Chefakademin Talks – podd och webbinarier för ledare

Chefakademin Talks är en podd- och webbinarieserie om de mest brännande frågorna för ledare just nu. Ett fördjupande samtal som leds av Cissi Elwin, vd för Chefakademin.

Senaste Chefakademin Talks:

Så vaccinerar ni er mot destruktivt ledarskap

Nio av tio svenskar har drabbats av en destruktiv chef. Destruktivt ledarskap är ett sänke för både motivation, välmående och lönsamhet. Det finns dessutom stor risk för att det sprider sig i gruppen eller organisationen och ökar stress, sjukskrivningar och mobbning.

Oavsett om det handlar om en öppet destruktiv ledare eller om ett ofta dolt låt-gå-ledarskap, betalar verksamheter och människor ett mycket högt pris.

Så hur kan destruktivt ledarskap upptäckas och förebyggas? Hur hanterar vi det när det redan har bitit sig fast?

Går det att vaccinera en verksamhet mot destruktivt ledarskap? Chefakademins vd Cissi Elwin har samlat experter som tänker försöka. 

Med avstamp i forskning och egna konkreta erfarenheter kartlägger de den mörka sidan av svenskt ledarskap. De delar med sig av tidiga varningstecken, ger råd om hur du lär dig upptäcka olika typer av destruktiva ledare och visar på möjliga strategier för att minimera och reparera effekterna av destruktivt ledarskap.

Gäster:

Maria Fors Brandebo är lektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden (PhD i psykologi) vid Försvarshögskolan. Hon fokuserar mycket av sin forskning på hur chefer och organisationen kan hantera destruktiva chefer på ett konstruktivt och funktionellt sätt. 

Karin Ahnqvist är HR-direktör i Umeå kommun, med drygt 13 000 anställda. I samverkan med Umeå universitet tar kommunen fram ledarträning som motverkar destruktiva ledarbeteenden. Hon har tidigare varit HR- och hållbarhetschef vid Boliden Rönnskär, kommunchef i Robertsfors kommun och planeringsdirektör i Västerbottens läns landsting.

Patrik Norrbin utvecklar och tränar chefer och ledare hos Försvarshögskolan och har agerat handledare på Chefakademins UGL. Han har tidigare varit chef på Säkerhetspolisen och hos Polisen.

Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.

Förra Chefakademin Talks: Så bygger du ett team i världsklass

Få alla i ditt team att utvecklas maximalt och prestera mer än vad de själva trodde var möjligt. Se samtidigt till att du håller hela din grupp trygg och fokuserad på ett gemensamt toppresultat.

Svårt? Absolut. Men vill du lyckas så lyssna på råd från Peter Gerhardsson, som tog Sveriges damlandslag i fotboll hela vägen upp på prispallen i förra årets fotbolls-VM.

Gäst är också organisationspsykologen Tor Wennerberg. Han menar att chefer behöver bli bra mycket bättre på gruppsykologi och gruppdynamik och förklarar forskning och vardagsverktyg som hjälper dig en bra bit på vägen.

Ännu mer ledarskapsnytta!

Alla tidigare Chefakademin Talks kostnadsfritt

Chefer och experter i samtal om de mest aktuella ledarskapsämnena – djupdyk i hela Chefakademin Talks-arkivet nu. Du behöver bara ett kostnadsfritt e-postkonto på chef.se.

Gå till arkivet nu!

Skräddarsy utveckling för just er organisation

Få en utbildning som tar hänsyn till din organisations specifika utmaningar och målsättning. Att företagsanpassa utbildningar skapar bättre kunskapsdelning internt – med nöjdare och effektivare medarbetare som resultat.

Ta reda på mer!