Klok krisledning tar företag snabbare ur krisen.
Klok krisledning tar företag snabbare ur krisen.

4 frågor som kan leda företag ut ur krisen

Med coronakrisen fick experterna på krisledning testa sina kunskaper skarpt – på det egna bolaget.
”Vi ställde om vår verksamhet på två veckor” säger Niklas Bogestål på Nordic Protection Academy.

Våren såg ljus ut för Nordic Protection Academy, med många inbokade utbildningar ute hos kunder.
Sedan kom coronakrisen.
Nästan alla kunder ställde in. Ingen vågade ha fysiska utbildningar eller möten. Bokningsläget blev nattsvart inom en vecka i mars.

”Men omställning till en ny värld och ett nytt läge har vi ganska lätt för”, konstaterar vd Niklas Bogestål, som jobbat som officer i Försvarsmakten under 20 år och leder utbildningar i krishantering och krisledning.

På Nordic Protection Academy kavlade man upp ärmarna och använde de krisledningsmodeller man lär ut, men nu på den egna verksamheten.

Till att börja med satte man samman en krisledningsgrupp.
”Det är ett bevisat effektivt sätt att dela arbetsbörda och stress och hålla igång en parallell verksamhet. Särskilt viktigt i kriser som pågår en längre tid.”

”Om man är samövad i sin organisation och har en struktur där respektive ansvarig jobbar med sina saker, så har man större möjlighet att lyckas vid kriser. Risken annars är att alla chefer sitter och diskuterar, en fråga i taget.”

Möten i en krisledningsgrupp hålls korta. Det viktigaste avhandlas mellan de som är inblandade i frågan, och man fattar beslut som delegeras direkt.

Orsaker bakom dålig krisledning

 • Avsaknad av krisplanering
 • Hierarkisk organisation med begränsade mandat
 • Mellanchefer utan tydlig roll
 • Bristande marknadsanalys eller förståelse
 • Låg empatisk förmåga
 • Strutsbeteende, att lägga locket på
 • Otydlig organisationskultur – normer och attityder

Niklas Bogestål berättar om några viktiga funktioner som behöver ingå i krisgruppen. Någon som är rutinerad och kan hela verksamheten, som ordförande. Kanske vice vd eller en senior avdelningschef?
”Ska vd ens vara med i krisgruppen? Vd ska ofta möta pressen, ta samtal med intressenter och kan behöva ha fokus på annat.”

En person från HR, någon från kommunikation eller marknad, en it-ansvarig och någon från produktionen är andra som behöver ingå.
”Eftersom det fattas snabba beslut så behövs chefer med mandat i gruppen.”

Dessutom behövs en loggförare, som kronologiskt dokumenterar allt som dyker upp och beslutas, så att det finns en spårbarhet bakåt.

Sedan finns ytterligare en viktig person, som Niklas Bogestål kallar ”djävulens advokat”.
”Det är någon som lyssnar och tänker friare och står lite utanför gruppen. Som hela tiden funderar över vad som är det värsta som kan hända just nu, och också ser långt framåt. Som ser om det ni gör nu tar höjd för ett värsta scenario.”

Nordic Protection Academy erbjuder onlineutbildningar och blended learning inom ämnen som  krisledning, riskhantering, säkerhet och arbetsmiljö.

Läs mer

”För att få rätt fokus i arbetet behöver man svara på ett par frågor: Vad ska vi uppnå med krisledningen? Vilket är vårt önskade läge?”

För Nordic Protection Academy var målet att kunna leverera samma kvalitet till sina kunder, med en ny affärsmodell och med en ny digital plattform.

I omställningsarbetet använde man sig av en fyrfältare som beslutsstöd för krisledningen och för att snabbt få till en praktisk planering:

 • Vilka omedelbara åtgärder och beslut måste göras/fattas?
 • Vilka begränsningar finns för att lösa uppdraget?
 • Vilka informationsbehov finns?
 • Vilka är framgångsfaktorerna?

”De här frågorna hjälper er att ta omedelbara beslut och att delegera åtgärder i realtid”, säger Niklas Bogestål.

Kunskaperna om krisledning tog snabbt Nordic Protection Academy till ett bättre läge. På två veckor ställde man om sin verksamhet helt. De populära och välrenommerade utbildningarna flyttades online. En bättre plats att vara under en coronakris, där behovet av kunskaper i krisledning och krishantering knappast har minskat.

Text: Malin Kaldo

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Nordic Protection Academy. 

Nordic Protection Academy är ett utbildnings- och konsultföretag som erbjuder behovsanpassade utbildningar och riktat stöd för en tryggare och säkrare arbetsmiljö och inom krisledning och krishantering.
Läs mer om e-learning och webinarier på nordic365.online.

grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
wordpress-selectedimage
Chefbok

”Alltid relevant”, Ann Hellenius och Per Mosseby

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? Gamla sanningar inom ledarskap håller inte längre i dagens rekordsnabba utveckling. Här guidar digitaliseringsexperterna Ann Hellenius och Per Mosseby dig som chef till vad som krävs för att förbli relevant.
Kikarsikte med fokus
Beslutsfattande

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.

Collage av bild på semester samt person med munskydd
Arbetsrätt

Allt du som chef behöver veta om semestern – under corona

Ska semestern ske när medarbetaren önskar, eller när arbetsgivaren vill? Får man som chef ändra redan bestämd semester? Och riskerar jag mina medarbetares hälsa om jag skjuter på deras semester? Vi reder ut både arbetsrätt och psykologi.
korttidsarbete
Arbetsrätt

Korttidsarbete – så funkar det

Regeringens nya system för korttidsarbete kan innebära ekonomiska lättnader för många corona-drabbade verksamheter. Här är vad du behöver veta som chef.
Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättsexpert
Arbetsrätt

10 frågor och svar om arbetsrätt – under corona

Chefs nya Facebookgrupp ”Chefa i coronakris” har på bara ett par dagar fått över 1000 medlemmar. Flera av dem tog chansen att ställa frågor till arbetsrättsjuristen Charlotte Forssander.
varsel-2
Arbetsrätt

Varsel i coronakrisen – så agerar du som chef

Ekonomin tvärnitar i coronasmittans spår och många arbetsplatser tvingas till nedskärningar. Behöver du varsla, permittera eller säga upp, och vilket stöd är att vänta från statsmakterna? Arbetsrättsexperten Charlotte Forssander ger råd om hur du som chef bör agera.
dahl21
Arbetsrätt

Experten: ”Viktigt att chefen kan lugna medarbetare”

Konsekvenserna av coronavirusets fortsatta spridning får effekter för hela samhället. Chefs arbetsrättslige expert Fredrik Dahl ger en uppdatering kring vad du bör göra som chef.

corona
Arbetsrätt

Coronaviruset – så agerar du som chef

Coronasmittan sprider sig, liksom oron för att bli smittad. Hur agerar du som chef? Chefs arbetsrättslige expert Fredrik Dahl ger råd kring restriktioner, karantän och hemifrån-arbete.

laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.
nyttjobb-4
Arbetsmiljö

6 avgörande områden för en god arbetsmiljö

Arbetsmiljöveckan är i full gång och hashtaggen #arbetsmiljö trendar på Twitter. Frågan om arbetsmiljö rymmer livsviktiga områden som stress, arbetsbelastning och säkerhet.