Chef Live: Så kan chefen fånga upp en stressad medarbetare

Chefen måste se tidiga signaler på att medarbetare inte mår bra. Men vilka är varningssignalerna att vara uppmärksam på? Hur ska chefen agera?
I Chef Live diskuterades frågan med bland andra Synsams vd Håkan Lundstedt, Årets Chef.
Se webbinariet i efterhand!

”Det är sjukt mycket just nu, men det är okej”
Känner du igen det svaret från stressade medarbetare? Då ska du vara uppmärksam.

Ohälsotalen skjuter i höjden och antalet personer som sjukskrivs på grund av stress ökar. Chefen spelar en viktig roll när det gäller att fånga upp tidiga signaler på att medarbetarna inte mår bra, och därefter agera.

Det kan vara svårt att se tecknen när man träffar medarbetarna dagligen. När många jobbar hemma blir det än mer utmanande.
För chefen gäller det att vara lyhörd och uppmärksam på hur medarbetarna mår. Chefens agerande kan bli avgörande för hur lång en medarbetares sjukfrånvaro blir. Om en medarbetare inte får hjälp i god tid att bryta sin negativa hälsotrend ökar risken för långtidssjukskrivning.

Men hur ska chefen göra då? Vilka är de tidiga varningssignalerna och hur kan man agera utan att trampa medarbetarna på tårna och kränka deras integritet? Vilka skyldigheter har du som chef?

På det kostnadsfria webbinariet Chef Live 8 september pratade vår panel om allt detta. Medverkade gjorde Synsams vd Håkan Lundstedt, som utsågs till Årets Chef 2020, Fredrik Bengtsson, leg psykolog och organisationskonsult, samt Marie Fristedt, produktchef och expert på medarbetarhälsa hos Euro Accident.

Fredrik Bengtsson gick in i väggen, utbildade sig till psykolog och har tagit fram ett rehabprogram för utmattningssyndrom. Foto: Martina Huber

Läs också: Psykologens 5 tips till chefer: ”Så undviker du sjukfrånvaro i ditt team”

Webbinariet Chef Live är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Euro Accident.

EFFEKTIVT STÖD MED RÄTT FÖRSÄKRING

8 av 10 som lider av ohälsa kommer tillbaka till jobbet inom tre månader med hjälp av Euro Accident. Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk:

  • Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist och hälsocoach.
  • Chefs- och HR-stöd.
  • Rehabiliteringsåtgärder och stöd av rehabkoordinator.
  • Ekonomisk ersättning vid längre sjukfrånvaro.

Läs mer om Plan Sjuk

Två personer vid skrivbord, med orden
Hälsa

Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

Genom att anställda fick ha en pulsklocka på arbetstid undersöktes vilka ord från chefen som fick medarbetarnas puls att rusa.
Illustration av person som gör yoga framför en laptop
Hälsa

7 tips för att få fart på hemmaträningen

Soffpotatis eller ostbåge. Stel nacke eller ryggont. Börjar hemmajobbandet ta ut sitt pris? Ha förtröstan. Hela nätet är fullt av proffsiga instruktörer som inget hellre vill än att hjälpa dig i form.
Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.
10 tecken på missbruk.
Hälsa

10 tecken på missbruk

På videomöten kan ingen känna lukten av alkohol på andedräkten eller se om det är whisky i kaffekoppen. Hemarbete kan öka risken för missbruk, larmar nu företaget Alna, som arbetar med skadligt bruk i arbetslivet.
Sandra Säljö, närbild
Långläsning: Hälsa

Chefen som nästan dog i covid-19

För 133 dagar sedan avled nästan socialchefen Sandra Säljö i covid-19. Att hon överlevde har hon sin träning att tacka för. Men än är det inte över. Efter fyra månaders rehab är hon äntligen tillbaka på jobbet, men bara på halvtid.
Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran
Hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.
Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.