Chef Live: Så kan chefen fånga upp en stressad medarbetare

Chefen måste se tidiga signaler på att medarbetare inte mår bra. Men vilka är varningssignalerna att vara uppmärksam på? Hur ska chefen agera?
I Chef Live diskuterades frågan med bland andra Synsams vd Håkan Lundstedt, Årets Chef.
Se webbinariet i efterhand!

”Det är sjukt mycket just nu, men det är okej”
Känner du igen det svaret från stressade medarbetare? Då ska du vara uppmärksam.

Ohälsotalen skjuter i höjden och antalet personer som sjukskrivs på grund av stress ökar. Chefen spelar en viktig roll när det gäller att fånga upp tidiga signaler på att medarbetarna inte mår bra, och därefter agera.

Det kan vara svårt att se tecknen när man träffar medarbetarna dagligen. När många jobbar hemma blir det än mer utmanande.
För chefen gäller det att vara lyhörd och uppmärksam på hur medarbetarna mår. Chefens agerande kan bli avgörande för hur lång en medarbetares sjukfrånvaro blir. Om en medarbetare inte får hjälp i god tid att bryta sin negativa hälsotrend ökar risken för långtidssjukskrivning.

Men hur ska chefen göra då? Vilka är de tidiga varningssignalerna och hur kan man agera utan att trampa medarbetarna på tårna och kränka deras integritet? Vilka skyldigheter har du som chef?

På det kostnadsfria webbinariet Chef Live 8 september pratade vår panel om allt detta. Medverkade gjorde Synsams vd Håkan Lundstedt, som utsågs till Årets Chef 2020, Fredrik Bengtsson, leg psykolog och organisationskonsult, samt Marie Fristedt, produktchef och expert på medarbetarhälsa hos Euro Accident.

Fredrik Bengtsson gick in i väggen, utbildade sig till psykolog och har tagit fram ett rehabprogram för utmattningssyndrom. Foto: Martina Huber

Läs också: Psykologens 5 tips till chefer: ”Så undviker du sjukfrånvaro i ditt team”

Webbinariet Chef Live är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Euro Accident.

EFFEKTIVT STÖD MED RÄTT FÖRSÄKRING

8 av 10 som lider av ohälsa kommer tillbaka till jobbet inom tre månader med hjälp av Euro Accident. Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk:

  • Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist och hälsocoach.
  • Chefs- och HR-stöd.
  • Rehabiliteringsåtgärder och stöd av rehabkoordinator.
  • Ekonomisk ersättning vid längre sjukfrånvaro.

Läs mer om Plan Sjuk

Zoom-fria fredagar
Arbetsmiljö

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.
Hund och person som sover
Hälsa

Äntligen bevisat: En tupplur gör dig pigg

Alla eftermiddagströtta kan nu verkligen glädja sig. En kort tupplur på dagen gör dig nämligen piggare – och en längre vilopaus förbättrar dina kognitiva förmågor. 
Händer som håller upp en skylt där det står bravo.
Hälsa

Ny forskning: En komplimang på jobbet lyser upp hela dagen

Vi underskattar de positiva effekterna som komplimanger har, visar ny forskning. De får inte alls mottagaren att känna sig obekväm utan kan tvärtom påverka hela dagen positivt.
sova
Hälsa

Ny studie: Hemma-arbetare sover mer

En dryg halvtimme per natt. Så mycket mer sömn i genomsnitt får de som jobbar hemifrån, visar en ny studie. ”Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt”, säger forskaren David Hallman.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Ny undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
lille-lo%cc%88rdag
Hälsa

Lill-lördag går på export som antistress-metod

BBC uppmanar engelsmännen att börja med ”Lille-lördag”. De kallar det för en svensk antistress-tradition som bär oss genom arbetsveckorna.
ballonger-3
Hälsa

10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Under ett år av oro har en av arbetsgivarens viktigaste uppgifter varit att få medarbetare att må bra. Och det har gjorts på ovanligt kreativa sätt.
Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer
Hälsa

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.