Seminarium: Skön festprisse eller farligt riskbruk – hur kan du som chef tyda signalerna?

Datum: Tisdag 2 juli

Tid: 14.15–15.00

Plats: Korsgatan 24

Arrangör: Euro Accident + Chef

Kontakt: Sara Marczak, Chef, 070-891 55 54
Mathilda Söderlind, Euro Accident

Skön festprisse eller farligt riskbruk – hur kan du som chef tyda signalerna?

Nio av tio vuxna svenskar dricker alkohol. De flesta med måtta, men 17 procent dricker så mycket att de är riskbrukare. Detta innebär ökad risk för sjukdom, psykisk ohälsa och sänkt arbetsförmåga. Hur kan chefer rusta sig för att hantera medarbetare som är på väg in i ett missbruk?

Nästan en halv miljon svenskar missbrukar alkohol. Ännu fler är riskbrukare och ligger i farozonen till missbruk. De chefer som lär sig tyda riskbrukssignaler tidigt – och agerar på dem – har därför mycket att vinna. Riskbruk är lätt att dölja. Och i en organisation där det serveras alkohol på fester och after work blir det svårare att som chef legitimera de redan obekväma frågorna kring alkohol- och levnadsvanor.

Men måste man ha en alkoholfri arbetsplats för att komma runt problemet? Riskbrukare är ofta socialt och yrkesmässigt fungerande personer och det kan ta lång tid innan riskbruket blir uppenbart. Så hur ska chefer bryta mönstret för riskbrukarna? Hur kan chefen bli den avgörande faktorn som bromsar riskbruket? Vad har egentligen arbetsgivaren för ansvar och vad behöver organisationer för stöd? I ett samtal med de främsta experterna diskuterar vi riskbruk som chefsdilemma och förhållningssättet till alkoholpolicyer på arbetsplatsen.

Panel

Sarah Demitz-Helin

vd, Ljung och Sjöberg

Marie Fristedt

Produktchef Hälsa, Euro Accident

Tomas Bäcklund

sales director, River

Linus Malmberg

vd, Cordial

Moderator: Cissi Elwin

vd och chefredaktör, Chef

Hitta Chef i Almedalen

Vi finns på Korsgatan 24

Välkommen till Chefs scen, med Almedalens intressantaste seminarier om ledarskap tisdag den 3 juli och onsdag den 4 juli.

Adressen i Google maps

Chefs scen i Almedalen