Det nya agila ledarskapet

– VÅGA SLÄPP MAKTEN!

Chefdagen 2017 tog fasta på det starkaste spänningsfältet inom ledarskap i dag; det som går mellan tillit och kontroll. Mellan agilt och processorienterat. Ytterst handlar det om makt.

Den moderna chefen släpper makt och får ansvarsfulla kreativa medarbetare att tänka innovativt och kundfokuserat. Det har vi lärt oss av de stora digitala företagen – och många chefer tilltalas av idén att skjuta makten närmare kunden och lita på kraften i teamet. Det behövs inte minst för att locka unga talanger.

 

Men vad händer när det nya ledarskapsidealet möter våra gamla strukturer ute i organisationer och företag? Den som i medgång skriver under på alla visioner om minskad byråkrati kan den dagen företaget börjar gå dåligt ställas inför krav från ägarna på ökad kontroll. Att skapar en kultur som genomsyrar en hel organisation är helt avgörande för den som vill leda agilt. Men hur gör man för att visionsarbetet inte bara ska bli en snygg power point?

Cissi Elwin och Fredrik Wikingsson var moderatorer för Chefdagen 2017.

 

Scengäster

Jan Eliasson

Världsförhandlaren

Han har varit vice generalsekreterare i FN och förhandlat om fred i Sudan. Jan Eliasson är arbetargrabben som blev topp-diplomat och ett av Sveriges mest aktade namn internationellt. Med sig har han ett brinnande engagemang för de tuffa världsfrågorna; fattigdom, klimathot och konflikter. Han vet hur man kan spela enligt reglerna men kan också tänja på dem och har ibland tagit till okonventionella metoder för att föra en fråga framåt. Att skapa tillit är ett av förhandlarens främsta verktyg. För att åstadkomma det måste man förstå motpartens önskningar och vara beredd på att följsamt navigera så att båda parter blir nöjda. I spända lägen en enorm utmaning. Jan Eliasson behärskar konsten till fullo – och vet vilket ledarskap som krävs för en förhandling med två vinnare.
Gayathri Rathinavelu

Talangjägaren

Gayathri Rathinavelu är medgrundare av The Good Tribe och senare The Good Talents för att allt för många talanger inte kommer till sin rätt. Hon hjälper företag och myndigheter att organisera sig genom att ge verktyg som leder till en kultur och arbetssätt som välkomnar mångfald på arbetsplatsen så att människor som vuxit upp i utsatta förorter eller kanske nyligen flytt till Sverige kan blomma i deras verksamheter. Det handlar om att skapa en så jämlik relation som möjligt mellan de som har makten och de som ännu inte har den. Först då kan organisationerna ta vara på allas initiativkraft och kreativitet. På Chefdagen berättar hon vilket ledarskap som behövs för att skapa en verkligt inkluderande och engagerande kultur.
Fatemeh Khavari

Protestledaren

Fatemeh Khavari har blivit en ledargestalt i rörelsen mot utvisningarna till Afghanistan. Hon är 17-åringen som leder sittstrejken bland unga ensamkommande som pågått sedan den 6 augusti i Stockholm. Inte ens när manifestationen attackerades av högerextremister vacklade hon utan såg till att alla demonstranter fortsatte sin fredliga sittstrejk. Nu sprids rörelsen i Sverige och utomlands. Fatemeh Khavari håller hoppet uppe bland de strejkande och intervjuas hela tiden av media. En roll som kräver styrka och beslutsamhet.
Annie Lööf

Stjärnpolitikern

Som nyvald partiledare kritiserades Annie Lööf både av tunga partivänner och andra för ett väl visionärt idéprogram. Många räknade ut henne då, särskilt eftersom partiet rasade till bottennivåer i opinionen, men hon red ut stormen och betraktas av många nu som den starkaste statsministerkandidaten vid en allians-seger. Centerpartiet har inte varit starkare i opinionen sedan början av 1980-talet och gapet till moderaterna är historiskt litet. Nu talar ledarskribenter om Annie Lööf-effekten. På Chefdagen hör du Annie Lööf berätta om hur den första tuffa striden vändes till en styrka, om hur hon får inflytande genom att lyssna och vad som krävs för att navigera i nationens absoluta maktcentrum.
Kardinal Arborelius

