5 tips som kan skapa blå zoner på jobbet

Svenskar lever längre och nu måste chefen hänga med. Här är fem tips som kan göra arbetsplatsen till en ”blå zon” – där långsiktig hälsa är i fokus och åldern en tillgång.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Skandia

Gabriel Lundström, hållbarhetschef på Skandia.

De senaste 25 åren har den förväntade medellivslängden i Sverige ökat. I dag förväntas en 65-årig man leva till 85 år och en 65-årig kvinna till över 87 år. Om det fortsätter som nu kan män födda 1975 räkna med att bli ungefär 87 år och kvinnor runt 88,5 år. Dessutom är Sverige det EU-land som har högst förväntade friska levnadsår för 65-åringar.

Längre liv betyder längre arbetsliv. För chefen innebär det också nya möjligheter: att behålla kompetens längre, minska sjukfrånvaron, stärka lojaliteten och öka produktiviteten. Men det kräver ett skifte i hur vi ser på arbetsmiljö, hälsa och ålder. Det är några av slutsatserna i Skandias rapport ”Lev längre – fler friska år på toppen”.

”Jag hoppas att den bland annat ska bidra till att ändra attityder kring åldrande. Vi måste sluta tänka på medarbetarna som att de är passé efter en viss ålder”, säger Gabriel Lundström, hållbarhetschef på Skandia.

Här spelar chefen en nyckelroll. Genom att inspireras av de faktorer som sticker ut i de så kallade blå zonerna – platser i världen där människor verkar leva ovanligt länge och är friskare än genomsnittet – kan ledare skapa arbetsplatser där medarbetarna trivs, vill jobba kvar och orkar prestera.

Blå zoner

Blå zoner är demografiska och/eller geografiska zoner där medellivslängden är högre än genomsnittet. Forskningen visar att kost, levnadsvanor, motion, sociala kontakter och stressnivåer på jobbet är avgörande. Okinawa i Japan, Nuoro på Sardinien, Nicoyahalvön i Costa Rica, den grekiska ön Ikaria och Loma Linda i Kalifornien anses vara fem blå zoner.

Här är fem tips som hjälper dig som chef att göra arbetsplatsen mer lik en blå zon.

1. Satsa på förebyggande hälsoarbete 

Att få tid och pengar till att aktivt arbeta med både fysisk och psykisk hälsa långt innan problemen uppstår kan vara en utmaning för chefen. Men det gäller att inte se det som en utgift, utan en investering inför framtiden.

”Det är inget som behöver kosta mycket pengar. Det handlar i grund och botten om att avsätta tid till att skapa en vi-känsla. Det är inte ’rocket science’, utan något som de flesta har bra idéer kring”, säger Gabriel Lundström.

Det handlar bland annat om att skapa rätt förutsättningar: utbilda chefer och medarbetare, uppmuntra balans i livspusslet och ha koll på tecken på stress.

Psykisk ohälsa är orsaken till nära hälften av alla sjukskrivningar i Sverige. Det är något som kan vara en utmaning för chefen att hantera eftersom det finns en risk att gå i ”hobbypsykologfällan”. Här är rådet att ta hjälp av experter så att chefen i stället kan fokusera på annat, som att coacha medarbetare och skapa tillväxt.

”Därför kan det, både för chefen och medarbetaren, vara bra om det finns en förebyggande hälsoförsäkring. Det underlättar snabba stödinsatser, både när det gäller fysiska och mentala problem. Ju längre en medarbetare går med obearbetade problem, desto större är risken för lång sjukfrånvaro”, säger Gabriel Lundström.

2. Uppmuntra hälsosamma vanor 

Hälsa är både individens och chefens ansvar, men det är viktigt att se helheten och inte nöja sig med enstaka insatser.

”Du som chef kan bidra till en kultur som gör det enkelt att göra hälsosamma val. Det kan handla om friskvårdsbidrag, att boka in promenadmöten eller att tänka till kring vad som serveras vid kickoffen”, säger Gabriel Lundström.

Det handlar inte, betonar han, om att hetsa medarbetarna till att springa ett maraton. I stället gäller det att försöka väva in goda vanor i arbetsdagen på ett naturligt sätt:

”Där finns det mycket att fundera över, till exempel hur lokalerna ser ut. Används de på ett sätt som ’nudgar’ till mer rörelse och välmående?”

3. Bygg stark social gemenskap

En av de tydligaste gemensamma faktorerna i de blå zonerna är starka sociala nätverk. Det gäller också på jobbet. En arbetsplats där människor känner sig trygga, sedda och inkluderade bygger inte bara lojalitet – den förbättrar också den psykiska hälsan.

”Här behöver chefer vara förebilder: avsätta tid för gemensamma aktiviteter, prioritera frukostar, fikastunder och kickoffer där det sociala står i centrum. Där gäller det att inte tappa fokus. I dag, när många jobbar delvis på distans, är det ännu viktigare än tidigare”, säger Gabriel Lundström.

4. Positiv syn kan göra skillnad

En studie har visat att en positiv syn på sitt eget och andras åldrande kan förlänga livet.

”Detta är särskilt relevant för arbetsplatser och chefer, där ett inkluderande arbetsklimat kan bidra till ett längre och hälsosammare arbetsliv för alla åldrar. Arbetsplatsen blir därmed också en viktig arena för att forma synen på åldrande”, säger Gabriel Lundström.

5. Satsa på de rutinerade

På grund av den demografiska utvecklingen kommer vi sannolikt att behöva arbeta längre upp i åldrarna, samtidigt som många faktiskt vill jobba längre. Det betyder att arbetsgivare inte bara måste acceptera äldre medarbetare, utan aktivt satsa på dem. 

Gabriel Lundström menar att människor växer när de får nya utmaningar, inte när de slussas ut i marginalen: ”Slutar chefen ge medarbetarna karriärmöjligheter efter att de fyllt 55 år, då blir de mindre motiverade och slutar i värsta fall att utvecklas. Då förlorar vi inte bara kompetens – vi försämrar faktiskt människors mående.”

Livet i siffror

När dagens 50-åring passerar 65 år ökar förväntad livslängd tre, fyra år och en man förväntas då leva till 87 år och kvinnor till 88,5 år. Sedan 1980 har skillnaden mellan könen halverats. Det beror bland annat på att bättre kost, mer motion och effektivare behandlingar har minskat risken för hjärt- och kärlsjukdomar bland män.