lottie_knutson_ef
En intensivkurs i Cambridge gav Lottie Knutsons affärsengelska ett lyft. Foto: Unsplash och Studio Karl Nordlund

”Nu är jag tryggare med min affärsengelska”

Att du är bra på engelska betyder inte att du behärskar affärsengelska.
”Mitt språk har svikit mig i skarpt läge”, säger Lottie Knutson, som sitter i flera engelskspråkiga styrelser.
Det ville hon ändra på – med en skräddarsydd intensivkurs.

Det är inte det att Lottie Knutson inte är bra på engelska. Tvärtom. Hon har jobbat i internationella bolag, håller ibland föreläsningar på engelska och sitter med i flera storbolagsstyrelser där engelska är språket som används. Hon prenumererar på Financial Times, lyssnar dagligen på BBC Radio och bloggar på engelska.
”Men när man ska upp på en viss nivå, när man ska diskutera försäljning och expansion eller förhandla – då krävs en affärsengelska. Det är helt annorlunda”, säger Lottie Knutson.

I diskussionerna runt ett styrelsebord rör sig affärsengelskan ofta på en hög abstraktionsnivå med många etablerade begrepp. Och det går snabbt.
”Mitt språk har svikit mig i skarpt läge. Du får bara en chans att yttra dig och den är över på några sekunder. Jag vill kunna tala om sakfrågan, vill kunna utveckla ett resonemang och argumentera – utan att känna mig decimerad”, säger hon.

Är du bättre än Lottie Knutson på engelska?

Vilken nivå ligger din engelska på?
Lottie Knutson ligger på en stark C1 nivå.
Testa dina egna kunskaper här, med ett språktest utifrån Europarådets standard. Testet tar cirka 10 minuter.

Risken finns att man blir överkörd, bortkollrad eller utmanövrerad om man inte hänger med i svängarna. Lottie Knutson nämner ett bolag som förbjöd beslut i sittande möte med engelsmän och amerikaner, av just den anledningen.
”Du hamnar lätt i ett språkligt underläge, trots att du inte behöver vara underlägsen kompetensmässigt. De utrycker sig ofta så oerhört elegant och retoriskt skickligt och det finns risk att du känner dig sig som en byfåne… Du snubblar på ditt eget språk.”

Förra året bestämde hon sig att det fick vara slutsnubblat. Hon bestämde sig för att ta tag ordentligt i sin affärsengelska. En skräddarsydd veckolång intensivkurs i Cambridge i Storbritannien med EF Executive Language Institutes, blev den bästa lösningen för henne.
”Jag ville göra det helhjärtat och ha totalt fokus. Då är det en fördel att åka iväg. Jag hade bestämt mig för att växla om till engelska helt i huvudet och inte ens tala i telefon på svenska under veckan”, säger hon, men erkänner att hon fuskade lite.

Lottie Knutson, resexpert och influencer som sitter i flera storbolagsstyrelser, tycker att hon är medelbra på att lära och ta till sig språk.
”Jag har bott i Frankrike och lärde mig franska till en riktigt bra nivå, men jag har i princip aldrig haft glädje av franskan i mitt jobb. Och problemet är att franskan har ’knuffat bort’ engelskan.”
En intensivkurs hos EF Executive Language Institutesblev lösningen.

Foto: Studio Karl Nordlund

Inför kursen fick hon göra ett språktest för nivåbestämning och en behovsanalys av vilka branscher, områden och situationer just hon behövde fördjupa sin affärsengelska extra i.

På plats i anrika universitetsstaden Cambridge blev det intensivt. Dagar fyllda med övningar i allt från förhandlingsteknik och mediala kriser till presentationsteknik, diskussioner om bolagsexpansion, träning i svåra samtal och coachning av medarbetare. Rollspel och grupplektioner växlade med individuella privatlektioner.
”Du övar på att prata i internationell affärsmiljö, med den typ av språk som används i ledningsrum och styrelser. Mycket fokus låg på förhandlingsövningar”, berättar Lottie Knutson.

Så går en EF Executive-kurs till:

Före kursstart görs en behovsanalys av nuvarande språkkunskaper för att sedan koppla dem till utmaningar och professionella behov.

EF Executive har skräddarsydda intensivkurser på en eller två veckor i Boston, Cambridge och Hongkong.

Erfarna språklärare med branschexpertis undervisar både individuellt och i grupp.

Du breddar din kompetens inom flera områden, bättre presentationsteknik, förhandlingsteknik och ett mer slagkraftigt skriftspråk är några exempel.

