netlight_intro
Erik Ringertz, vd på Netlight, har skrivit en bok med idéer för framtidens ledarskap. Foto: Martina Huber

Nya ledarskapet: Gå från chef till förebild

Backa ur den formella chefsrollen och bli en förebild istället.
I sin nyutgivna bok Harder Better Faster Stronger uppmanar Netlights vd Erik Ringertz chefer att sluta vara bara ledare.
”Var ledare och följare samtidigt.”

Under tonåren blev hänget med hans cykelgäng en hjärtpunkt. Senare års ledarskap blir ofta en återspegling av det som uppstod där – relationerna, gemenskapen, beslutsstrukturerna och ledarskapet som kompisarna skapade tillsammans.
”Gänget blev min ledarskapsskola”, konstaterar Netlights vd Erik Ringertz.

Tonårsgäng saknar formella chefer. Där finns en annan sorts ledarskap, informellt och samlat runt förebilder – personer med förmågan att kunna bygga upp en gemensam identitet i en grupp.
”Jag har alltid varit en förebild, aldrig en chef. I vårt gäng blev jag en sådan som kunde skapa vår gruppidentitet. Det kom ur ett inre driv, en vilja att tillhöra något som var större än mig själv. Och det var vi ju – vi var odödliga som gäng”, konstaterar Erik Ringertz.

Den där ”gängmentaliteten” tog han med sig vidare.
”Jag har inte blivit företagsledare den vanliga vägen. Vi startade Netlight själva och skapade en karriär på egna villkor.”

Ledarskapet och strukturerna har sedan följt med och skalats upp och används nu i ett internationellt bolag med 1200 medarbetare.

Erik Ringertz, vd på it- och managementkonsult-bolaget Netlight, är tveksam till om han hade blivit chef om han hade gått den vanliga karriärvägen.
”Vi startade Netlight själva och skapade en karriär på egna villkor. Det är inte säkert att jag blivit chef i annat sammanhang. Kanske hade jag blivit en informell ledare istället.”
Hos Netlight har man byggt en struktur kring det ledarskap som uppstår av sig själv.
”Behövs de formella ledarna? Kan vi inte ge de informella ledarna möjlighet att vara bättre ledare istället? Vi behöver bli bättre på att bejaka de psykologiska aspekterna av ledarskap.”      Foto: Martina Huber

Vi träffar Erik Ringertz på Stockholmskontoret, som ligger granne med Chanelbutiken på en maxat exklusiv adress.
I receptionen trängs inramade utmärkelser, Gasellföretag knuffas med Superföretag. Här hänger priset för Sveriges bästa arbetsgivare och olika ledarskapsutmärkelser till Erik Ringertz själv, som Årets VD 2016 och Årets Mångfaldsledare 2017.

En av utmärkelserna, Årets Chef 2014, fick honom att stanna upp och tänka till.
”När jag blev Årets Chef fick jag och Netlight så mycket mer uppmärksamhet. Jag reagerade på påståenden om hur vi uppfattades. Många tankar föddes där.”

Erik Ringertz började tänka mer kring vad det egentligen är Netlight gör, i sitt ledarskap, sin kultur och sin organisation.
”Allt fanns redan där, men nu när folk blev intresserade fanns det anledning att tänka vidare.”
Han började skriva på en bok ihop med journalisten Fredrik Emdén.

 I ledarskapsboken Harder, Better, Faster, Stronger utgiven av bokförlaget Liber, ifrågasätter han normerna för hur ett företag ska organiseras och ledas. Undertiteln Nya idéer för morgondagens ledarskap är direkt hämtad från juryns motivering när han blev Årets Chef.
”Då kändes det nästan på gränsen till pinsamt att försöka lyckas leva upp till det där.”

Ett ledarskap som utgår från förebilder istället för formellt utsedda chefer är en central idé.
”Att vara en förebild är bärande i det här framtidsledarskapet. Det handlar om förmågan att lyckas vara en ledare och följare samtidigt. Det gäller att landa i den insikten. Om man inte förstår, så låser det sig.”

Han beskriver hur vi genom att vara ledare och följare samtidigt, hittar fram till lösningar och beslut hela tiden, utan chefer.
”Man behöver inte titta långt utanför företagsvärlden för att se det här andra, informella, sättet att leda. Titta på hur vi gör hemma, när vi bestämmer vad vi ska göra i helgen. Eller när vi tar stora beslut om att köpa bil eller hus – ofta med mycket större budgetansvar än vad folk tilltros med i företaget där de jobbar. Svåra saker som funkar utmärkt att ta beslut om – utan formella chefer.”
För att det arbetssättet ska fungera är tillit och kommunikation grundförutsättningar.

Att bygga upp en organisation med chefer och underställda medarbetare, är ett sätt att bygga bort tillit ur en grupp.
”Det blir motsatsen till ett tillitssystem där några tilldelas rättigheten att ha rätt, att bli ledare. Hela strukturen bygger på att vi inte litar på varandra. Kom sedan inte och gnäll över att ni har en otillitskultur – ni har ju själva valt det.”

Väldigt få bolag letar nya vägar.
”Vi är låsta i organisationer som delar upp folk i ledare och följare. Ingen bryter mönstret. Folk känner sig osäkra om det inte är uttalat vem som är ledare och vem som är följare. Det är ju också både tydligt och vansinnigt bekvämt att vara låst i sina roller. Många vill ha det så, att inte behöva ta större eget ansvar och kunna skylla ifrån sig om att chefen är så himla dum.”

