
Chefs ledarskapsscen i Almedalen
Tillsammans med våra medarrangörer bjuder vi in till Almedalsveckans
mest inspirerande seminarier med fokus på ledarskap.
Ta möjligheten att påverka och träffa beslutsfattare på Chefs scen!
Program 2025:

11.00 – 11.45
Det är 2025 – varför får vi fortfarande inte använda friskvårdsbidraget till terapi?
Friskvårdsbidraget har sett likadant ut i decennier – samtidigt som arbetslivet förändrats i grunden. Den psykiska ohälsan är en av vår tids stora folkhälsoutmaningar. Om golf och bowling räknas som friskvård borde väl terapitimmar göra detsamma? Hur länge har vi råd att vänta på en modernisering?
Vad betyder egentligen friskvård i dag? Och vem bestämmer det? Vad säger definitionen om hur vi värderar mental hälsa? I det här samtalet reder vi ut vad som faktiskt gäller, hur svenska myndigheter tolkar regelverket – och vad politiken egentligen vill. Vi pratar också om arbetsgivarens ansvar: Hur långt sträcker det sig? Om vi ska prata om hållbara medarbetare måste vi också kunna ta samtalet om investeringarna och resurserna som krävs.
Friskvårdsbidraget har legat still på maxnivån 5 000 kronor sedan 2018. I dagens penningvärde motsvarar det omkring 6 500 kronor. Men trots inflation, ökade behov och växande insikter ser få arbetsgivare ut att höja sina friskvårdssatsningar. Hur kommer det sig, när alla talar om hälsa?
Vi samlar hälsoexperter, beslutsfattare och arbetsgivare för ett ärligt samtal om nästa generations friskvård – och vem som ska ta ledartröjan för att få till en förändring i praktiken.
Medverkande:
Calle Fleur, moderator, chefredaktör för Chef och tf vd Chefakademin
Åsa Severgårdh, vd, Epassi Sverige
Lina Nordquist, riksdagsledamot (L), Socialutskottet
Medarrangör: Epassi

13.00 – 13.45
Fyra av tio företag kan gå under – har vi ledarskapet som hittar vägen när kartan ritas om?
Med dagens affärsmodeller tror 4 av 10 vd:ar att deras företag är uträknade inom 10 år. Samtidigt är medarbetarnas tillit till ledarskapet oroande låg, i en tid av geopolitisk oro, nya värdekedjor och pressade samhällsfunktioner. Har dagens ledare omställningsförmåga nog att klara en ny verklighet?
Hur leder man när allt skakar – och framtiden knackar på dörren utan att vänta? Trygg energiförsörjning, livsmedelssäkerhet och samhällsberedskap kräver mer än teknik – det kräver ledarskap. Hur rustar vi organisationer när kartan ritas om i realtid? Vad krävs av ett modigt ledarskap som både vågar ställa om och orkar hålla i?
Snabba teknikskiften och komplex geopolitik ställer ökade krav på ett ledarskap som vågar tänka om, ta ansvar och leda i osäkerhet. Vad händer när strukturerna är linjära men omvärlden exponentiell? När modet saknas – eller riktningen?
Enligt PwC:s rapporter finns oroväckande brister i tilltron till cheferna för att klara det nya ledarskap som krävs. PwC och tidningen Chef samlar toppchefer från näringsliv och offentlig sektor för ett ärligt samtal om den nödvändiga omställning som dagens chefer står inför.
Medverkande:
Calle Fleur, moderator, chefredaktör för Chef och tf vd Chefakademin
Jessica Carragher Wallner, partner och workforce Leader, PwC Sverige
Mattias Dahl, vice vd, Svenskt Näringsliv
Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen
Victor Kilén, stadsdirektör, Nacka kommun
Medarrangör: PwC
15.00 – 15.45
Stoppa chefskollapsen – så gör vi plats för unga chefer och säkrar framtiden
Sverige är det land i Europa med lägst andel unga chefer. Och av de få vi har uppger över hälften att de funderar på att sluta. Samtidigt är mängder av unga med och leder förändring, men ofta utanför etablerade organisationer och strukturer. Chefsbrist hotar – hur skapar vi plats för unga ledare?
Stora pensionsavgångar tornar upp sig i chefsleden framöver. Vi behöver göra plats för unga ledare. Nu. Annars hotar svensk ledningsbrist. Parallellt är mängder av unga med och leder förändring – men ofta utanför etablerade organisationer och strukturer. Här bubblar det av ledartalang och energi! Det visar inte minst den lista med 16 unga ledare som Chef, tillsammans med Raoul Wallenberg Academy, har tagit fram för andra gången. Här är imponerande unga ledare som gör skillnad, här och nu.
Så hur matchar vi ihop det här? Vilket ledarskap och vilken kultur ger unga chefer luft under vingarna? Hur blir ledare i en viljestark, otålig och digital generation sugna på att kliva in i ledarroller? Kan unga som marinerats i entreprenörsanda hitta vägen in också i etablerade bolag?
Möt några av de unga ledarna i ett samtal med näringslivet och de organisationer som tar ungt ledarskap på allvar. Tillsammans tar vi fram vi en tydlig action plan för alla som vill attrahera unga chefer!
Medverkande:
Calle Fleur, moderator, chefredaktör för Chef och tf vd Chefakademin
Anna Urombi, generalsekreterare, Raoul Wallenberg Academy
Filip Lange, grundare, Children With Love
Adrian Andersson, grundare och vd, skolplattformen Meitner
Katarina Berg, hr-chef, On
Medarrangör: Raoul Wallenberg Academy

