framtidenskontor
Välkommen till ditt nya kontorsliv. Här finns både mossa, vr och plats att tänka. Det kreativa och koncentrationsinriktade kontoret kommer att slå igenom brett inom fem år, enligt Senabs undersökning Work & Life for the Future.

Så ska framtidens kontor boosta din hjärna

Nya arbetssätt kräver nya kontor. Chefen flyttar ut. Och kreativitet och koncentration flyttar in. På framtidens arbetsplats kommer den mänskliga hjärnan till sin fulla rätt.

Visst kommer vi att ha chefer även i framtiden. Men chefens rum försvinner. Hen kommer i stället att finnas på golvet, mitt bland medarbetarna.
”Chefens kontor är det första som försvinner på framtidens arbetsplats”, säger Johan Selberg, vd vid Senab Services, och pekar på att kontorens utformning följer samhällsutvecklingen i stort.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och Senab. Senab, grundat 1975, är en av Nordens ledande leverantörer av inredning för kontor, hotell och offentliga miljöer. Senab finns på 12 orter i Sverige samt i Norge och Shanghai, med totalt 245 medarbetare. Läs mer

När hierarkier rivs, och nya behov uppstår, sätter det avtryck även i det fysiska rummet.
”I gamla stuprörsorganisationer – där beslutsvägarna går uppifrån och rakt ner – sitter man uppdelad i avdelningar där var och en sköter sitt i sina egna stuprör. Det leder till att organisationer blir trögrörliga. I dag har digitaliseringen inneburit att många affärsmodeller ändras snabbt och det ställer högre krav på innovation och kreativitet. Då är det viktigt att arbetsmiljön stödjer det”, säger Johan Selberg och fortsätter:

Både prat-platser och tysta zoner behövs på kontor, menar Johan Selberg, vd Senab Services.

”När vi gör våra förstudier ser vi att även medarbetare efterfrågar mer kreativa och inspirerande miljöer, men på frågan om hur det stöds i dag i arbetsmiljön är det ett mycket lågt stöd. Digitaliseringen har och kommer att innebära att arbetsuppgifter försvinner. Nya uppgifter, som kräver mer samarbete, har tillkommit. Kompetenser och avdelningar behöver därför samarbeta över gränserna och vi behöver en fysisk miljö som stödjer det. Kreativitet är i dag en konkurrensfördel och i gamla stuprörsmiljöer tappar man ofta samarbete och innovationskraft.”

Den arbetsgivare som vill skapa en kreativ miljö börjar måhända genast att snegla på Google som blivit något av en förebild. Ett färgglatt bollhav har blivit en symbol för en idébubblande organisation och en modern arbetsplats som attraherar en ung generation. Men att förlita sig enbart på bollhavet är att göra det lite för enkelt för sig.
”Ett bollhav kan vara helt rätt för vissa arbetsgivare, men behöver inte vara det för andra. En kreativ miljö handlar också om beteende, till exempel hur vi bemöter varandra. Uppmuntrar vi till oliktänkande? För att våga vara kreativ krävs tillit i organisationen. Och för att få tillit behöver vi lära känna varandra. Undersökningar visar att vi lättast gör det genom att träffas oftare och kortare, än tvärtom. Då gäller det att miljön underlättar spontana möten. I våra förstudier tycker medarbetare att detta är mycket viktigt, men även det saknar i dag stöd i de flesta kontoren”, säger Johan Selberg.

Framtidens arbetsplats – en spaning

2026 är virtual reality standard på våra kontor, som också efterliknar naturen mer och mer. 2030 börjar forskare och kreativa yrken flytta ut sina arbetsplatser i rymden, tippar de som deltagit i Senabs framtidsstudie om morgondagens arbetsplats.

2020 kommer flexibilitet och möjlighet att jobba hemifrån att vara standard.
2021 finns särskilda platser för koncentration och fokusering på alla kontor.
2022 kommer kreativa ytor att vara lika vanliga som traditionella arbetsrum.
2025 är återanvändning av kontorsinredning en självklarhet för alla företag.
2026 är virtual reality standard på kontor.
2028 efterliknar kontoren naturen för ökat välbefinnande och kreativitet.
2029 är självlärande robotar och hjälpmedel vanliga på alla kontor.
2030 jobbar forskare och kreativa yrken från rymden.
Källa: Senabs undersökning Work & Life for the Future En framtidsstudie om morgondagens arbetsplats. Undersökningen hittar du här

I framtidens kontor blir de gamla sammanträdesrummen passé. De ersätts av nya platser för korta pratstunder. Men samtidigt som prat-platser skapas, uppstår ett nytt behov – av tystnad. Vi behöver avskilda platser där vi kan arbeta fokuserat utan att bli avbrutna, och där vi kan ringa samtal ostört.
”Utmaningen vi ser i våra förstudier är att även detta saknar stöd i dagens kontor. Och ofta glöms det bort i jakten på samarbete. För att få en bra stödjande fysisk miljö måste vi fråga oss: Vad behöver hjärnan? Den behöver även återhämtning för att klara mycket stress. Det gäller att få in både lekfullhet och vila och återhämtning i miljöerna.”

Naturen flyttar in på kontoret. Här hos spelföretaget Play’n Go i Växjö.

