Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 skäl för dig som chef att gå med i a-kassan

Jessica Wilson lämnade a-kassan för att minska på utgifterna. Men i samband med pandemin och ett jobb-byte gick hon med igen, den här gången i Ledarnas arbetslöshetskassa.
”Det är naivt att tro att man är oersättlig som chef”, säger hon.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Ledarnas arbetslöshetskassa

"Det finns en väldig trygghet i att vara med i a-kassan", säger Jessica Wilson. Foto: Karina Ljungdahl.

När Jessica Wilson skilde sig och blev ensamstående med två barn år 2009 var en av hennes första åtgärder att se över omkostnaderna. En av utgifterna hon strök var medlemsavgiften till a-kassan. Först under pandemin, hösten 2020, gick hon med igen. Den här gången valde hon Ledarnas a-kassa eftersom hon avancerat till chef.

”Jag hade tänkt på det i flera år, att jag borde vara med i a-kassan, men inte gjort något åt det. När jag nu skulle byta jobb och det var pandemi kände jag att jag ville ha trygghet.”

Numera har Jessica Wilson inga planer på att lämna a-kassan och hon tycker att avgiften på 112 kronor per månad efter skatteavdrag är väl investerade pengar.

”Medlemskapet gör att jag har en sak mindre att oroa mig för”, säger hon.

Jessica arbetar som Financial Project Manager på ett teknikdrivet logistikföretag – hon sitter på huvudkontoret i Stockholm – och hon vet att hennes kunskaper gör henne eftertraktad på arbetsmarknaden.

”Men även om jag är i en bransch där mina kunskaper är attraktiva, är jag medveten om att ingen är oersättlig. Tack vare a-kassan behöver jag ändå inte vara rädd för att bli av med min inkomst. Det finns en väldig trygghet i det”, säger hon.

Daniel Asker är chef för Ledarnas arbetslöshetskassa. Han tror att lågkonjunkturen kommer få fler chefer att gå med i a-kassan.

”Många chefer vet inte hur betydelsefullt det är för dem att vara med”, säger han.

Det är också viktigt att känna till att bara för att du är med i facket, betyder inte det att du är medlem i en a-kassa. Kanske har du tecknat en inkomstförsäkring, men det många chefer missat är att detta inte räcker. För att maximera det belopp du kan få om du blir uppsagd behöver du även medlemskap i en arbetslöshetskassa.

”A-kassan är en försäkring för att få trygghet när man kommer in i en omställningssituation. Så se det som en omställningsförsäkring. Du försäkrar din inkomst för att kunna fokusera på att hitta jobb i normal takt om du skulle bli uppsagd”, säger Daniel Asker.

På Ledarnas a-kassa ser man att det ofta är chefer i 30-40-årsåldern som väljer bort, eller inte känner till, fördelarna med en arbetslöshetsförsäkring.

”Många yngre chefer har inte upplevt en rejäl konjunkturnedgång. De tänker heller inte på att de tillhör en grupp som ofta har speciella villkor och kan vara extra utsatt vad gäller anställningstrygghet. Exempelvis är det många chefer som inte omfattas av LAS.”

Att Ledarnas a-kassa är nischad mot chefer, personer i ledande befattning och egenföretagare innebär bland annat att man har experter med spetskompetens som erbjuder hjälp – utan långa handläggningstider.

”Som chef är det viktigt att tillhöra en a-kassa som kan just din yrkesgrupp”, säger Daniel Asker.

Daniel Asker, chef för Ledarnas a-kassa:
3 skäl för dig som chef att gå med i a-kassan

  1. Inkomstförsäkringen räcker inte. Kanske har du tecknat en inkomstförsäkring via facket, men det många chefer missat är att detta inte är tillräckligt. För att maximera det belopp du kan få om du blir uppsagd behöver du även medlemskap i en arbetslöshetskassa.
  2. Råd att söka nytt jobb. A-kassan är en försäkring för att få trygghet när man kommer in i en omställningssituation. Du försäkrar din inkomst för att kunna fokusera på att hitta jobb i normal takt om du skulle bli uppsagd. Kort sagt, a-kassan gör att du har råd att söka nytt jobb.
  3. Lågkonjunkturen. Som chef tillhör du en grupp som ofta har speciella villkor och kan vara extra utsatt vad gäller anställningstrygghet. Exempelvis är det inte säkert att du om fattas av lagen om anställningsskydd, LAS. Extra viktigt att tänka på när vi går in i en lågkonjunktur.