Vill du synas på vår ledarskapsscen 2025?
Kontakta Beatrice von Treskow Kjellegård, försäljningschef.

Seminarierna på Chefs ledarskapsscen 2024:

Hur kan en ny syn på kompetens lösa era rekryteringsproblem?
Hur kommer det sig att samtidigt som många företag har svårt att rekrytera, saknar en kvarts miljon personer med en funktionsnedsättning ett jobb att gå till? Varför är det så svårt att minska det här kostsamma glappet? Och hur kan en förändrad syn på kompetens vara en del av lösningen?
Efter pandemin har flexibilitet blivit ett ledord för många arbetsplatser. Men så fort det kommer till anpassningar utifrån funktionsnedsättning, så ser många fortfarande problem i stället för lösningar. Här behöver chefer vara en del av lösningen. Små ändringar kan leda till stora vinster, inte bara för företagen utan även på individ- och samhällsekonomisk nivå. Att personer med en funktionsnedsättning saknar yrkeskunnande och kompetens stämmer inte – det vet vi. Snarare behöver Sverige en ny syn på vem som har kompetens. Under seminariet diskuterar vi hur en ny bild av kompetens kan vara lösningen på er rekryteringsutmaning. Panelen kommer också att dela med sig av konkreta tips på vad som krävs för att bryta invanda mönster, öppna dörren för fler och bidra till stora samhällsvinster på köpet.
Medverkande:
Sven Bölte, autismforskare och chef, KIND
Aime Dahlgren, vd, Clarion hotel Wisby
Sara Revell Ford, vd, Samhall
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangör: Samhall

Hur toppar vi formen när det krisar?
Är Sveriges ledare verkligen rustade att hantera nästa stora kris? Hur gör man ens för att förbereda sig inför det oförutsägbara?
Svininfluensa, covid-19 och kriget i Ukraina. Händelser få hade förutsett, men som påverkade alla. Samtidigt uppger sju av tio chefer att de saknar utbildning i krisledarskap, trots att hälften av dem leder samhällsviktig verksamhet.
Medverkande:
Pär Lager, senior rådgivare, Försvarshögskolan
Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna
Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB
Emma Lennartsson, regiondirektör, Region Stockholm
Hans Brun, chefsanalytiker, Utbetalningsmyndigheten
Jenny Wibacke, ordförande, LiVO
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangör: Ledarna


