Chefen vill ha sin chefs jobb

Svenska chefer vill högre upp i organisationen. Och det är vd-rollen som lockar mest. För flertalet finns toppjobbet de drömmer om i just den bransch de arbetar i nu, ofta till och med inom samma företag.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: ManpowerGroup

Batman – chef – och Robin – medarbetare med ambitioner.

Pilot, modedesigner, dykare och fotograf. Klassiska drömyrken för den som vill drömma sig bort till en tillvaro av självförverkligande och möjligheten att styra över sin egen tillvaro. Men inte bland svenska chefer. Få chefer hade något av exemplen ovan som dröm.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

I stället sneglar de bort mot hörnrummet på kontoret – där vd:n sitter. Hela 17 procent drömmer om att en dag bli vd. På andra plats kommer andra typer av chefer, som personalchef, ekonomichef, it-chef och projektledare, med sammanlagt 16 procent.

Och drömjobbet som vd finns för 35 procent av de tillfrågade i samma bransch som de redan verkar. I många fall på det företag där de redan jobbar. Hela 64 procent menar att deras nuvarande jobb är eller är ganska nära deras drömjobb. Och självförtroendet är det heller inget fel på. Nästan tre av fyra, 73 procent, tror att de kommer att nå sitt drömjobb.

Men Jaana Lindström, som hjälper chefer att nå högre i karriären, tror att få chefer gör vad som krävs för att verkligen nå drömmen:

”Man måste göra skillnad på dröm och plan. Det är relativt få som faktiskt sätter upp en riktig plan för hur de ska nå sin dröm, säger hon.

Att så många drömmer om att bli vd förvånar henne inte. Men tror ändå att vissa chefer glömmer en sak: att även högsta chefen har en chef.

”På många sätt är vd så långt man kan nå, även om man ibland glömmer att även vd:n har en chef, ofta i form av styrelsen. Det är ett naturligt slutmål, och vi har inte så många prestigefulla jobbtitlar i Sverige, men vd är en sådan. Däremot tror jag att många yngre idag har andra drömmar än att bli just vd. De verkar inte tycka det är värt priset att behöva jobba och vara tillgänglig dygnet runt. Och de har kanske sett sina föräldrar, hur de har slitit för att nå sina karriärmål”, säger Jaana Lindström.

En som gjort den resan, från vanlig anställd till vd är Tony Holmberg, idag affärschef på Ica Sverige och dessförinnan vd för Ica-ägda Rimi i Litauen. Som tonåring började han jobba extra på den lokala Ica-butiken i Brunflo. I början handlade det om att packa kassar och sortera tomglas på jullovet, men snart fick han börja sitta i kassan och efter ytterligare ett tag började han jobba som kvälls- och helgansvarig.

”Jag drömde aldrig om att bli vd. Jag ville bli polis. Men eftersom man var tvungen att vara 20 år gammal för att söka till Polisskolan började jag jobba på Ica i väntan på att jag skulle bli gammal nog”, säger han.

Icachefen Lars Ocklind såg potentialen och föreslog att Tony Holmberg borde bli Ica-handlare. Svaret kom snabbt och mest på skoj att ”nej, i så fall ska jag bli chef över hela Ica”. Tony Holmbergs chef erbjöd honom en plan för att bli handlare, men när dagen väl kom med möjligheten att ta över en butik kändes det inte rätt.

”Jag ville ju inte låta något komma i vägen för drömmen att bli polis. Jag har alltid hållit på mycket med idrott och där lärde jag mig att bli målinriktad”, säger Tony Holmberg.

I stället fick han jobb som konsult inom butiksdata på Icas it-avdelning i Stockholm. Och fortsatte att göra karriär. 2008 nådde han slutligen vd-stolen, för Rimi i Litauen.

”Det visar att man inte ska låsa fast sig vid en dröm. För då hade jag varit polis idag. För mig handlade det inte vd-jobbet om att få en hög lön, utan snarare att kunna få en situation som är bra för mig, där jag har möjlighet att utveckla mig själv och andra”, säger Tony Holmberg.

Just de drivkrafterna stämmer väl överens med vad andra svarat i undersökningen. Endast 17 procent anger att det är möjligheten till hög lön som lockar med drömjobbet, medan hela 37 procent anger Personlig frihet som det som lockar.

Text: Oskar Hammarkrantz

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

Andra artiklar i samarbetet mellan Chef och Manpower:

Andra artiklar i samarbetet mellan Chef och Manpower:
Svenska chefer flyr jobbet – för att kunna jobba

Andra artiklar i samarbetet mellan Chef och Manpower:
Där går gränsen för kärlek på jobbet

Andra artiklar i samarbetet mellan Chef och Manpower:
Varannan chef blir kär på jobbet