Här är 30 jobb som trendar i Sverige 2016

Funderar du på nytt jobb? Eller karriärbyte mitt-i-livet? Chef sökte svar på frågan vilka yrken som ”trendar” just nu och var arbetsmarknaden är glödhet. Kolla in dessa listor.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Linkedin

Snart hörs studenter sjunga om den ljusnande framtid. Och visst ser det ljusare ut än på länge på svensk arbetsmarknad men det är inte i första hand nyutexaminerade som efterfrågas. Specialistkompetens och erfarenhet väger tyngst just nu, åtminstone enligt några av de hr-chefer som har koll på vad deras organisationer behöver under 2016.

Denna artikel är framtagen av Chef i samarbete med Linkedin.

✔ 2,6 miljoner medlemmar i Sverige 
✔ 85 000 svenska företag 
✔ 13 000 öppna jobbtillfällen just nu 
✔ 21 000 standardiserade färdigheter 
✔ 8 500 svenska institutioner för högre utbildning 
✔ 10,9 miljoner konversationer i Sverige de senaste 90 dagarna
* Statistik från april 2016

It-kompetens är sedan länge hett, men Julija Falkman, hr-direktör på Poolia, berättar att det skett en teknisk kompetensväxling.

”Vi går från hårdvara till mjukvara. Tidigare efterfrågades springtekniker och helpdeskpersonal inom produktion. I dag efterfrågar man allt mer kompetens som är à jour med ny teknik och som förstår interaktionen mellan människor och maskiner. Till exempel om du bokar en solresa på nätet så får du snabbt erbjudande om solprodukter eller andra tjänster som kan kopplas till din resa. Den sortens sammanhang blir allt viktigare”, säger hon.

I Stockholm är exakt denna boom extra tydlig (se grafik). Den som har kompetens inom webbmarknadsföring, digitalt sälj eller marknadsföring genom sociala medier har med stor sannolikhet bytt jobb de senaste 12 månaderna, ofta med lönehöjning som effekt.

Arbetsmarknaden skriker också efter kvalificerade medarbetare inom byggbranschen, till exempel ingenjörer som är duktiga på infrastruktur.

”Det är en spegling av vad som händer i samhället. Vilken stad du än kommer till byggs det mycket och då behövs kvalificerad arbetskraft”, säger Julija Falkman.

Snabbast växande jobbfunktion i Sverige
(% förändring 2015/2016)
1. Affärsutveckling (+169%)
2. Entreprenörskap (+143%)
3. Produktledning (+56.7%)
4. HR (+40%)
5. Juridik (+36%)

Snabbast växande branscher i Sverige
(% förändring 2015/2016)
1. Byggteknik (+13%)
2. Läkemedelsbolag, medicin och hälsa (+9%)
3. Olje- och energisektorn (+8%)
4. Finans och försäkring (+7%)
5. Teknik och mjukvara (+5%)

Personer med dessa kunskaper och färdigheter har fått nytt jobb de senaste 12 månaderna
Denna statistik är från april 2016 och är enbart Stockholm. Data saknas på Sverigenivå.
1. Marknadsföring inom sociala medier
2. Mobilutveckling
3. Digital och onlinemarknadsföring
4. Perl/Python/Ruby (programspråk)
5. Mjukvaru- och användartester
6. Webbprogrammering
7. Användardesign och gränssnitt
8. Statistisk analys och datainsamling
9. Javautveckling
10. Onlinepublicering och design
11. Evenemangsplanering och –ledning
12. Rekrytering
13. Shell scripting (programspråk)
14. Microsoft-apputveckling
15. Databashantering och mjukvara
16. Middleware och integrationsmjukvara
17. Dataingenjör, datalagring
18. Mac, linux och unixsystem
19. Affärsutveckling och relationer
20. Business Intelligence

Hett
Specialister
It-yrken
Ingenjörer
Lärare
Socionomer

Svalt
Kultur
Kommunikation
Biologi

Byggteknik är den enskilt snabbast växande branschen i Sverige just nu enligt statistik från Linkedin. Och att jobb som på något sätt är relaterade till det rådande världsläget är i behov av arbetskraft är naturligt. Yrken inom utbildning, vård och omsorg har ljusa framtidsutsikter.

Karin Odhnoff är hr-direktör i Lunds kommun. Där har socionomer en ljus arbetsmarknad att vänta, med stor efterfrågan på deras kompetens:
”Det är en ökad anspänning i deras arbete med tanke på vad som har hänt i omvärlden och i Sverige bara det senaste halvåret, och därför behöver vi även anställa medarbetare med erfarenhet. Vi har gott samarbete med socionomutbildningen på Lunds universitet. Och kommunen är en attraktiv arbetsplats för den yrkesgruppen”, säger Karin Odhnoff.

På chefssidan trendar främst yrken inom vård, skola och omsorg, där man bland annat söker chefer inom socialtjänst samt förskola och skola.
”Det beror till stor del på att vi har ett generationsbyte men också att vi ser en något större rörlighet på arbetsmarknaden jämfört med tidigare”, säger Karin Odhnoff.

Många kommuner förbereder sig för generationsskiften som väntas. De rustar för nyrekryteringar under de närmaste åren. Många av dagens chefspositioner har en tämligen hög medelålder. I Lunds kommun är medelåldern 51 år bland de 360 personer som har chefsansvar, vilket är i paritet med andra kommuner. Cheferna är ännu äldre.
”Vi har en förhållandevis hög medelålder när det gäller chefer, många är från 55 och uppåt så under en tioårsperiod kommer vi att behöva rekrytera nya”, säger Karin Odhnoff.

Arbetstillfällen i Sveriges olika kommuner hänger också samman med hur de expanderar. I Lund planeras för en femte kommunal gymnasieskola och man tar emot elever från närliggande kommuner. Det påverkar behovet av nyrekryteringar inom skolsektorn. Därutöver söker man även erfarna projektledare och handläggare inom till exempel miljö och teknik.
”Det är inte nödvändigt att de har en kommunal bakgrund. Vi anställer personer med olika bransch- och sektorserfarenhet”, säger Karin Odhnoff.

Till stor del är det fortfarande arbetsgivarens marknad, åtminstone när det gäller generalister, nyutexaminerade och traineetjänster.
”Det är främst inom specialisttjänster och smalare ämnen inom produktutveckling som vi kan ha svårt att hitta rätt kandidat”, säger Göran Ågren, HR-chef på SCA Hygiene Products.

”På våra fabriker ser det fortsatt stabilt ut med personaltillgång utifrån arbetstillfällen men i vårt businesscenter i Göteborg har vi rätt många tjänster i omlopp. Framför allt ser framtiden ljus ut för civilingenjörer och marknadsförare, liksom för tjänster inom det digitala som är en fortsatt växande trend”, säger han.

Text: Johanna Lundeberg

Denna text är ett samarbete mellan Chef och Linkedin.