Från stigma till stöd – så kan chefer minska stress och psykisk ohälsa på arbetsplatsen
Så stor del som 51 procent av befolkningen i Norden tycker att deras arbetsförmåga påverkas negativt av stress, visar en färsk undersökning. Så vad ska chefen göra åt saken?
Det finns dessutom en tydlig koppling mellan upplevd stressnivå och sjukskrivningstal. Men frågan är komplicerad. Hybrid- och distansarbete underlättar för vissa, men stressar andra. Samtidigt finns ett stigma kring psykisk ohälsa som gör det svårt för arbetsgivaren att stötta medarbetarna på bästa sätt. Så vad ska chefen göra för att skapa en friskare arbetsplats för sina medarbetare? I vilken ände ska man börja? Och vad säger forskningen om vilka konkreta åtgärder som fungerar bäst?
Medverkande:
Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg och chef Personförsäkring, If
Li Åslund, psykolog/ansvarig forskning och utveckling, Mindler
Magnus Liungman, vd, PeakPath
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangörer: If och Mindler

Modigt ledarskap och innovation – nycklarna till framgångsrik omställning
För att säkra framtidens samhälle och klara av den komplexa energiomställningen, måste vi se kompetensutveckling med nya ögon. Att göra det kräver modigt ledarskap. Att våga lyfta fram medarbetare och göra dem till experter. Men frågan är om Sveriges chefer är redo för den omställningen?
Det räcker inte längre med att luta sig tillbaka på dagens kunskaper. För att möta framtidens kompetenskrav måste vi vara redo att skaka om, våga utforska nya horisonter och vara beredda att omdefiniera oss själva. Omvärlden och tekniken accelererar i en allt snabbare takt vilket betyder att vi förutom att attrahera ny kompetens också måste utveckla våra egna organisationer för att hänga med. För att verkligen framtidssäkra ett hållbart samhälle måste vi börja inifrån våra egna organisationer. Och det är cheferna som måste våga leda vägen! Som chef har du ett ansvar att kontinuerligt utveckla både dig själv och ditt team. Du måste bygga en kultur där lärande är kärnan, där dina medarbetare inte bara vill och kan, utan också har tid att lära sig nytt. Men viktigast av allt: du måste vara redo att vara den som vet minst i rummet – att vara den som vågar leda utan att ha alla svaren.
Medverkande:
Pär Lager, senior rådgivare, lärandeexpert och författare till boken Upskill och reskill, Försvarshögskolan
Mattias Nagér, Chief HR Officer, Einride
Cecilia Zetterström, chef Kund & Marknad, Vattenfall eldistribution
Jenny Edfast, vd, Rejlers Sverige
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangör: Rejlers

Hur kan förändringsförmåga bli nyckeln till framtidens hållbara ledarskap?
Konflikter, krig och klimatkris är ett kvitto på att vi både saknar förmågan att samarbeta och att förändra våra beteenden. Nu måste ledare i näringsliv och offentlig sektor åstadkomma nödvändiga beteendeförändringar i sina team. Men hur ska det gå till?
Sju av tio förändringsprojekt misslyckas för att vi fokuserar på fel saker. För att driva förändring på politisk och organisatorisk nivå behöver vi förstå förändring både ur ett individ- och helhetsperspektiv. Det är dags att tala klarspråk, och hur dystopiskt det än låter – världen består av ett antal trasiga system. Konflikter, krig och klimatkris är ett kvitto på att vi saknar förståelse både kring att lyckas med förändring och samarbete. Men varför ska det vara så svårt? Nu måste ledare i näringsliv och offentlig sektor åstadkomma nödvändiga beteendeförändringar i sina team. Här har chefer ett viktigt ansvar – och jobbet behövs både för resultatet på sista raden och för planeten. Men hur ska det gå till?
Medverkande:
Anders Klevard, Head of Strategic Services, Wise Consulting
Liv Sandberg, Nordenchef, TikTok
Carina Leffler, stadsdirektör, Helsingborgs stad
Tobias Berglund, vd, Wise Group
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangör: Wise Group

Glastaket består – hur krossar vi det?
Vi har pratat om glastaket i 50 år. Trots detta finns fortfarande strukturella hinder som lägger krokben för kvinnor på väg mot toppositionerna. Så varför har vi inte kommit längre?
Har vi varit för dåliga på att konkretisera vad glastaket består av? Eller lever vi kvar i tron att toppchefer måste vara män som jobbar 90 procent av sin vakna tid, tränar maraton resten – men aldrig sover eller hämtar på förskolan? Och vilka måste kliva fram för att glastaket ska krossas?
Medverkande:
Carolina Engström Lökken, vd, Wes
Anna Gulliksen, global HR-chef, TietoEvry
Rasmus Nerman, vd, Apoteket
Amanda Lundeteg, vd, Allbright
Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangör: Ledarna

