Han är den nya tidens startup-chef
En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor.
”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro.
Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
Annonssamarbete: Samhall
Det är inget speciellt med Ingram Micro.
”Jag tror att vi ser ut precis som 95 procent av alla andra bolag. Vi har chefer och en hierarki, som vi försöker platta ut lite. Som chefer försöker vi vara involverade, lyssnande och få medarbetare delaktiga”, berättar Patrik Karlsson, operation manager.
Men ändå är man här speciellt bra på att få personer med funktionsnedsättning i arbete.
Funktionsnedsättning är för övrigt ett ord Patrik Karlsson inte använder en enda gång under vår intervju om Ingram Micros framgångsrika samarbete med Samhall.
”Nej, för det är inte intressant. Vi bryr oss inte om vad personer har med sig i bagaget. Det är vad personen presterar som räknas.”
Patrik Karlsson är operations manager i Norden på Ingram Micro och ansvarar för att driva tre stora lager. Personal från Samhall jobbar på alla hans lager. Många har funktionsnedsättningar.
”Vi frågar aldrig vad problemet är. Ibland ser vi det såklart, när någon är blind eller hörselskadad. Men man kommer in här och visar vad man kan”, säger han.
Foto: Martina Huber
Patrik Karlsson kan beskrivas som den nya tidens startup-chef. En ledare med den viktiga kunskapen om hur man kan utveckla och starta upp människor och få dem i jobb.
Vägen dit går inte via särbehandling.
”Nej, alla här mäts på samma sätt. Det är inte så att bara för att du kommer från Samhall så behöver du inte nå våra KPI:er”, säger Patrik Karlsson.
Den inställningen tror han är en viktig del av det man ofta lyckas göra här – att bygga självförtroende och förmåga hos medarbetare.
”Att mätas på samma villkor ger en känsla: det är inte skillnad på mig och mina arbetskamrater. Vi placerar inte personer i ett speciellt fack. Ingen stängd dörr och ett ”här bakom jobbar vi med Samhall”. Vi mixar alla i våra team. Du kan vara anställd av Ingram Micro, komma från Samhall eller från ett annat bemanningsföretag.”
Självförtroendet hos medarbetare ser han som den viktigaste nyckeln.
”Vi bygger självförtroende. I 90 procent av fallen handlar det hos Samhallpersonalen om att de inte tror på sig själva. Men när de få en chans så överbevisar de sig själva, hela tiden. De gör efter en tid jobbet lika bra, lika snabbt.”
Varje gång du som coachande chef ser det här hända är det en rejäl kick.
”När människor växer som individer och på allvar inser: jag ÄR lika bra som alla andra, då är det payback. Det är lika fantastiskt varje gång man ser det som chef. Du vet att personen kan ha haft det tufft, men när du sedan ser i ögonen när insikten om att man kan har landat. Sånt ger välbefinnande som chef.”
Inom Ingram Micros logistikverksamhet i Sverige, där Patrik Karlsson är chef, jobbar omkring 170 personer på lager i Borås och Stockholm. Boyachi Habilo är en av omkring 100 medarbetare från Samhall. Foto: Martina Huber
Nya medarbetare på Ingram Micros lager ska snabbt kunna jobba självständigt. En erfaren och dedikerad kollega i arbetsstationen jämte är en viktig del av introduktionen och finns hela den första tiden med som stöd. Visar, förklarar och stämmer av.
Som trainer har du också som uppgift att buffa in nya medarbetare i arbetsgemenskapen.
”De försöker få med alla på rasterna och få dem att känna sig välkomna.”
Varje dag under introduktionen startar och slutar med återkoppling med närmaste chefen: vad har vi gjort idag, vad har vi lärt oss, vad ska vi förändra?
”Det här är något vi gör med all ny personal. Vi återkopplar, coachar och tittar på vad vi kan göra för att det ska gå bättre. Är det svårt att läsa från en skärm som står placerad på ett visst sätt? Ja då flyttar vi på skärmen. Vi ger folk chansen att nå upp till nyckeltalen och ser till att vägen dit är del av en dialog.”
Utvecklar du människor så ser du också ditt eget ledarskap utvecklas. Utvecklar du människor med olika bakgrunder och förutsättningar så vässas ditt ledarskap än mer. Patrik Karlsson förklarar:
”I början har vi en mall som vi följer, en inlärning till ett jobb som funkar för huvuddelen av alla människor som kommer hit, oavsett om det är en lagerarbetare eller en ny chef. Men vi tänker och stimuleras alla på olika sätt och har olika sätt att ta in information. Om mallen inte fungerar, så backar vi. Vad behövs för att få den här individen att lyckas? Chefer och trainers här vet att det finns olika sätt och att det kan krävas olika tid och olika vägar. Du blir duktig på att hitta den där vägen fram och lär dig mer allteftersom.”
