9_vintage_ad

Då ska du nobba jobberbjudandet

På väg att bli headhuntad? Dags att dra? Inte alls säkert. Två experter svarar på när det är läge att dissa jobberbjudandet.

Roger Hagafors, chefsrekryterare och vd på Advice Executive Search, har arbetat med chefsrekrytering i 30 år. Han har sett att det blir vanligare att rekrytering av chefer sker uppsökande.

I en undersökning i tidningen Chef från 2012 har 16 procent av Sveriges chefer blivit handplockade externt och 41 procent handplockats internt. 39 procent hade sökt sig till sitt nuvarande jobb.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och Executive MBA på Stockholm Business School (SBS) – Sveriges bästa Executive MBA-program tre år i rad.Klicka här för att läsa mer eller anmäla ditt intresse.

Allt fler chefer tvingas därmed ta ställning till frågan: Vill jag byta jobb? Enligt Roger Hagafors finns det många skäl att tacka nej. Ett av de vanligaste felen är dålig research på personen man ska träffa. Oavsett om personen är en rekryterare, blivande chef, kollega eller HR-chef är det viktigt med kartläggning. Kartlägg och undersök den chef du kommer att arbeta under om du skulle få jobbet.

”Gör en slags värdering av de du träffar. Kolla upp deras trackrecord”, säger Roger Hagafors.

Det är lätt att bli charmad, dels av att ha blivit kontaktad, dels av att en chef ställer hundra frågor som handlar om just dig. Det är ju inte negativt om du och din blivande chef får en god kontakt direkt men att basera ett beslut om att ta ett nytt jobb på personkemi är inte att rekommendera.

Att undersöka hur skicklig en blivande chef är inte helt enkelt. Hur professionell har er kontakt varit hittills? Hur går företaget eller organisationen ekonomiskt? Hur är ryktet på stan? Är chefen ny på företaget? Titta på de bolag där personen varit chef förut.

Försök att stämma av den blivande chefens charm mot en mer krass verklighet. Om rekryteringskonsultens eller chefens beskrivning av företaget låter för bra för att vara sann, kanske den är det också.

Andra har läst: 8 vanliga Linkedin-misstag – och hur du gör istället

”Jag får ibland höra att man har fått en beskrivning av företaget som inte stämde med den verklighet som man sedan träffade på”, säger Roger Hagafors.

Jörgen Kihlgren, ledarskapskonsult på Ledarna, tycker att fler borde tänka till innan de tackar ja till en ny tjänst. En viktig sak att fundera på är om företagets kultur, värderingar och drivkrafter stämmer med dina egna.

”Anta att du har en egen drivkraft att jobba med kvalitet, du vill att saker ska bli riktigt bra. Om du då hamnar hos ett bolag där drivkraften är att få ut saker snabbt kan det bli svårt att leva upp till förväntningarna”, säger Jörgen Kihlgren.

Ett annat skäl att tacka nej är att de organisatoriska förutsättningarna saknas.

”Hur ser organisationsstrukturen ut? Hur fungerar lönestrukturen, hierarkier, styrning etc. Hur decentraliserad är organisationen, hur fungerar it-systemet?”, säger Jörgen Kihlgren.

Enligt Academic Search blir det vanligare för unga talanger att ställa höga krav på utvecklingsmöjligheter, både när det gäller formell karriärutveckling i form av ny titel, liksom att få bredda sin kompetens och påverkan inom organisationen. Hur ser möjligheten ut i den nya organisationen att vidareutbilda sig eller bredda sin kompetens inom till exempel ledarskap?

Högst krav på research gäller om erbjudandet kommer från ett företag i en ny bransch. Är det en bransch som är under omvandling? Vilka förutsättningar har du att lyckas i den branschen?

Jörgen Kihlgren anser att det ligger på kandidaten att tidigt i processen berätta om sina skall-krav. Att dra sig ur för sent kan skapa onödig badwill. I andra fall kan det vara oundvikligt. I ett fall som Jörgen Kihlgren beskriver kom det fram sent i processen att budgeten inte var lika stor som det var sagt från början.

”Då var hon så modig att hon tackade nej till uppdraget. Hon skulle visserligen få en flashig titel men sämre förutsättningar att klara sitt jobb”, säger Jörgen Kihlgren.

Varningssignalerna som får dig att (kanske) nobba det nya jobbet:

1. Din blivande arbetsgivare har rasat på börsen, har nyligen vänt vinst till förlust, ligger i sammanslagning med annat bolag eller ska säljas.
2. Din blivande arbetsgivare har extraordinärt hög personalomsättning. Lyssna noga under intervjuerna på vilka som refereras till. Har de lämnat organisationen? Finns det chefer som lämnat snabbt efter att de rekryterats?
3. Du får blandade signaler om din blivande chef.
4. Din blivande arbetsgivare har dåligt rykte eller ett rykte som på senare tid har försämrats.
5. Rekryteringsprocessen har varit dålig.
6. Ditt slutliga erbjudande skiljer sig från det som kommunicerades till en början.
7. Du har inte fått svar på dina nyckelfrågor.

Tänk på den gamla tumregeln: Du ska inte gå FRÅN ett jobb. Du ska gå TILL ett jobb.

Det kommer inte att vara lätt att säga nej till ett jobberbjudande men här är några nyckeltips för hur du tackar nej när din nya anställning är nära men inte passar dig:

– Ring och berätta. Gärna direkt efter att du fattat beslutet.
– Tacka för förtroendet, erbjudandet, intervjun.
– Följ upp med samtliga du haft kontakt med under processen.
– Ge en kortfattad orsak till att du svarar nej.
– Lämna en dörr öppen och håll kontakten. Vissa branscher är väldigt små.

Text: Johan Frisk
Denna text är ett samarbete mellan Chef och Executive MBA på Stockholm Business School (SBS) – Sveriges bästa Executive MBA-program tre år i rad.

Klicka här för att läsa mer eller anmäla ditt intresse.

Läs fler artiklar i samarbetet mellan Chef och Stockholms universitet Executive MBA: 8 vanliga Linkedin-misstag – och hur du gör istället

Relaterade artiklar

henrik-hammarstro%cc%88m
Arbetsmiljö

It-cheferna jobbar över 250 timmar per år

Sex hela arbetsveckor, lika mycket som en hel semester. It-cheferna på privata företag har 250 övertidstimmar per år. En tuff verklighet då det ställs allt högre krav på säkerheten. Kantar Sifos undersökning gjord i samarbete med GlobalConnect visar att it-cheferna som inte sitter i ledningsgrupper är värst drabbade.

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

microsoftteams-image
nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

digitalisering_ill_new
Jobba på Chefakademin

Titta hit! Driven digital redaktör sökes till Chef

Brinner du för att skriva, paketera och nå ut med journalistik i digitala format? Vill du vara med och leda utvecklingen av Chefs digitala kanaler? Då har vi drömjobbet för dig!
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

helgbildwebb
Hållbarhet

Chefs följare på Linkedin: Ja till fyradagarsvecka

Från flera länder kommer rapporter om att fyradagarsveckan införs med framgång. Bland Chefs följare på LinkedIn är majoriteten positiva till en kortare arbetsvecka.  På frågan ”Tycker du att vi i Sverige ska införa fyradagarsvecka?” svarar 85 procent av de följare som deltog ”ja”. ”Vi har låst oss till en massa föreställningar om vad arbete ’måste’ vara – och missat att det måste få bero på dels arbetets innehåll, dels individen i fråga”, säger professorn Bodil Jönsson.