du svarar eventually. Du tror att du säger ”eventuellt”, och tänker att det inte finns en chans att du tänker skriva på. Engelsmannen, däremot, uppfattar det som att det bara är en tidsfråga innan uppgörelsen är i hamn.”

Att blanda ihop appreciate och estimate är också vanligt, enligt Peder Wallenberg. Det kan till exempel få följande konsekvenser: I en förhandling får svensken frågan hur mycket hen beräknar att affären kommer att kosta. När svensken svarar: ”I appreciate 1 million”, tror engelsmannen att svensken skulle uppskatta att få en miljon.

3 steg för att bli bättre på affärsengelska

Peder Wallenberg, EF. Foto: Martina Huber

Peder Wallenberg, försäljningschef på EF Executive, tipsar om hur du ger din affärsengelska ett lyft.

  1. Våga ta steget! Skala bort rädslor och skygglappar och satsa på en välrenommerad utbildning. Att vilja bli bättre på engelska är inget att skämmas över.
  2. Kickstarta med en skräddarsydd intensivkurs på plats där språket talas. Du kan avancera en språknivå på bara 1-2 veckor, något som annars kan ta upp till ett år. Därefter följer du upp med en onlinekurs.
  3. Avsätt tid. Tro inte att du kan arbeta med ditt vanliga jobb under den skräddarsydda intensivkursen. Gå all-in!

De som vänder sig till EF Executive är både företag som vill öka nyckelpersoners kunskaper i affärsengelska och enskilda anställda, exempelvis HR-chefen som en dag förväntas kunna  rekrytera på engelska.
”De flesta företag har en budget för kompetensutveckling, så när en mellanchef vill bli bättre på engelska är vår erfarenhet att företaget säger ja till att betala utbildningen”, säger Peder Wallenberg.

Vad skiljer då en EF Executive-utbildning i affärsengelska från en vanlig språkresa för vuxna? Förutom att kursen är skräddarsydd efter varje deltagares behov, vistas deltagarna i inspirerande studiemiljö i Cambridge med goda möjligheter att nätverka. Liknande kurser anordnas även i Boston och Hongkong.
De flesta deltagare väljer att bo på hotell, men den som på klassiskt språkresevis vill bo i familj får göra det.
Lärarna har spetskompetens inom det område där deltagarna vill förbättra sin engelska.

Kort och intensivt, är ledorden.
”De flesta chefer kan inte vara bort från jobbet längre än 1-2 veckor. På en skräddarsydd intensivkurs som vår avancerar du en språknivå var tionde dag, något som tar ett år om du enbart väljer en onlinekurs istället”, säger Peder Wallenberg. ”Däremot rekommenderar vi att du följer upp dina nya kunskaper med en onlinekurs när du kommer hem.”

Vad kostar det då? En vecka i Cambridge med hotell går på cirka 25 000-30 000 kronor. Väl investerade pengar, menar Peder Wallenberg.
”Att vara bra på engelska släpper loss den kompetens du redan har. Om du inte kan språket blir din kompetens dold inom dig själv. Att låsa upp många års kunskap som annars går förlorad är väl investerade pengar.”

Text: Lotta Byqvist

Så går en EF Executive-kurs till:

Före kursstart görs en behovsanalys av nuvarande språkkunskaper för att sedan koppla dem till utmaningar och professionella behov.

EF Executive har skräddarsydda intensivkurser på en eller två veckor i Boston, Cambridge och Hongkong.

Erfarna språklärare med branschexpertis undervisar både individuellt och i grupp.

Du breddar din kompetens inom flera områden, bättre presentationsteknik, förhandlingsteknik och ett mer slagkraftigt skriftspråk är några exempel.

När du avslutat kursen har du tillgång till uppföljande lektioner, övningar och repetition online i ett år.

Hur bra är din engelska?

Testa dina egna kunskaper här, med ett språktest utifrån Europarådets standard. Testet tar cirka 10 minuter.

Texten är ett samarbete mellan Chefs innehållsstudio och EF.

EF Executive Language Institute i Boston, Cambridge och Hong Kong erbjuder premiumkurser i engelska för företagsledare och entreprenörer i en internationell kontext. Med utgångspunkt i ett fokusområde som till exempel redovisning, juridik, möten och förhandlingar, finans eller IT har kursen som mål att förbättra branschspecifika kunskaper. Du gör en djupdykning i språket för maximalt resultat på kort tid. Under kursens gång bor du bekvämt på något av Cambridge, Boston och Hong Kongs absolut bästa hotell.

Läs mer här

Uppgradera ditt ledarskap

lottie_knutson_ef
Annonssamarbete: EF Executive

Intensivkurs lyfte Lottie Knutsons affärsengelska

Att du är bra på engelska betyder inte att du behärskar affärsengelska.
”Mitt språk har svikit mig i skarpt läge”, säger Lottie Knutson.
Det ville hon ändra på – med en intensivkurs.

mistagen
Beslutsfattande

Vd:ar avslöjar: Största misstagen vi gjorde – i början

Alla toppchefer har någon gång varit ny som chef. Och alla har gjort misstag. Här är några lärdomar från vd:ar som reflekterat över sin första tid som ledare.
rusta1
Långläsning: Arbetsmiljö

Så byggde Rusta en lyckad företagskultur

 Hur byggs egentligen en företagskultur? Och varför är det så viktigt? Chef reste runt på Rustas varuhus och lager och fann svaret på hur värderingar gått från ord till handling.

tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.