Nu är IT-säkerhet alla chefers ansvar – men hur cybersäker är du?
IT-attacker ökar och blir mer omfattande. Att drabbas av dataintrång är tyvärr något som hör till det nya normala. Hur rustade är svenska chefer för det? Tro inte att cybersäkerhet är IT-chefens ansvar, utan en fråga för hela ledningen. Men vilket ledarskap behövs för att cybersäkra organisationen?
Både privata företag och verksamheter inom offentlig sektor drabbas allt mer av cyberattacker. Ändå är mörkertalet tyvärr stort – fler måste våga polisanmäla dataintrång utan att det ska bli ett stigma kring att bli hackad. Chefer behöver bli bättre rustade inför ett eventuellt angrepp.
Lika viktigt som att ha brandövningar är det att samla medarbetarna och öva genom att prata om hur man ska agera, steg för steg, om IT-attacken kommer. Men då måste alla chefer jobba med frågan och låta arbetet pågå i hela verksamheten.
Erika Brundin, stf generalsekreterare Svenska kyrkan ledde kristeamet när Svenska kyrkan råkade ut för en cyberattack i höstas. I ett samtal med IT-experten Magnus Blomberg, CTO Nordlo, delar hon sina erfarenheter. Hur har hennes syn på cybersäkerhet som ledare förändrats sedan dess? Deltar gör även Veronica Grimheden Myhrström från Nacka kommun. Vilka är deras bästa tips till andra chefer och vilket ledarskap krävs nu?
Medverkande:
Erika Brundin, stf generalsekreterare och chef för ledningsavdelningen, Svenska kyrkan
Magnus Blomberg, CTO, Nordlo
Veronica Grimheden Myhrström, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör, Nacka kommun
Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef
Medarrangör: Nordlo
Bilder från Chefs ledarskapsscen 2024
Foto: Karina Ljungdahl












Från Chefs scen tidigare år







Om Chefs ledarskapsscen i Almedalen
På ledarskapsscenen i Almedalen diskuterar vi vår tids stora ledarskapsfrågor. Här får du möta inspirerande chefer och ledare som genom sitt mod, handlingskraft och innovativa idéer för utvecklingen och ledarskapet framåt, för ett bättre samhälle.
Chefs ledarskapsscen är den självklara platsen för offentliga samtal och spänstiga diskussioner om ledarskapet roll och utveckling.
Ledarskapsscenen är en av de mest välbesökta i Almedalen. Här möts tunga beslutsfattare, nya talanger, innovativa entreprenörer och representanter för det goda ledarskapet.
Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi engagerande seminarier som drar fullsatta hus.
2023 arrangerade vi seminarium om följande frågor tillsammans med våra partners:
- Att leda eller låta sig ledas av AI – vad behöver chefer lära sig och ta ansvar för?
- Att leda i kris och osäkra tider – vad behöver chefen?
- Chefsbrist hotar – hur gör vi plats för unga ledare?
- Dags för omstart av det hybrida arbetslivet?
- Från gängkriminell till vanlig knegare. Hur ser vägen ut?
- Vad behöver näringslivets chefer av politiken för att klara den gröna omställningen?
Till tidigare samarbetspartners hör AI-labbet, Microsoft, Samhall, Euroaccident, Telenor, Ledarna, Meritmind, Företagsuniversitet, Sodexo, Byggcheferna, Bliwa med flera.
Intresserad av att samarbeta i Almedalen 2025?

Kontakta Beatrice von Treskow Kjellegård, försäljningschef.
Samarbeta med Chef i Almedalen 2025 så får ni:
- Deltagande på vår inarbetade ledarskapsscen, en av de mest besökta i Almedalen, på Korsgatan 24 i Visby.
- Vårt journalistiska kunnande som paketerar innehållet med rätt vinkel och formulering av rubrik och copy.
- Tillgång till vårt stora nätverk och bokning av scengäster.
- Chefs chefredaktör Calle Fleur som moderator.
- Lokal, teknik och eventpersonal.
- En trovärdig partner med lång och gedigen erfarenhet av ledarskapsfrågor.
- Marknadsföring i Chefs kanaler.