Så hjälper du medarbetarna till bättre ögonhälsa

Visst är det viktigt med rätt sorts stol, höj- och sänkbart skrivbord samt bra belysning. Men om man upplever besvär med ögonen framför skärmen kan de ergonomiska problemen uppstå ändå.
”Att hjälpa medarbetarna till bättre ögonhälsa gör väldigt mycket för deras välmående”, säger Emma Bergqvist på Specsavers.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Specsavers

”Medarbetarna behöver känna till att de har rätt att göra en synundersökning”, säger Emma Bergqvist. Foto: Julia Sjöberg.

Känner du dig trött i ögonen efter några timmar vid datorn? Du kanske ser suddigt när du lyfter blicken. Kanske får du också huvudvärk eller känner dig spänd i axlar och nacke.

Det behöver inte vara så. Både chefer och medarbetare har rätt till synhjälpmedel på jobbet. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är arbetsgivaren skyldig att erbjuda personalen synundersökning samt terminalglasögon, även kallade bildskärmsglasögon, om undersökningen visar att sådana behövs.

Emma Bergqvist arbetar som B2B manager på optikkedjan Specsavers. Hon menar att detta med synergonomi på jobbet är något som riskerar att glömmas bort. Arbetsgivaren kanske missar att informera personalen om rätten till synundersökning och bildskärmsglasögon. Eller så känner ledningen kanske inte till föreskrifterna fullt ut.

”De flesta företag satsar mycket på ergonomi i övrigt. Att även satsa på att medarbetarna ska kunna se bra, betyder mycket för deras välmående och hälsa”, säger hon.

Vad kan då jag som chef och arbetsgivare göra för att förbättra synergonomin för mina medarbetare?

”Det handlar om att göra medarbetarna medvetna om vilka symtom som kan vara tecken på att bildskärmsglasögon kan behövas framför datorn på arbetet. Det kan handla om torra, ömma, trötta och irriterade ögon, men också huvudvärk och värk i nacke och axlar. Man behöver hjälpa medarbetarna så att de har rätt avstånd till bildskärmen. Men också påminna och lära dem hur de kan ta hand om ögonen framför skärmen. Dessutom behöver man informera om rätten att göra en synundersökning och att arbetsgivaren bekostar bildskärmsglasögon om behov finns.”

Emma Bergqvist påpekar att den som ser dåligt eller suddigt framför skärmen ofta sätter sig på ett icke-ergonomiskt sätt. Det kan bland annat handla om att man lutar sig framåt mot skärmen för att kunna se bättre.

Emma Bergqvist.

”Det här gör att man efter en stund blir tröttare och får svårare att fokusera, man orkar inte jobba inte lika effektivt. Det kan också leda till att man får större belastning på hela kroppen, vilket kan leda till sjukfrånvaro. Sammantaget kan det bli enormt stora kostnader för arbetsgivaren, samtidigt som det påverkar medarbetarens mående. Om man ställer det i relation till vad ett par bildskärmsglasögon kostar blir valet enkelt”, säger hon.

Vad kan ni på Specsavers bistå med när det gäller företag?

”Vi har ett enkelt och smidigt företagsavtal där vi hjälper arbetsgivare att leva upp till de regler och krav som finns. Vi anpassar erbjudandet efter de behov som finns på arbetsplatsen och vi säkerställer att alla medarbetare får de arbetsglasögon de behöver för att kunna utföra sitt arbete framför skärmen.”

”I avtalet ingår ett pedagogiskt onboardingpaket. Vi erbjuder arbetsgivaren lite utbildning kring synergonomi och vi ser till att man kommer i gång på bästa sätt. Vi hör ofta från våra befintliga kunder att de är stolta över att kunna erbjuda medarbetarna det här. Det ses av många medarbetare som en stor förmån”, säger Emma Bergqvist.

Som ett ytterligare plus i avtalet ingår en rabatt för alla medarbetare och deras familjemedlemmar när de handlar privata glasögon.

”Det är viktigt med glasögon på jobbet, men det är precis lika viktigt att använda glasögon privat om man behöver det”, säger Emma Bergqvist.

6 tips på hur du tar hand om ögonen framför skärmen

  1. Vila ögonen
    Titta regelbundet bort från datorskärmen och fokusera på något längre bort. Det får musklerna i ögonen att slappna av.
  2. Rätt belysning
    Se över belysningen i rummet du befinner dig så det inte är för starkt eller bländande.
  3. Justera skärmens inställningar
    Genom att justera skärmens inställningar, som ljusstyrka och teckenstorlek, blir det mer behagligt att läsa.
  4. Anpassa avståndet till skärmen
    Skärmen bör vara cirka 60-80 cm från dina ögon beroende på storlek, och vara vid ögonhöjd eller något lägre.
  5. Gör synundersökning
    Att göra regelbundna synundersökningar är viktigt för att ta hand om ögonen och synen och upptäcka eventuella synfel. Specsavers rekommenderar att synundersökning genomförs vartannat år.
  6. Använd bildskärmsglasögon
    Ett par glasögon för bildskärmsarbete är anpassade till de speciella arbetsavstånden som ofta uppstår när en person placeras framför en bildskärm. Det kan innebära att glasen ordineras i en annan styrka jämfört med privata glasögonen, eller att en speciell glasdesign tillpassas som ger en bättre ergonomisk förutsättning framför bildskärmen.