4 tips: Så går du från chef till förebild

Erik Ringertz, vd på Netlight, ger sina fyra bästa tips på hur du går från chef till förebild.
1. Var normal. ”Normalt sett, i de allra flesta delar av livet utanför jobbet, delar vi inte upp oss i ledare och följare. Träna dig och organisationen på att både följa och leda.”
2. Be a Mensch.”Omdefiniera vad ledaregenskaper är. Mensch är ett uttryck på jiddisch som handlar om att vara en bra människa, på engelska: ´a person of integrity and honor´. Vi har översatt det till autencitet och förmågan att vara lyhörd. Utveckla din egen och medarbetares förmåga att vara autentiska och lyhörda. Bra informella ledare bryr sig jättemycket om andra i gruppen – det är därför de är förebilder.”
3. En förebild tävlar inte.”Vad i era strukturer och i ditt beteende och ledarskap uppmuntrar tävlande och försvårar därmed tillit?”
4. Var din egen förebild. ”Försök inte vara någon annan. Vi är programmerade att söka förebilder och försöka efterlikna dem, men det är också en form av tävling och ångest. Sök din inre förebild istället och försök vara ditt eget bästa själv.”

Att ta bort hierarkier och invanda roller kan orsaka osäkerhet.
”Det blir ju otydligare när alla ska fungera som både ledare och följare och det kan skapa olust.”

Han varnar för det han kallar Flugornas herre-principer*.
”Man måste ta bort incitament för maktkamp. Se till att det inte finns något att tävla om. Inga maktpositioner att sträva efter. På Netlight finns inget sätt att få egen vinning.”

Genom att basera bolagstillväxt på tävling bakbinder man sig själv.
”Med tävling och ångest som drivkrafter går det bara att uppnå medelmåttiga resultat och aldrig komma längre än att spöa närmsta konkurrenten. Vi blev istället tre gånger så lönsamma som våra konkurrenter. Det går inte att åstadkomma med ångest och tävling, utan bara med lust.”

Tävlandet i bolag är effektivt, men inte hållbart.
”Tävling är lika med ångest – något oerhört lättantändligt. Men tävlandet gör att människor går sönder, särskilt hos snabbväxare som vi.”

För att få bort tävlings- och makttriggers behöver strukturer förändras. Erik Ringertz berättar hur man på Netlight tidigt tog bort lönemodeller med ersättning utifrån individuell prestation.
”Det funkar inte, eftersom det implicit innebär att man inte ska samarbeta. När man börjar nysta ser man mer sånt som inte fungerar.”

Mångfald och inklusion måste man också vara bättre på för att kunna lyckas, menar han.
”Det är nästan omöjligt för oss att inte strategiskt tänka på jämställdhet och jämlikhet. Sedan är det inte säkert att vi alltid är bra på det, men vi kan aldrig glömma det.”

Som chef i en organisation med traditionella strukturer kan steget till en ny typ av ledarskap kännas stort.
”Det är mindre märkvärdigt än man tror. Största hämskon är att många tror att strukturer är fasta, att organisationen är en naturlag. I den försöker man då jobba med företagskulturen. Kanske kommer man en bit på vägen, men sedan rasar det när inte strukturen också har förändrats. Strukturerna rår vi inte på med kulturarbetet.”

Erik Ringertz råder den chef som känner ett behov av förändring att börja med sig själv, i sin egen syn på ledarskap och i det egna handlandet. En strävan att gå från chef till förebild. Det kommer att utveckla dig som person och uppskattas av alla, inte minst av yngre medarbetare, menar han.
”Det är bra tajming med de nya generationer som kommer ut i arbetslivet. Många yngre har betett sig mer karriäristiskt för att det är vad vi som är äldre har presenterat för dem. Trots att vi innerst inne inte ens tror riktigt på det själva. Nu kan vi få till ett ledarskap som hänger ihop i båda ändar.”

Text: Malin Kaldo

* Flugornas herre är William Goldings dystopiska bok om den maktkamp som uppstår när en grupp pojkar hamnar på en öde ö efter en flygkrasch.

Om Netlight

Netlight Consulting är ett it- och managementkonsultbolag som hjälper företag med affärskritiska projekt inom digitalisering. Idag har man omkring 1200 medarbetare på åtta kontor runt om i Europa. Omkring 750 av dem jobbar i Stockholm.

2017 hade Netlight en tillväxt på 15 procent och första gången man nådde en omsättning på en miljard.

Organisatoriskt går man mot att sätta medarbetaren i centrum och 2015 och 2016 utsågs Netlight till Sveriges bästa arbetsgivare i Universums medarbetarundersökning och Sveriges bästa arbetsplats 2017.
Läs mer

Denna text är ett samarbete mellan Chefs innehållsstudio, Liber och Netlight.

Liber är ett av Sveriges ledande förlag. Genom samarbete med de främsta forskarna och författarna erbjuder vi läromedel, kurslitteratur och managementlitteratur av hög kvalitet. Med målet att alla ska lyckas med sina studier står vi för kunskap som gör skillnad – genom hela livet.
Läs mer om boken: Harder Better Faster Stronger

 

Relaterade artiklar

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.
Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.
Karriär

Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Ahmed Abdirahman utanför stiftelsens kontor.
Mångfald

Ny kartläggning: Chefer dåliga på etnisk mångfald

Gärna etnisk mångfald, men inte på min gata. En färsk undersökning visar att det glappar mellan hur svenska chefer lever och de värderingar de säger sig ha.
”Näringslivet och cheferna kommer undan för lätt”, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village.