Den andlige ledaren

När katolske biskopen Anders Arborelius nyligen som första svensk någonsin utsågs av påven till kardinal gick det ett sus genom hela det kristna Sverige. Utnämningen är en unik händelse och en belöning för ett gott ledarskap. På Chefdagen får du höra Anders Arborelius berätta hur han ska förvalta sin nya titel. Vi får också svar på frågan om hur ett andligt ledarskap förhåller sig till frågor som makt och tillit. Och vad näringslivets chefer kan lära av kyrkans ledarskap.
Micael Bydén

Sveriges Överbefälhavare
Nationens försvarare

Det agila ledarskapet kräver initiativkraft hos var och en. Men i försvaret behöver ordergivningen vara rak i skapt läge. Överbefälhavaren Micael Bydén har lyckats balansera behovet av tydliga hierarkier med ett modernt ledarskap. Hur väl han lyckas attrahera och motivera personal påverkar Sveriges möjligheter att stå emot yttre hot. Hör honom berätta om det tunga ansvaret och om sina erfarenheter från krigets Afghanistan, där han lärde sig leda på liv och död. Och om varför han är mer rädd för höjder än för ryssen.
Therese Lindgren

Youtube-stjärnan

Therese Lindgren har på kort tid blivit en av Sveriges mäktigaste influencers med 10 miljoner visningar per månad på sin Youtube-kanal. Hon har gått från att mest prata om skönhet och smink till att prata om psykisk ohälsa, djurens rätt och tjejers situation. Med stor öppenhet och värme inspirerar och engagerar hon sin publik. Hennes nära relation till sina prenumeranter är grunden för hennes framgångsrika kanal, och något som många chefer kan lära sig av. Hennes bok ”Ibland mår jag inte så bra” har väckt ett enormt intresse. Just nu blir allt hon rör vid guld. Therese Lindgren är helt enkelt hetast på svenska Youtube-himlen.
Allison Kirkby

vd, Tele2
Modiga förändraren

Tele2 har under Allison Kirbys ledning utvecklat ett nytt ledarskap. Hon talar om sina medarbetare som ”orädda utmanare” och belönar mod. Hon har lagt stor vikt vid kulturen och vill skapa en befriande arbetsplats som är flexibel och agil. Cheferna utvärderas och belönas efter hur väl de följer värderingarna i ”Tele2Way”. På Procter & Gamble, där hon arbetade i 20 år, fick hon flera gången ta sig an nya utmanande positioner och hon har lärt sig att alltid söka förbättringar till sitt ledarskap. Hon har även en bakgrund på Virgin Media samt Shine, en del av 21st Century Fox. I två år har hon nu styrt framgångsrika telefonijätten Tele2
Anna Wikland

Sverigechef, Google
Föregångaren

Google har inspirerat allt från start-ups till stora etablerade företag att bli med innovativa. Många skulle säga att det agila ledarskapet, som minimerar byråkrati och släpper loss den kreativa kraften hos enskilda medarbetare, har sitt ursprung hos Google. Hör Anna Wikland, Sverigechef, berätta om företagskulturen som byggt Google till ett av världens mest inflytelserika företag och om hur hon själv leder sina medarbetare, med tillit och en tydlig vision.
Jonas Prising

