Så kan chefen ta tag i beroende på jobbet

Hemarbete och permitteringar förvärrar risken att hamna i riskbruk och beroende.
”Vi ser hur problem med spel och alkohol ökar. Chefer och arbetsgivare behöver agera”, säger Anna Stavréus på Nämndemansgården.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Nämndemansgården

En av fem på jobbet har ett riskbruk eller beroende. "Nu ser vi en ökning", säger Anna Stavréus på Nämndemansgården. Foto: Sofia Beijer
En av fem på jobbet har ett riskbruk eller beroende. "Nu ser vi en ökning", säger Anna Stavréus på Nämndemansgården. Foto: Sofia Beijer

Coronakrisen segar vidare, in i vintern. Många fortsätter jobba hemifrån, är permitterade eller uppsagda. Utan kollegor omkring sig och de vanliga rutinerna och vardagskontakt med chefen, så ökar risken att börja må dåligt. Det blir lättare att hamna vid sidan av, i sin egen bubbla. Ett tidigare riskbruk kan halka över i ett allvarligare beroende.
”Vi har märkt ett ökat tryck under hösten och ser att problem med framför allt spel och alkohol ökar hos personer som jobbar hemma”, säger Anna Stavréus, kundansvarig på Nämndemansgården, som är Nordens ledande behandlingsföretag.

Som chef har du ansvaret för arbetsmiljön, även vid hemmajobb.
”Tala med din personal om hur viktigt det är att hålla rutinerna, ta pauser, luncher och fikaraster. Var tydlig med vad som krävs och förväntas vid hemarbete och boka in avstämningar”, säger Anna Stavréus.

”Utöver möten med teamet så behövs också enskilda samtal, direkt med chefen, minst en gång i veckan.”

Arbetsgivarens skyldigheter

  • Det formella ansvaret för arbetsmiljön ligger på arbetsgivaren. Det gäller även vid hemmaarbete.
  • Det är viktigt att arbeta proaktivt på arbetsplatsen och utbilda chefer och personal inom ämnet.
  • Beroende är en sjukdom, ingen grund för uppsägning.
  • Policy, handlingsplan, rutiner och värderingar för alkohol-, drog och spelberoende behöver finnas.
  • Chefen har skyldighet att initiera utredning.
  • Medarbetaren är skyldig att medverka i sin rehabilitering.

Chefer med mycket att göra kan ha svårt att räcka till och märka om någon börjar falla ifrån.
”Men det går att ta hjälp av varandra. Ordna strukturerade frukostmöten i mindre grupper, där alla kan hjälpas åt att hålla koll på varandra och se till att ni mår bra”, tipsar Anna Stavréus.

Ett morgonmöte är en bra idé av flera anledningar.
”Folk i riskzon vaknar ofta med en tung känsla. Att då ses vid nio, ta en kopp kaffe och få upp lite energi är bra.”

Gärna ett möte på eftermiddagen också, tipsar Anna Stavréus. Då märker du som chef om någon kanske har druckit alkohol under dagen.
”Personen kanske är mer frånvarande, har problem att prata tydligt. Man tappar kreativitet och det professionella ganska snabbt med alkohol.”

”Att kontinuerlig följa upp signaler inom arbetsprestation, relationer, personlighetsförändringar, incidenter, ekonomi, frånvaro och närvaro och fysiskt hälsa är en bra rutin. Förändras något negativt där så är det tecken på ohälsa.”

3 saker chefer behöver veta om riskbruk och beroende

  • En av fem medarbetare har ett riskbruk eller beroende.
  • Ofta är riskbruk eller beroende ett symtom på annan ohälsa. Se därför till medarbetarens totala hälsa.
  • Att agera redan vid riskbruk ger vinster både för medarbetaren och arbetsgivaren.

”Ett beroende av alkohol kan det ta årtionden innan man märker av på jobbet. Spelberoende är ofta mer extremt, väldigt aggressivt. Det kan gå på ett halvår, ett år från det att någon fastnar tills man förlorar allt.”

Tecken på spelberoende kan vara allt från lån av pengar från kompisar eller arbetskamrater eller att någon begär förskottslön. Det går också att få information från Kronofogden om det finns skulder för indrivning.
”Många har ett korsberoende, där man till exempel börjar dricka för mycket och sedan spelar. Då behöver man se på vilket som är det primära beroendet. Det gäller att hela tiden vara vaksam om det finns ökad risk inom något beroendeområde.”

Undvik att samlas kring spel eller alkohol i jobbsammanhang. Se till att det finns bra alkoholfria alternativ när ni träffas för att ha trevligt och undvik att spela ihop, råder Anna Stavréus.

Vid misstanke om att en medarbetare kan ha ett riskbruk eller beroende så är det viktigt som arbetsgivare och chef att ha en plan.
”Ni behöver ha koll på lagstiftningen och en policy och handlingsplan att följa”, säger Anna Stavréus.

Sedan behöver du som chef snabbt ta ett första samtal.
”Försök ringa in den allmänna hälsan. Trivs du på jobbet? Har det varit några förändringar? Hur är det hemma? Berätta vad du ser, som ökad korttidsfrånvaro, stora humörsvängningar, förändrade prestationer. Gör klart att det du ser måste förbättras.”

”Lämna över till en expert på alkohol, droger eller spel ganska så snart, när du inser att det finns ett bekymmer. Chefer kan inte vara experter på det här. Det är också lätt att gå in i ett medberoende som chef. Man vill ofta så mycket, är så medmänsklig och kan inte alltid hålla uppe gränser”, säger Anna Stavréus.

Arbetsgivaren ska initiera en utredning och rehabplan. Medarbetarens ansvar är att medverka till sin rehabilitering.
”Vägrar man göra sin del, eller missköter rehabplanen, så kan det vara grund för uppsägning. Ett återfall är däremot inte grund för uppsägning. Det blandar arbetsgivare ibland ihop.”

Själva rehabiliteringen tycker Anna Stavréus fungerar som bäst när den genomförs parallellt med gemensamma möten där medarbetaren, arbetsgivaren och företagshälsan är med.
”Då känner man att man har ett team kring sig som stöttar och som ger återkoppling på om de ser att man mår bättre eller sämre.”

Att som chef undvika eller dra ut på att ta tag i misstankar om en medarbetares beroendeproblem blir kostsamt, både i kronor och ören för företaget och samhället och självklart också för individen.
”Vet man som chef inte var man ska börja, så börja med utbildning. Kunskap och handling är vägen till en attitydförändring på jobbet som främjar både arbetsmiljö och hälsosamma medarbetare.”

35 miljarder i produktionsbortfall

I en undersökning av Systembolaget 2019 så uppgår kostnaderna för produktionsbortfall i arbetslivet orsakat av alkohol till 35 miljarder om året. Dels sjuknärvaro, när anställda jobbar bakfulla. Dels kostnader för sjukskrivningar orsakade av drickande. Dessutom de stora kostnaderna för alkoholrelaterade olyckor, sjukdomar och förtida dödsfall.

”Att arbetsgivare kan räkna hem pengarna på insatser är jag helt övertygad om. Även när det har gått långt i ett beroende. En person som har varit på väg att förlora jobbet och sig själv kommer ut som en starkare människa. Så länge du har ett arbete kvar har något att vinna. De som får hjälp tidigt i processen når snabbare insikt”, säger Anna Stavréus.

Text: Malin Kaldo