Chef Live: Så kan chefen fånga upp en stressad medarbetare

Chefen måste se tidiga signaler på att medarbetare inte mår bra. Men vilka är varningssignalerna att vara uppmärksam på? Hur ska chefen agera?
I Chef Live diskuterades frågan med bland andra Synsams vd Håkan Lundstedt, Årets Chef.
Se webbinariet i efterhand!

”Det är sjukt mycket just nu, men det är okej”
Känner du igen det svaret från stressade medarbetare? Då ska du vara uppmärksam.

Ohälsotalen skjuter i höjden och antalet personer som sjukskrivs på grund av stress ökar. Chefen spelar en viktig roll när det gäller att fånga upp tidiga signaler på att medarbetarna inte mår bra, och därefter agera.

Det kan vara svårt att se tecknen när man träffar medarbetarna dagligen. När många jobbar hemma blir det än mer utmanande.
För chefen gäller det att vara lyhörd och uppmärksam på hur medarbetarna mår. Chefens agerande kan bli avgörande för hur lång en medarbetares sjukfrånvaro blir. Om en medarbetare inte får hjälp i god tid att bryta sin negativa hälsotrend ökar risken för långtidssjukskrivning.

Men hur ska chefen göra då? Vilka är de tidiga varningssignalerna och hur kan man agera utan att trampa medarbetarna på tårna och kränka deras integritet? Vilka skyldigheter har du som chef?

På det kostnadsfria webbinariet Chef Live 8 september pratade vår panel om allt detta. Medverkade gjorde Synsams vd Håkan Lundstedt, som utsågs till Årets Chef 2020, Fredrik Bengtsson, leg psykolog och organisationskonsult, samt Marie Fristedt, produktchef och expert på medarbetarhälsa hos Euro Accident.

Fredrik Bengtsson gick in i väggen, utbildade sig till psykolog och har tagit fram ett rehabprogram för utmattningssyndrom. Foto: Martina Huber

Läs också: Psykologens 5 tips till chefer: ”Så undviker du sjukfrånvaro i ditt team”

Webbinariet Chef Live är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Euro Accident.

EFFEKTIVT STÖD MED RÄTT FÖRSÄKRING

8 av 10 som lider av ohälsa kommer tillbaka till jobbet inom tre månader med hjälp av Euro Accident. Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk:

  • Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist och hälsocoach.
  • Chefs- och HR-stöd.
  • Rehabiliteringsåtgärder och stöd av rehabkoordinator.
  • Ekonomisk ersättning vid längre sjukfrånvaro.

Läs mer om Plan Sjuk

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.

underso%cc%88kningen-nr-8-bilder-webb_intervjuperson-01
Hälsa

Så mår chefen: Mer ont i kroppen men mindre stressad

Pandemin har tärt på den fysiska hälsan både bland chefer och medarbetare. Samtidigt har stressnivåerna sjunkit för många. Det visar Chefs undersökning.

En ung kvinna står upp och jobbar utomhus med en dator framför sig.
Hälsa

Jobba bättre - utomhus

Flytta ut jobbet i grönskan. Ny forskning visar att det är bra för oss på flera olika sätt – men bara om du som chef får det att fungera.