Att leverera agilt

Agile har de senaste 20 åren nästan blivit en de facto-standard inom IT-sektorn och sprids allt mer till andra områden. Men vad är det som särskiljer det agila från mer traditionella sätt att leverera värde och hur gör man egentligen? För att förstå detta behöver vi sätta oss in i historien bakom och titta på varifrån agile kommer och hur det har utvecklats.  

Hur fungerar agile och hur påverkar det mig?

I den här kursen går vi igenom allt ifrån historiken kring agile och funderar kring när agila tankesätt passar bäst. Vi tittar på de agila värderingarna och funderar kring vad dessa får för effekter i vårt sätt att leda och styra. Vi jobbar med några av de större agila metoderna, SCRUM och Kanban samt bekantar oss med ett flertal av de agila ceremonierna och verktygen som finns där ute.

Om utbildningen

Kursen ges i huvudsak på distans i enlighet med flipped classroom-metodologin. Detta innebär att när vi har våra digitala träffar har du som deltagare redan fått ta del av de teoretiska materialet i form av förinspelade videoföreläsningar. När vi då träffas så handlar det om att vi testar, reflekterar och upplever kursens innehåll.

Ni kommer under kursen få samskapa och samarbeta på distans i en interaktiv miljö styrt av erfarna distansfacilitatorer. Så inte nog att ni kommer öka er kompetens inom agile – ni kommer också få uppleva livfulla och inspirerande livesessioner där såväl övningar och upplägg är fria att ta med sig till era kontexter.

Detta innebär dock att du som deltagare behöver ge dig själv tid mellan våra träffar att titta på, reflektera kring och ibland grupparbeta med innehållet, för när vi väl träffas då kör vi.

Förutsättningar

För att vi skall kunna samskapa under våra distansdagar så kommer vi använda oss av Miro som verktyg. Ni kommer som en del av kursen få en introduktion i verktyget samt en stor vana att arbeta i och med det.

  • Fungerande webbkamera och mikrofon
  • Ostörd miljö där du kan prata fritt

Målsättning med utbildningen

Målet med utbildningen är att:

  • Ge förståelse för när och varför ett agilt förhållningsätt är hjälpsamt
  • Tydliggöra vad som särskiljer en agil värdeleverans i relation till mer traditionella vattenfallsmetoder
  • Beskriva hur agile påverkar vårt sätt att leda, styra och vara
  • Förklara agila metoder och ceremonier designas och fungerar
Frågor? Kontakta oss!

Innehåll

Introduktion

Introduktion till kursen, dess pedagogik och varandra
(halvdag på distans)

  • Miro som verktyg
  • Grundläggande projektkunskap

Agila grunder

Vad är agile och när och varför behövs det?
(halvdag på distans)

  • Att verka i komplexitet
  • Agila organisationer

Historien bakom och agila värderingar och principer
(halvdag på distans)

  • Lean och agila begrepp
  • Agila värderingar och principer

Agila metoder

Vi upplever agile lekfullt tillsammans
(heldag på plats)

  • Agila roller
  • Planera
  • Exekvera
  • Scrum
  • Kanban
  • Estimering
  • Uppföljning och ständiga förbättringar

Summering av agila metoder och avslut
(halvdag på distans)

Komplettera med coachingsamtal!

Du kan som tillval till utbildningen välja att fortsätta din utvecklingsresa med personligt stöd av våra handplockade ledarcoacher. En serie om 3, 6 eller 10 samtal kan bokas antingen separat eller i samband med att du anmäler dig till utbildningen.

Läs mer

utbildare

Johan Victor & Peter Alkeryd

Johan Victor är en erfaren utbildare såväl på distans som fysiskt. Han har lång erfarenhet av agile från ett antal olika agila roller från en mängd olika branscher. Johan brinner för lärande och gemensamt upptäckande med nyfikenhet och mod som grund.

Med hjälp av Johans engagemang och driv skapar han interaktiva lärandeupplevelser där deltagarna och deras bidrag alltid sätts i fokus.

Peter Alkeryd har erfarenhet av både ledande befattning i rollen som vd, och som konsult och coach inom ledarskap och förändringsarbete. De senaste åren har Peter utforskat det digitala samarbetet i distans- och hybridteam.

Med mångårig bakgrund som coach (ICF-PCC) och facilitator har Peter ett starkt kunnande inom färdigheter som skapar stor skillnad i den digitala eller hybrida miljön. Bland annat hur man leder med en coachande attityd, faciliterar möten, skapar involvering, engagemang och får alla att bidra.

Peter tillför ny kunskap kring att leda och driva utforskande för att skapa nya perspektiv och möjligheter till förändring.

Frågor kring utbildningen? Vi hjälper dig!

Har du funderingar eller vill få hjälp med bokning? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så snart vi kan! Du är också varmt välkommen att kontakta oss på telefon 08-731 41 51.

*” anger obligatoriska fält

Namn:*
*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.