Cyberattackerna ökar och det händer att företag tvingas upphöra med sin verksamhet efter cyberangrepp.
Cyberattackerna ökar och det händer att företag tvingas upphöra med sin verksamhet efter cyberangrepp.

Skydda er mot de nya cyberhoten

Den snabba digitaliseringen under pandemin har blottat säkerhetshål hos företag. Antalet cyberattacker ökar kraftigt. ”Se säkerhet som en förutsättning för din verksamhet”, säger Jens Howander på it-tjänsteföretaget Enfo.

År 2020 fick företag snabbt anpassa sig till en ny, mer digital verklighet när samhällen stängdes ner. För många innebar omställningarna en ökad sårbarhet som resulterat i ett markant ökat antal cyberattacker.
”Ofta är det på grund av att verksamheten inte haft rätt fokus och mandat kring säkerhetsarbetet”, säger Jens Howander, Business Manager inom området Cybersecurity på Enfo.

Vid angrepp kan känsliga data exponeras och företag lider ekonomisk skada.
”Vi har flera exempel på företag som tvingas upphöra med sin verksamhet efter effekterna av ett cyberangrepp.”

Jens Howander menar att säkerhet behöver genomsyra alla delar av företagets verksamhet och att medarbetarnas kunskap och riskmedvetenhet är av stor betydelse.
”Förr var det it-avdelningens ansvar att se till att företaget hade ett adekvat skydd mot sin omgivning. Då var det också tämligen enkelt att definiera en organisations yttre barriär – det vill säga där företaget kopplade sig mot sin omgivning.”

Ny verklighet

I dag ser det annorlunda ut och i de flesta verksamheter är det praktiskt taget omöjligt att definiera ’det yttre skalet’ och det som it är tänkt att försvara.

Data och information flödar i allt snabbare takt inom och mellan organisationer och det ställer nya krav på hur man uppnår en lämplig nivå på säkerhet.
”Vi behöver skriva avtal och förlita oss på att de leverantörer som vi använder tillämpar adekvata säkerhetsmetoder för att försvara våra data eller våra applikationer som körs som infrastruktur, plattform eller tjänst i molnet”, säger Jens Howander.

Skaffa klar bild

Att känna till den hotbild som finns är kritiskt. Oavsett om det är privat, kommunal eller statlig verksamhet behöver alla definiera vilken information som är mest skyddsvärd.
”Först när det finns en klar bild över detta kan man ta fram hur dessa objekt ska försvaras. Ansvaret måste vara tydligt.”

Det strategiska och taktiska säkerhetsarbetet i företag och organisationer behöver förändras.
”Ledningen behöver definiera och ställa krav på organisationens säkerhetsnivåer”, säger Jens Howander.

Kraven måste sedan efterlevas tekniskt. Det kan göras med plattformar för säkerhet, sårbarhetsscanning och penetrationstest.
”Det garanterar att säkerhetsarbetet levererar mot de krav som angetts”, menar Jens Howander.

Styrdokumenten behöver också regelbundet uppdateras för att hela tiden stödja affärsverksamhetens krav och den digitala utvecklingen.

Tydliga mandat

Företag som vill bli bra på it-säkerhet och kunna stå emot cyberangrepp bör se till att det strategiska och taktiska säkerhetsarbetet ligger nära den operativa verksamhetsledningen.
”Se till att alla medarbetare vet vilka krav som verksamheten ställer och att det finns tydliga mandat och rätt förutsättningar för att säkra dessa kontroller.”

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Enfo.

Enfo är ett nordiskt it-tjänstebolag som möjliggör datadriven transformation för sina kunder.
Vi är 900 nischade experter som jobbar för en intelligentare värld där teknologi stärker individer, affärer och samhällen.

Läs mer här

Relaterade artiklar

Lars Strannegård rättar till sin slips.
Karriär

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.