ordförande och CEO, Manpower
Internationella företagsledaren

Som ordförande i ManpowerGroup basar Jonas Prising över 27 000 anställda i 80 länder. Han är en välanlitad talare med djupa kunskaper om arbetsmarknad och globala trender, bland annat har han talat för världsledare på World Economic Forum i Davos. Nu får Chefdagens deltagare chansen att få del av Jonas Prisings syn på det moderna arbetslivet, där Manpower varit banbrytande med att tidigt förstå ”gig ekonomin”, en rörligare arbetsmarknad. Med flera miljoner medarbetare utplacerade på en stor rad arbetsplatser har Jonas Prising en unik inblick i rörelserna som påverkar ledarskapet i dag.
Cilla Benkö

vd, Sveriges Radio
Radiodrottningen

”Tacklar en komplex och svårstyrd organisation med tydlighet och integritet och skapar en närhet till medarbetarna” stod det i motiveringen när Cilla Benkö på Chefgalan tidigare i år utsågs till Årets Chef. Hon är en tuff ledare, med ett svårt uppdrag i en bransch i total transformation. Inte underligt att det kärvar ibland – som när hon tvingades genomföra stora nedskärningar på Ekot. Cilla Benkö är långvägaren som har lärt sig hantera det politiska maktspelet kring licenspengar och sändningstillstånd, debatten med andra medieslag och de högt ställda förväntningarna hos lyssnarna på landets mest trovärdiga nyhetskälla. Hör hur hon lyckas hålla kompassriktningen stadig när hon pressas från flera håll.
Christina Ståhl

vd, MQ
Turn around-mästaren

Hon vände Mio från förlust till rekordvinst och har lyckats vända röda siffror till svarta på MQ där hon nu är VD. En frälsare inom detaljhandel som inte skyr tuffa beslut eller att själv gå in och styra sortimentet. Den toppchef som vänder en verksamhet behöver kunna vara tydlig och behålla initiativet. Christina Ståhl har skickligt balanserat sitt sinne för detaljer med en förmåga att delegera. Hon vet hur man släpper makt vid rätt tidpunkt.
Johannes Schildt

vd, Kry
Vårdutmanaren

Johannes Schilds bolag Kry har skakat om en hel bransch. Samtidigt som kunderna har strömmat till tjänsten som erbjuder vård i mobilen så har den traditionella vårdbranschen högljutt kritiserat kvalitén och affären. Det är de digitala snabbväxarna som först tagit till sig det agila arbetssättet, nödvändigt för att hitta rätt i en helt ny miljö. Men det är svårt att gå i täten. Hör om hur Johannes Schild lyckats väja för de värsta blindskären och hur det är att starta nytt i en bransch man aldrig tidigare arbetat i. Och hur han peppar medarbetarna när det stormar som värst.

Våra medarrangörer

Experis
Experis är ett konsult- och rekryteringsbolag med fokus på specialister inom IT, Ingenjörer, Ekonomer och Ledarskap, men även marknad, försäljning, inköp, logistik och HR. Vi vänder oss till talanger som vill ta nästa steg i karriären. Genom att kombinera vår branscherfarenhet med vår kunskap om kandidatens potential får vi såväl talanger som verksamheter att växa och utvecklas. Experis finns på ett 50-tal orter i Sverige och i mer än 50 länder världen över och är en del av ManpowerGroup.
Företagsuniversitetet
Företagsuniversitetet är ett av Sveriges största utbildningsföretag. Vi erbjuder företagsintern utbildning, öppna kurser och konferenser för chefer och medarbetare i hela landet. Hos oss får du aktuella kunskaper, utmaningar och den inspiration som gör att du kan fortsätta utvecklas i din yrkesroll. Dessutom får du möjlighet att utbyta erfarenheter och nätverka med kollegor från hela Sverige.
Workday
Workday är en ledande leverantör av professionella molnlösningar för finans och personalhantering. Workday grundades 2005 och erbjuder ekonomihanterings-, personalhanterings- och analyssystem anpassade för världens största företag, utbildningsinstitutioner och myndigheter. Vi har en kundnöjdhet på 97% och tusentals organisationer, från medelstora företag till Fortune 50-bolag, har valt Workday.