Coacha medarbetarna till ökat självledarskap
Det kan liknas vid det nya guldet: självledarskapet. Det som får chefer och medarbetare att både må och prestera bättre. Så hur gör jag då som chef för att få ett självledande team?
Ett smart sätt kan vara att testa coaching.
Annonssamarbete: Zebrain
Hybridarbetet kräver ett nytt sorts ledarskap. Det vet alla som prövat att leda på distans. Dessutom är detaljstyrningens tid sedan länge förbi. Utan att tro på dina medarbetare och visa dem tillit kommer du inte långt som chef idag. Men då måste också medarbetarna få verktygen för att kunna leda sig själva.
En som funderat mycket på vad kan man göra för att öka självledarskapet bland medarbetarna är Anna Bloth Karling, grundare och vd för Zebrain, Nordens första plattform för medarbetarutveckling baserat på coaching. När hon som nybliven mamma för ett antal år sedan försökte balansera föräldraskapet med att driva ett nystartat bolag tog hon hjälp av en coach.
”Det var en fantastisk coach som jag gick till en gång i veckan under flera år samtidigt som jag jobbade med förändringsprocesser och organisationsutveckling. Det ledde till att jag började gräva ner mig i det här med mänsklig motivation och självledarskap och vad är det som får folk att vilja prestera”, säger hon.
”På den tiden var organisationerna mer toppstyrda. Det var mycket ’gör så här’. Man tog inte hänsyn till den inre motivationen, den som coachen varit så duktig på att hjälpa mig att hitta. Det var då jag fick idén – tänk om man kunde ge coaching till många.”
Anna Bloth Karling menar att coaching är en fantastisk träning i just självledarskap.
”Det handlar om att sätta individen i förarsätet. När det kommer till de mjuka värdena, personlig utveckling, behöver vi hamna i förarsätet i vårt eget liv. När saker och ting går in i känslan, det är då vi blir uthålliga över tid och får fatt i vår inre motivation.”
”Superkraften med coaching är inte att coacherna talar om för dig exakt vad du ska göra, utan att de ställer de rätta frågorna, hör det du inte säger, hjälper dig att sätta mål, motiverar dig så att du når dem, men utan att ta över ditt eget självledarskap.”
Anna Bloth Karling och hennes medgrundare grundade Zebrain 2020, strax efter att pandemin slagit till. Tajmingen var perfekt.
”När människor inte fick vara på jobbet utan skulle leda sig själva hemifrån, uppstod ett sug efter en tjänst som vår.”
Zebrain fungerar som en prenumerationstjänst där företag och organisationer prenumererar på ett antal licenser. Varje licens kan användas av flera användare, vilket gör digital coaching mer kostnadseffektivt. Användaren får svara på ett antal frågor och får veta sina utvecklingsområden samt hjälp att ta sig an dessa. Användaren matchas med en coach med hjälp av algoritmer och kan sedan träffa coachen, via videomöten och chatt. Redan från start lotsas användarna i att hitta och frigöra outnyttjad potential. Denna potential delas in i fyra områden: självinsikt, grundenergi, motivation – och självledarskap.
”Självledarskapet är guldet som alla organisationer vill ha, Men det går inte att enbart fokusera på det. Om jag som medarbetare inte förstår mig själv, om jag inte har energi att använda mina styrkor om jag inte är motiverad att göra det, så kommer jag heller inte att kunna leda mig själv”, säger Anna Bloth Karling.
Cheferna då? Behöver inte de också coaching?
”Absolut. Lead by example är ett otroligt kraftfullt sätt att leda. Vi leder genom att agera, inte genom att prata. Dessutom blir du en bättre ledare av att förstå vad du behöver och hur du fungerar. Det är också bra att ha upplevt coachingen själv, då förstår man medarbetarnas resa på ett annat sätt. Som chef får man även tillgång till anonymiserad, aggregerad data för teamets outnyttjade potential och kan på så vis bättre leda och förstå vilka insatser som behövs.”
Anna Bloth Karling:
4 områden för att utveckla medarbetarnas potential
- Självinsikt. Grunden till all utveckling och framgång. Handlar om vem jag är och vad jag vill. En viktig och nödvändig grund för ett framgångsrikt självledarskap.
- Grundenergi, det vill säga frånvaron av skadlig stress. Genom att minimera och reducera skadlig stress mår vi bättre, minskar risken för sjukskrivningar, får mer energi, en positivare syn på livet och kan fokusera mer på vår egen utveckling.
- Motivation. Handlar om vad vi behöver för att gå igång på saker och vilja prestera, att identifiera vad som tänder och släcker den inre drivkraften.
- Självledarskap. Guldet som allt fler organisationer inser att medarbetarna behöver ha. Handlar om förmågan att ta oss själva framåt till det som är viktigt för oss. Människor som praktiserar ett systematiskt självledarskap har större och bättre sannolikhet för att prestera både privat och i arbetslivet.