Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Ställ frågan som minskar sjukskrivningar bland kollegor

Hur vi mår under en arbetsvecka går upp och ner. Men märker du att en kollega mår allt sämre är det viktigt att agera.
”Det kan vara svårt att prata om hur vi mår, men att våga fråga är viktigt”, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Skandia

När vi arbetar hemma kan det vara extra svårt att fånga upp tecken på att någon mår dåligt. Som chef eller kollega kan man märka det genom att någon i teamet verkar sliten och trött, personen kanske inte är med i det sociala på samma sätt, eller presterar sämre i arbetet.
”Mår man inte bra så presterar man sämre – tankarna finns på ett annat håll helt enkelt”, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center som har ett samarbete med Skandia.

Svenskarnas största hälsoutmaningar

1 av 3 svenskar upplever oro för sin hälsa. Det visar en färsk undersökning gjord av Novus på uppdrag av Skandia.
De största livsstils- och hälsoutmaningarna är bristen på motion och rörelse (37%), följt av stress (27%) och sömn (24%).
Undersökningen är baserad på 1 016 intervjuer mellan 15-21 oktober 2020.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring hos Skandia ringa för att få hjälp och tidigt stöd, för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
”Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd via Skandias Hälsosluss kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation”, säger Cajsa Kaarme.

Hur är läget?… Egentligen?

Skandia vill hjälpa dig och dina medarbetare att må bättre, innan någon blir sjuk. Därför har de en hälsoförsäkring i sitt tjänstepensionserbjudande. Det har lett till att Skandia tillsammans med sina kunder mer än halverat sjukskrivningarna. En win-win-win för dig, ditt jobb och samhället vi alla lever i.

Cajsa Kaarme menar att det är viktigt som chef att vara lyhörd och se tidiga tecken på ohälsa.
”När många jobbar på distans kan det vara svårare att upptäcka det. Därför är det viktigt att ta sig tid för videosamtal och inte bara fokusera på arbetet när man väl samtalar”, säger hon.

Tre tips till dig som chef

  1. Prioritera medarbetarnas välmående. Mår de bra presterar de bättre och du minskar risken för sjukskrivningar. I det dagliga stämmer chefen ofta av hur det går med arbetet. Då gäller det att också ta sig tid och fråga ”hur mår du” och vara lite modig och stanna kvar i det samtalet.
  2. Skapa en kultur där medarbetarna har respekt och tillit för varandra. Då känner man sig trygg i att berätta om något är svårt och man vågar fråga en kollega som inte verkar må så bra.
  3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen.