Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Svenskt ledarskap starkt positionerat”

Förändringstakten är så snabb att många människors utbildning blivit för gammal för dagens arbetsmarknad. Det varnar Jonas Prising, ordförande och vd på Manpowergroup. Men svenska chefer håller hög klass, säger han i en intervju.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Manpowergroup

Intervjun med Jonas Prising, som normalt sett är baserad i USA, gjordes nyligen på ett event i Stockholm, där han var en av huvudtalarna. Med 600 000 anställda i 80 länder har han en klar bild över vilka trender som influerar morgondagens arbetsmarknad. Termen ”ständigt lärande” är en av de tydligaste trenderna, säger han:

”Traditionellt sett har man pratat om IQ och EQ. Vi pratar om LQ. Learnability Quotient, individens vilja av att tillgodogöra sig kunskap kontinuerligt. Företags och organisationsmässigt är det också viktigt att fostra en kultur av lärande hela livet”, säger Jonas Prising.

Han har en global bild av trender inom arbetsmarknaden som inte är alltigenom positiv:

”Vi ser att omvärlden förändras i en accelererande takt. Vi ser även ökad globalisering och ökade klyftor mellan de som har kunskap och kompetens och därmed har möjligheter och de som inte har det. Förändringstakten inom organisationer och omvärlden är så snabb att kunskapen som man fick i skolan inte räcker för hela karriären”, säger han.

Jonas Prising ser stora variationer i olika generationers syn på arbete.

”Förr fanns det heltidsanställning och kanske deltidsarbete. I dag finns fler möjligheter. Vi ser i vår undersökning att individer i vissa faser av livet vill engagera sig på olika sätt”, säger Jonas Prising.

”När man är yngre vill man ha mer flexibilitet, samla erfarenhet, resa, ha mer fritid, inte så stort ansvar. Sedan kommer en fas där man vill ha stabilitet och säkerhet. Nu ska det köpas hus, skaffa familj. I en senare fas ser vi att den äldre generationen, nära eller efter pensionsåldern, vill fortsätta att vara aktiva. De kan nu tillgodogöra sig de nya arbetsformerna som ger mer flexibilitet, för både individen och organisationen”, säger han.

Jonas Prising med Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Chefdagen 2017.

För chefer betyder det ett mer flexibelt ledarskap som måste passa medarbetarna bättre.

”Ledarskapet går från one-size-fits-all till one-size-fits-one. Man måste som ledare kunna individanpassa behoven. Vi tror att det blir mer segmenterat, att man måste vara mer flexibel kring arbetsformer och vilka individer som man vill jobba med och på vilket sätt. Det är så som individerna vill vara kvar”, säger han.

Jonas Prising pekar på en nyckelfärdighet som blir allt viktigare för chefer:

”Vi tror att det mesta som präglar gott ledarskap är samma sak nu som tidigare. Men vissa behov förändras. En sak vi ser är att vara nyfiken är en kompetens som blir viktig när förändringarna sker så snabbt”, säger Jonas Prising.

Han är övertygad om att svenskt ledarskap är starkt positionerat:

”Vi har demokratiskt beslutsfattare, vana av att diskutera idéer med fler som har åsikter, både inom och utanför organisationen. Och vi har ett beslutsfattande som är konsensusbaserat”, säger Jonas Prising.

”Svenska chefer är nog mer lyhörda för olika tankegångar. Att vara mer öppen för idéer, internt och externt gör att man fattar bättre beslut. Det skapar en mer komplett bild av de förändringar som sker”, säger han.