En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Operation Smile gör skillnad i barns liv – och ger stolthet på jobbet, säger Martin Forsling på Bontouch. Foto: Martina Huber

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile blev en naturlig följd.
”Det är så här vi visar att vårt företag vill vara en positiv kraft”, säger han.
I dag har företaget Bontouch, där han jobbar, hjälpt 500 barn.

Den digitala designbyrån Bontouch håller till i ett nyrenoverat kontor mitt i Stockholms city. Klockan är nio på morgonen och personalen samlas runt en köksö och förser sig med frukostkaffe.
”Det är viktigt för oss att vi arbetar med kunder som stämmer överens med våra värderingar. Vi jobbar till exempel inte alls med onlinekasinon”, säger Martin Forsling.

Utöver starka värderingar när det gäller samarbetspartners och produkter så vill Bontouch också göra en insats för välgörande ändamål.
”När vi började växa och det gick bra för företaget kändes det naturligt att hjälpa till. Vårt företag vill vara en positiv kraft. Det kan vi vara genom att utveckla appar, till exempel för att effektivisera transportsektorn eller göra det möjligt för människor att kommunicera utan att förflytta sig. Vi kan också stötta en hjälporganisation och samtidigt marknadsföra oss.”

Foto: Martina Huber

Det började med en julinsamling för fem år sedan. Sedan har samarbetet med hjälporganisationen Operation Smile hela tiden utvecklats.
”Min dotter Ellen föddes med läpp-, käk-, gomspalt, så det föll sig naturligt att vi skulle stötta Operation Smile”, berättar Martin Forsling som är vd och medgrundare av Bontouch.

Dottern Ellen jobbar också på företaget och tillsammans följde de med på en resa till Indien ihop med Operation Smile tidigare i år.

Bontouch gör digitala konsumenttjänster som app, webb och rösttjänster och har omkring 150 anställda på kontor i Stockholm, Åre/Östersund, Kalmar, London och New York.
Foto: Martina Huber

Att valet föll på ett partnerskap med Operation Smile är inte en slump.
Martin Forsling upplevde två svåra timmar efter att hans dotter Ellen föddes med LKG (läpp-käk-gomspalt) för 20 år sedan – tills han fick information om hur tillståndet kan åtgärdas med operationer. Då blev han lugnare.
”Det var till och med så att jag saknade hennes gamla leende efter första operationen när hon var sex månader gammal.”

I dag arbetar Ellen på Bontouch. Tillsammans med Operation Smile åkte hon och Martin Forsling till Indien i mars i år och såg hur fem plastikkirurger från olika delar av världen under en vecka kunde hjälpa nästan 100 patienter, de allra flesta barn.
”Många föräldrar som kom dit var oroliga före ingreppet, men jag hade med mig bilder av Ellen före och efter operationen som jag kunde visa dem. Jag träffade också en äldre man, han var säkert 60 år, men hans mod svek honom så han kom aldrig till operationen.”

Martin Forsling har visat bilder och berättat om sin resa till Indien för de anställda. Då märker han att människor känner stolthet över att företaget samarbetar med Operation Smile.
”I vår bransch där det är hög konkurrens om personalen är det viktigt att visa att vi är ett företag med värderingar och engagemang. Särskilt yngre människor är mycket medvetna idag och vill hellre jobba på företag som försöker göra skillnad.”

För att göra alla medarbetare medvetna om problemet med LKG hade Bontouch förra året sitt julbord på Fotografiska museet i Stockholm i samband med att företaget sponsrade en utställning av fotografen Jörgen Hildebrandt som har följt Operation Smiles arbete.
”Den utställningen väckte starka reaktioner.”

3 tips för att hitta rätt hjälporganisation att samarbeta med

 1. Välj något som ligger dig eller personalen varmt om hjärtat.
 2. Något som ger mätbara resultat är alltid lättare att kommunicera till de anställda.
 3. Sätt upp mål vad ni på arbetsplatsen vill åstadkomma.

Tanken är att andra medarbetare också ska få åka ut i världen och se hjälparbetet som Operation Smile utför.
”Det är så otroligt imponerande att se med vilken effektivitet som kirurgerna och sjuksköterskorna utför operationerna. De arbetar non-stop, helt ideellt, under den tid de är där.”

På många håll i världen innebär läpp-, käk- eller gomspalt att barnen och även deras föräldrar blir utstötta från samhället.
”I en del afrikanska länder tror många till exempel att de är utsatta för trolldom.”

3 fördelar med ett CSR-partnerskap på arbetsplatsen

 1. Om det går bra kommer er framgång fler tillgodo.
 2. Ett företag som gör en insats lockar personal.
 3. Alla blir delaktiga och det ökar sammanhållningen.

Hittills har sponsorpengar från Bontouch kunnat hjälpa 500 barn och målet är att dubbelt så många ska få ingreppet finansierat.
”Det här är ett sådant tydligt, mätbart och konkret hjälparbete som det verkligen går att kommunicera ut till personalen.”

Martin Forsling rekommenderar fler arbetsplatser att sponsra välgörande ändamål. Om medarbetarna får information om arbetet känner de sig delaktiga och det kan också öka sammanhållningen på arbetsplatsen.
”Det är bra att ta fasta på något som någon i personalen brinner för. Förutom Operation Smile sponsrar vi UNHCR eftersom vi har en medarbetare som är engagerad i flyktingfrågor.”

Text: Ann-Katrin Öhman

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Operation Smile.

Snabba fakta om Operation Smile

 • Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt.
 • En operation kostar så lite som 2400 kronor och tar oftast mindre än en timme.
 • Över 5000 volontärer  arbetar utan ersättning.
 • Operation Smile har genomfört över 290 000 operationer.
 • Organisationen har 90-konto.
 • Du och ditt företag kan ge en julgåvaoperationsmile.se/foretag

Läs mer här

Relaterade artiklar

oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Anna Gullstrand lär dig få ut det bästa av gruppen i nya boken Facilitera.
Teamutveckling

Viktigast: Att alla känner sig trygga i din grupp

Att facilitera är främst ett förhållningssätt till människor, och sedan olika verktyg. I boken Facilitera beskriver Anna Gullstrand, VP People på Mentimeter, hur du får ut det bästa av gruppen.
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
sommarbanner
Ledarskap

Häng med Chef i sommar!

Under juli uppdateras inte chef.se lika ofta, men vi har samlat det bästa av allt inom ledarskap, karriär och utveckling för dig.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
Porträtt på Cecilia Norrby, vimplar och ballonger och siffrorna 100 000 och 4 000 i guld
Tidningen Chef

Chef ökar – både print och digitalt

Chef ökar sin räckvidd – både digitalt och i print. Tidningen har nu passerat över 100 000 följare på Linkedin och ökar samtidigt med 4000 printläsare.