Här lär du dig som individ, men bedöms som del av ett team. Hos Ingram Micro består team av upp till 20 personer.
”Där har alla olika förutsättningar för att nå målen – vissa är supersnabba och andra väldigt noggranna. Team med olika typer av individer som lyckas utnyttja varje individs maximala kapacitet blir superstarka. Därför mäter vi hellre teamets resultat.”
Teamet analyserar också själva hur de kan bli ännu starkare. Vem gör vilken typ av order och vem plockar vad? Effekten blir självstärkande.
”De sätter ihop sin egen dynamik. Då blir det mer värt att mäta vad teamet åstadkommer, istället för individerna.”
”Individer når ett tak. Men med ett team kan alla lyckas. Självförtroendet höjs och alla blir lite bättre och höjer leveransnivån hela tiden. Dessutom är det ju roligare att vinna tillsammans.”
Så startar du upp människor
Patrik Karlsson, operations manager på Ingram Micro, delar med sig av erfrenheter från samarbetet med Samhall och hur man kan starta upp personer utanför arbetsmarknaden och göra dem till fullt fungerande kollegor.
Våga. Ta chansen att satsa på mångfald. ”Du behöver ha förtroende från dina chefer och veta att de litar på att det du gör leder fram till målet. Högsta ledningen behöver stå bakom.”
Integrera. Mixa era team. ”Integrera istället för att separera i era team. Separera aldrig ut verksamheter.”
Impregnera. Var tydlig med era värderingar. ”När jag rekryterar en ny chef pratar jag mycket om vad vi står för. Man ska vara ambassadör för det här när man jobbar hos oss.”
Se mervärdet. Mångfald ger nya värden. ”Vårt arbete med Samhall är en berikning av vår verksamhet. Många börjar här som unga, som ett förstajobb. Med Samhall får vi också in äldre och personer med invandrarbakgrund. Det ger positiva effekter på våra team.”
Jobba nära. Kollegor som till en början fungerar som mentorer öppnar dörrar. ”Våra trainers jobbar väldigt nära nyanställda personer och ansvarar för att lära dig hur vi gör och varför. De tar hand om dig och coachar dig under första veckan.”
Vinn tillsammans. Genom att mäta team istället för individer kan alla växa.”Individer når ett tak. Team med olika typer av individer som lyckas utnyttja varje individs maximala kapacitet blir superstarka. Därför mäter vi hellre teamets resultat.”
Inställningen att inte döma människor och se deras möjligheter och kvaliteter för att nå gemensamma mål behöver byggas in i alla chefer på en arbetsplats, menar han.
”Nu tror alla chefer här lika mycket på det och vi jobbar tillsammans med att se individen och få människor att utvecklas. Det ger en annan dimension i ledarskapet, skapar tålmodighet. Trots att du inte springer lika fort kan du ändå komma till målet lika snabbt, men kanske på alternativa vägar”, säger Patrik Karlsson.
Ingram Micro Mobility är ett amerikanskt företag där det lite luddiga engelska ledordet ”social responsibility” har laddats på ett sätt som gör det kristallklart för alla medarbetre i Sverige.
”Vi ger människor en chans. Och vi gör det inte bara av vänlighet. Det finns en ekonomi bakom.”
Patrik Karlsson ser en koppling mellan mångfalden som Samhallpersonalen kan bidra med och ökad produktivitet.
”Med en bemanningspartner så rekryterar man utifrån samma form, lika personer och lika personligheter. Men placerar du en 20-åring med en 50-plussare som levt mycket av sitt ibland tuffa liv, så händer något. Banden som skapas mellan personerna blir på ett annat sätt. Det ger bra stämning och skapar förståelse för olika bakgrunder – och ökar produktiviteten.”
Olikheterna ger insikter, nya perspektiv och en lojalitet i gruppen, som blir till ett positivt resultat också i sista raden på resultaträkningen.
Patrik Karlsson ser segrar hos sina medarbetare varje dag, inte minst hos personalen som kommer från Samhall.
”De kan ofta vara långt från färdiga för arbetsmarknaden när de kommer hit. Kanske börjar de med att jobba produktivt i två timmar under en dag och sedan få andra arbetsuppgifter. När det sedan märks att ”nu vill jag testa något mer”, då växlas de in mot min verksamhet med mer kravställning och mer instruktioner.”
Med support blir sedan den produktiva arbetstiden tre och fyra timmar.
”Då märker både personen och vi att det kommer att funka. Att de klarar mer än de själva tror. Det har rullat igång och helt plötsligt har du en person som jobbar åttatimmarsdagar.”
Ingram Micro anställer en del av dem som kommer till dem från Samhall. Efter ansökningar och intervjuer på samma villkor som övriga sökande.
”Vi har varit med och gjort dem bra och vet att de som klarar kravnivåerna här klarar alla andra företag också”, säger Patrik Karlsson.
Startup-chef, som sagt.
Text: Malin Kaldo