Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Frågan alla chefer bör ha svar på innan hösten

Det är en fråga som kan vara jobbig att få svar på. Men ställer du den rätt kan svaret skapa resultat i ditt ledarskap redan i höst. Det lyfter dina medarbetare och underlättar ditt arbete radikalt. Följ denna steg-för-steg.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: ManpowerGroup

Låt oss börja med lite bakgrund: En stor undersökning som presenteras i dag listar hur svenskarna vill att chefen är. Varannan medarbetare vill ha en coachande chef och fyra av tio säger att drömchefen är lyhörd. Men även drivande, visionär och människokännare rankas väldigt högt när svenskarna får säga sitt om hur man vill att ens närmast överordnade chef är.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och Manpowergroup. Ladda ned hela undersökningen.

Manpower Work Life har i flera år hjälpt Manpower till att bli experter på trenderna på arbetsmarknaden. Sedan 2007 har undersökningen analyserat svenska folkets syn på arbete, karriär och arbetsliv. 

Exempel på lärdomar är att 30 procent av svenskarna kan tänka sig att byta hobby om det skulle gynna deras karriär, att majoriteten anser att mångfald på arbetsplatsen gynnar affärerna och att tid är den nya statusmarkören i livet.

Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med 20 000 panelister. Den är representativ för Sveriges arbetsföra befolkning. 4 398 svenskar ingår i undersökningen, varav 1 863 är nyrekryterade. 44 procent är kvinnor och 56 procent män. Åldersspannet är 15-74 år. 54 procent av de svarande är anställda. En av fem är chefer. 63 procent jobbar i privat sektor, 31 procent inom offentlig sektor.

”En chef som är coachande, lyhörd och människokännare är en person som ser en, peppar en och ger feedback. Man vill helt enkelt ha en god människa som går att prata med, får saker att hända och skapar en bild av framtiden”, säger karriärcoachen Charlotte Hågård om svenskarnas bild av drömchefen.

Enligt ledarskapsutvecklaren Jörgen Kihlgren är det lite av en renässans för det mer ”svenska” ledarskapet där coachning värderas högt. Detta trots att ordet coach länge haft ett dåligt rykte och det därför gått inflation i begreppet. Att ord som coach, lyhörd och människokännare är i toppen har sin förklaring menar han.
”Flera av dessa egenskaper hänger ju ihop och det kan till exempel vara svårt att vara coachande om du inte är lyhörd”, säger han.

Det är analysföretaget Kairos Future som gjort undersökningen på nästan 4 500 svenskar tillsammans med bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower.

Vilka drömegenskaper som den egna chefen bör ha skiljer sig åt mellan medarbetare och chefer. Båda grupperna har exempelvis coach högst upp på prioriteringslistan. Däremot är lyhörd är en betydligt viktigare egenskap för den anställde, mot den som är chef själv. För chefen står ”visionär” högre i kurs. En av tre ser visionär som en eftertraktad egenskap, jämfört med en av fem bland de anställda, vilket har sin förklaring.

Nu till problemet. De flesta chefer tror att de känner sina styrkor och svagheter men när det kommer till en djupare kunskap över den egna ledarstilen, förmågor och utmaningar är det få som gör sin hemläxa.

”En stor del av ledarskapet bygger på självkännedom och kunna se sina styrkor och svagheter. Så för att bli en bättre chef är det bra att du sätter upp mål för ditt ledarskap när du väl kommit fram till vad du vill utveckla. Det kan exempelvis handla om riktning, i de fall du vill bli bättre på förklara varför ni gör vissa saker och bli en starkare visionär. Andra delar som du kan vilja utveckla som chef är dina relationer till andra chefer och anställda eller exempelvis bli bättre på att uppnå resultat”, säger Jörgen Kihlgren.

”Hur är jag som chef”  är sannolikt den enskilt viktigaste frågan att ställa och få svar på för den som vill utveckla sitt ledarskap. Med hjälp av Jörgen Kihlgren tog vi fram en plan i fem steg.

1. Självreflektion. Det kan göras över tid – använd anteckningar eller ljudmemon i mobiltelefonen som du alltid har med dig. Vilka beslut har du fattat, vilka samtal har du haft, vilka möten har du hållit i? Och hur kändes det? Försök att inte vara för detaljerad men ändå tillräckligt för att det ska vara ett stöd för de följande punkterna. Dina egna känslor är viktiga här – vissa ger rådet att använda sig av meditation och mindfulness i detta arbete.

2. Testa-dig-själv. Det finns inget snabbare sätt att samla in data om dina styrkor och svagheter än tester. På amerikanska Psychology Today och HSGL finns gratistest, Tidningen Chef har ett mer omfattande test som spänner över nio områden, tillgänglig för prenumeranter.

3. Be om återkoppling från andra kollegor, överordnade chefer och anställda. Den som vågar be om och ta emot feedback gällande sitt beteende kan lära sig mycket om sin ledarstil. Du som chef bör i så fall befinna dig högst upp i feedbacktrappan (stegen är förkasta, försvara, förklara, förstå/lyssna samt – högst upp – förändra). Kom ihåg att det kan ta emot att ärligt söka sanningen. Det finns webbaserade tester där du kan bjuda in medarbetare att tycka till om ditt ledarskap.

4. Lär dig av dina misstag och framgångar. Börja med målet. Vad vill du åstadkomma och hur? Skriv ned. Därefter – varje gång du fattar ett viktigt beslut – skriv ned vad du tror kommer att hända. Kolla av dina anteckningar nio eller tolv månader senare – stämmer resultatet med det du förväntade? Stjärninvesteraren Warren Buffett är en chef som gjort detta till en konst, att ständigt titta tillbaka på beslutet för att lära sig vad som gick fel eller rätt.

5. Skaffa en mentor. Få råd och tips från en person med mer erfarenhet, utveckla din kunskap, få nya perspektiv och diskutera de utmaningar du har som chef. Dessutom bygger det ditt nätverk.

Egenskaper som svenskarna vill att drömchefen ska ha:

1.     Coach: 46 procent

2.     Lyhörd: 41 procent

3.     Drivande: 24 procent

4.     Visionär: 22 procent

5.     Människokännare: 21 procent

Minst önskade egenskaperna:

1.     Resultatorienterad: 4 procent

2.     Social ansvarig: 5 procent

3.     Effektiv: 6 procent

4.     Sammanhangsskapare: 6 procent

5.     Föredöme: 7 procent

Här skiljer sig bilden åt av drömchefen mellan chefer/icke chefer

1.     Lyhörd

Chef: 37 procent

Ej chef: 45 procent

2.     Människokännare

Chef 14 procent

Ej chef: 22 procent

3.     Visionär

Chef: 35 procent

Ej chef: 22 procent

4.     Rättvis

Chefer: 7 procent

Ej chef: 16 procent

5.     Beslutsfattare

Chefer: 18 procent

Ej chef: 11 procent

6.     Föredöme

Chefer: 14 procent

Ej chef: 7 procent

Hela denna text är ett samarbete mellan Chef och Manpower Group. Hela undersökningen kan du ladda ned här.

Text: Rebecka Guzman