Foto: Krister Engström

Det kreativa och koncentrationsinriktade kontoret kommer att slå igenom på bred front inom fem år, enligt Senabs undersökning Work & Life for the Future En framtidsstudie om morgondagens arbetsplats. Ett inslag i den nya miljö blir naturen. Grönska främjar både återhämtning och innovation och enligt undersökningen kommer hälsa att stå i fokus och kopplas samman med inslag från naturen. Flera kontor har redan i dag mossa på väggarna. Växter har blivit vanligare på arbetsplatserna, och det finns exempel på kontor som har byggt en skog inomhus för att skapa en skön miljö.
”Den fysiska miljön ska också paras ihop med företagens värdegrund. Här kommer ofta ord som hållbarhet in. Och det gäller att skapa en miljö som även ger hållbara medarbetare. Miljön blir en del av employer branding”, säger Johan Selberg.

Läs mer: Inom 10-15 år ser våra arbetsplatser radikalt annorlunda ut. Nyfiken? Kolla Senabs undersökning här

Sida vid sida med skönt grönt får tekniken allt större utrymme. Om tio-femton år kommer virtual reality och artificiell intelligens att slå igenom på bred front på arbetsplatserna, enligt undersökningen. Tekniken kommer att fortsätta att förändra vårt sätt att arbeta. På vilket sätt återstår att se. Men kanske tar den kontoret ut i rymden.

Tips för att skapa framtidens arbetsplats

 • Fråga er: Vilket syfte ska vårt kontor ha för att nå vår vision och övergripande mål?
 • Gör en djupare förstudie av vad just ni gör på kontoret och vilka funktioner som är viktigt för er.
 • Kan vi göra det på ett mer effektivt sätt med ett ändrat arbetssätt och ökad digitalisering?
 • Engagera medarbetarna i tid för att skapa delaktighet.
 • Börja i tid och ge det tid. Ofta hamnar företag i tidsnöd vilket hindrar dem från att skapa en miljö som stödjer verksamheten.
 • Låt ombyggnads- och inredningsprojekt drivas av både fastighetsrelaterade yrkesgrupper och av hr som kan föra in mjukare värden.
 • Följ upp. Blev det som ni tänkt? Något ni behöver ändra?
  Källa: Johan Selberg, vd, Senab Services

Text: Annika Hällqvist

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Hälsa

Får extra semester – om de tränar

Friskvårdsbidrag, massage på jobbet och fruktkorgar. Trots flera hälsoinsatser ökade sjukfrånvaron på det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås. Nu får de anställda mer semester om de tränar – ett sätt för att minska stressen.

Sponsrat Chef + Telenor Företag

Workfulness — chefens nya priofråga

Ineffektiva möten, ständig stress och svårt att fokusera på komplicerade arbetsuppgifter. Våra jobbhjärnor kokar. Dags för chefen att satsa på Workfulness.
Rekrytering

Personalen flydde – då infördes ny succémetod

Åtta av tio kommuner har brist på socialsekreterare, som säger upp sig i hundratal på grund av tuff arbetsbelastning. I Umeå har man bromsat personalflykten genom bättre stöd och effektivare organisation.
Beslutsfattande

6 ledarmissar som fällde Ubers vd

Först tog han en paus. Sedan fick han sparken. Ubers vd Travis Kalanick stod för ett par skandaler som till slut fällde honom. Här är sex ledarmissar han gjorde – som du kan undvika.

Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

Arbetsmiljö

4 sätt: Så hanterar du gnällspikar

Gnäll kan döda energin på jobbet. Men som chef kan du med rätt metod få stopp på gnället och vända spiralen till något positivt.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Om chef

Välkommen till nya Chef.se

Nu blir det ännu roligare att vara chef! På nya Chef.se får du alla genvägar, tjänster, verktyg och mallar du behöver för att ta dig vidare i jobbvardagen – och i karriären. Här är de största nyheterna.
Krönikor

Cissi Elwin: Fixa sexet!

”Närhet, ömhet, kärlek och sex inte är en lyx utan rent livsnödvändigt för att vi ska må bra”, skriver Cissi Elwin i sin senaste krönika.

Karriär

Toppcheferna som tjänar bäst – hela listan

Två av de tre myndighetscheferna med högst månadslön är kvinnor. Men längre ner på topplistan är det desto fler män, visar en genomgång av Sveriges Radio.
Hälsa

Så mycket sex har svenska chefer

Ett bra sexliv kan göra dig till en bättre chef, menar experterna. Närhet och goda relationer gynnar flera ledarförmågor och reducerar stress. Och cheferna har oväntat mycket sex, visar Chefs undersökning.

Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Nu är det billigare att surfa i EU. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 7 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under ledigheten.
Experterna

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.
Konflikthantering

5 ledarlektioner från sparkade FBI-chefen

James Comey åkte ut med huvudet före. Inför öppen ridå fick FBI-chefen sparken av den nytillträdde presidenten Donald Trump. Här är fem saker vi kan lära av Comeys ledarskap.

Kommunikation

4 tips: Så blir du ett proffs på mingel

Mingelparty och en möjlighet att knyta helt nya kontakter. Ändå är det vanligt att ställa sig vid personer man redan känner för att känna trygghet. Här är fyra tips för att bli bättre på att mingla.
Karriär

Topp 3: Heta kompetenser för chefer just nu

Nytänkande, strategisk och kreativ. Dessa egenskaper är attraktiva som ledare. Men det är helt andra kompetenser som efterfrågas i jobbannonser för chefer just nu.