Chef Live: Så kan chefen fånga upp en stressad medarbetare

Chefen måste se tidiga signaler på att medarbetare inte mår bra. Men vilka är varningssignalerna att vara uppmärksam på? Hur ska chefen agera?
I Chef Live diskuterades frågan med bland andra Synsams vd Håkan Lundstedt, Årets Chef.
Se webbinariet i efterhand!

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Euro Accident

”Det är sjukt mycket just nu, men det är okej”
Känner du igen det svaret från stressade medarbetare? Då ska du vara uppmärksam.

Ohälsotalen skjuter i höjden och antalet personer som sjukskrivs på grund av stress ökar. Chefen spelar en viktig roll när det gäller att fånga upp tidiga signaler på att medarbetarna inte mår bra, och därefter agera.

Det kan vara svårt att se tecknen när man träffar medarbetarna dagligen. När många jobbar hemma blir det än mer utmanande.
För chefen gäller det att vara lyhörd och uppmärksam på hur medarbetarna mår. Chefens agerande kan bli avgörande för hur lång en medarbetares sjukfrånvaro blir. Om en medarbetare inte får hjälp i god tid att bryta sin negativa hälsotrend ökar risken för långtidssjukskrivning.

Men hur ska chefen göra då? Vilka är de tidiga varningssignalerna och hur kan man agera utan att trampa medarbetarna på tårna och kränka deras integritet? Vilka skyldigheter har du som chef?

På det kostnadsfria webbinariet Chef Live 8 september pratade vår panel om allt detta. Medverkade gjorde Synsams vd Håkan Lundstedt, som utsågs till Årets Chef 2020, Fredrik Bengtsson, leg psykolog och organisationskonsult, samt Marie Fristedt, produktchef och expert på medarbetarhälsa hos Euro Accident.

Chefs Sara Marczak, Synsams vd Håkan Lundstedt, Marie Fristedt expert på medarbetarhälsa hos Euro Accident och Fredrik Bengtsson leg psykolog och organisationskonsult diskuterar stress på jobbet i Chef Live. Foto: Karina Ljungdahl