När du avslutat kursen har du tillgång till uppföljande lektioner, övningar och repetition online i ett år.

Efter de fullspäckade dagarna och pluggandet erbjöds också anordnade aktiviteter. Allt från teaterresor till pubkvällar gav möjlighet att lära känna de andra deltagarna.
”På min kurs var vi en jätterolig grupp, utan någon som helst intern prestige. Annars när du sitter i en ledningsgrupp eller styrelse vill du bidra, vara smart och duktig – här hade alla istället fokus på egen utveckling. Så otroligt givande!”

I hennes grupp gick bland annat en hög polischef från Finland som drillades i det fackspråk polisen använder internationellt och en tysk advokat som behövde slipa sitt affärsförhandlingsspråk. Andra studiekamrater var en tysk it-entreprenör som behövde vässa engelskan inför en global expansion och en colombiansk affärskvinna som jobbade med export av frukt,
”Att vistas på det sättet i ett internationellt sammanhang är väldigt kul. Vi hade så roligt tillsammans!”

Nästan alla deltagare hade fått kursen betald av sin arbetsgivare.
”Det här är en investering som företag gör i sina medarbetare. Jag tror att det är väldigt väl investerade pengar”, säger Lottie Knutson.

Väl hemma igen märker hon att engelskan har fått sig en knuff framåt. Nu finns en ny trygghet när hon kliver in i ett engelskspråkigt styrelserum.
”För mig handlar det om att äga språket, och den här kursen har tagit mig ett steg närmare det – att kunna strunta i det språkliga och istället lägga fokus på innehållet och sakfrågorna.”

EF Executivekursen ser hon också som ett sätt att ta ansvar för sin egen utveckling och sitt eget lärande.
”Att behålla nyfikenheten och försöka utvecklas hela tiden blir ju ännu viktigare med åren”, säger Lottie Knutson, som själv är 54 år.

”Det är ju inte längre så att man går en högskoleutbildning och sedan är man klar. Som chef blir du också snabbt inaktuell på arbetsmarknaden om du inte utvecklas.”

”Svenska chefer och ledare borde bli bättre på den egna långsiktiga utvecklingen. Den svenska ledarrollen är ju väldigt coachande, med mycket fokus på andra och på medarbetarnas utveckling. Vi har inte alltid samma koll på oss själva. Kanske finns inte heller alltid ork över till nyfikenhet, men vi behöver verkligen ta oss ur det operativa ekorrhjulet ibland, om vi ska orka i längden. Lyft blicken – och låt tanken halka med då också.”

Text: Malin Kaldo

Testa dig: Hur bra är din engelska? På ca 10 minuter får du reda på din språknivå utifrån Europarådets standard

Texten är ett samarbete mellan Chefs innehållsstudio och EF.

EF Executive Language Institute i Boston, Cambridge och Hong Kong erbjuder premiumkurser i engelska för företagsledare och entreprenörer i en internationell kontext. Med utgångspunkt i ett fokusområde som till exempel redovisning, juridik, möten och förhandlingar, finans eller IT har kursen som mål att förbättra branschspecifika kunskaper. Du gör en djupdykning i språket för maximalt resultat på kort tid. Under kursens gång bor du bekvämt på något av Cambridge, Boston och Hong Kongs absolut bästa hotell.

Läs mer här

Relaterade artiklar

dubbelt-ledarskap
Arbetsmiljö

Forskning: Så får du delat ledarskap att funka

Delat ledarskap kan vara lösningen på för hög arbetsbelastning, visar svensk forskning. Dessutom blir beslutsgången snabbare och cheferna mer tillgängliga.
Hélène Barnekow
Beslutsfattande

”Det går inte att jobba som förr”

Agilt ledarskap är en självklarhet för Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige, som skrivit bok om sina erfarenheter av att leda förändring.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!

Google - en drömarbetsplats för många unga.
Karriär

Här vill unga i Sverige helst jobba

För femte året i rad har svenska studenter och akademiker i början av sin karriär rankat de mest attraktiva arbetsgivarna. På förstaplatsen: En, vad det verkar, orubblig techjätte.

ishtarmoter
Karriär

Ishtar Touailat: 8 tips till dig som är ny chef

Chefs krönikör har utsetts till både supertalang, en av näringslivets mäktigaste och framtidens kvinnliga ledare – men hon har också en gång varit ny som chef. Här är hennes bästa tips.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Dags att komma ut ur semesterbubblan

När jag skriver detta har jag exakt en vecka kvar på semestern. De senaste åren har jag tyckt att sommaren har varit svår. Den har brett ut sig som en öken där jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra av mig själv.
Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University.