Program

Kl. 09.00

 

Välkommen
_______________


Dagens moderatorer: Cissi Elwin & Sara Marczak

Kl. 09.05

 

Att leda i accelererande förändring


David Ståhlberg – Senior rådgivare och författare
Johan Eriksson – Specialist leader, Google

_______________

Hur skapar du tydlighet i en snabbföränderlig värld? Vad innebär det egentligen att vara kundcentrerad? Och hur kan du som chef förhålla dig till ny innovation? David & Johan har båda en bakgrund på Google och är grundare av innovationsplattformen ChapterX.org. I denna föreläsning bekantar vi oss med ett ramverk för verksamhetsutveckling och hur du kan hålla dig uppdaterad på vilken förändring som påverkar just din bransch. Konkreta tips för ett mer framtidsorienterat ledarskap. Hur ser du till att just ni har något stort på gång? 

Kl. 09.20

Ingmar Rentzhog

vd och grundare, We Don’t Have Time
_______________

We don’t have time startades 2017 med målet att bli världens största sociala nätverk för klimataktion. Idag har de en räckvidd i sociala medier på 25 miljoner i månaden. Enligt grundaren och vd:n Ingmar Rentzhog sitter de inne på precis alla lösningar som behövs för att få bukt med klimatkrisen. Nu gästar han Chefdagen för att dela med sig av sin vision.

09.30


Linda H Staaf

chef för polisens underrättelseverksamhet
_______________

Hon är underrättelsechefen som ledde det största tillslaget någonsin mot gängkriminella i Sverige, där 155 personer greps. Hon har varit distriktsmästare i bänkpress, gett ut en kriminalroman och har trippelexamen som jurist, civilekonom och polis. Möt Linda H Staaf, den rastlösa polischefen som har en av Sveriges tuffaste ledarskapsuppgifter på sitt arbetsbord.

Kl. 09.50

 David Konrad

överläkare IVA, Karolinska Universitetssjukhuset
_______________

CASE: Fullbelagda vårdplatser, medarbetare som går på knäna och ett ledarskap helt i händerna på ett okänt virus. Hur är det att chefa för intensivvårdsavdelningen och behöva fatta de där tuffa besluten på liv och död varje dag? Hör överläkaren och IVA-chefen David Konrad berätta om sina erfarenheter inifrån IVA, under den värsta hälsokatastrofen i modern tid.

Kl. 10.00


Björn Zoëga

vd, Karolinska Universitetssjukhuset
_______________

Två år har gått sedan den isländska ryggkirurgen tog över skandalomsusade Karolinska – ett universitetssjukhus med skenande konsultkostnader, långa vårdköer och starkt internt missnöje. Hör Björn Zoëga berätta hur han vänt miljardunderskott till svarta siffror. Och hur det har varit att leda det sjukhus som vårdat flest covid-patienter under pandemin.

Kl. 10.15 - 10.35 PAUS
Kl. 10.45

 
Ahmed Abdirahman

vd och grundare, The Global Village och Järvaveckan
_______________

Som 30-åring grundade han politikerveckan i Järva och härom året bjöds han in till ett möte med Barack Obama för att prata samhällsbyggnad. Han har utsetts till Framtidens ledare (Chef), Årets samhällsbyggare (Veckans affärer) och Årets opinionsbildare (Dagens Opinion). Hör Ahmed Abdirahman om sin syn på ledarskap och varför segregationen har ökat under pandemin.
Kl. 11.05

 

Flexibel arbetsplats, ja visst  – men vad säger arbetsrätten?

Anna Schönfelder – HR-och löneexpert, Simployer

_______________

Under hösten spås många medarbetare att återgå till kontoret. Det vanligaste kommer vara att det erbjuds någon form av hybridlösning där man kan arbeta några dagar på kontoret och några dagar från hemmakontoret. För chefen kan det här innebära en rad nya frågor; vad måste man gå med på och kan man säga nej? Kan arbetsgivaren bestämma hur upplägget för hemarbete ska se ut, vilka arbetstider gäller och vad gäller vid arbete från annan ort eller land? Under denna föreläsning går vi igenom vad arbetsrätten säger om hur du som chef kan organisera arbetet framöver. 

 

Kunskapspartner:
 

Kl. 11.20


Pernilla Nyrensten

vd och medgrundare, Revolution Race
_______________

2014 bestämde hon sig för att skapa outdoor-märket hon själv saknade och byggde sin startup i pappans garage, utan en krona i riskkapital. Sju år senare blir hon historisk när hon som första kvinna som grundar-vd tar sitt bolag till Stockholmsbörsen. Hör Pernilla Nyrensten om ledarstrategierna för miljardbolaget och varför allt inte måste vara så himla perfekt.

Kl. 11.40

Cecilia Beck-Friis

vd, Hemnet
_______________

CASE: Hur är det att chefa över hela Sveriges bostadssökarsajt? Vars trafik ökat explosionsartat när definitionen av hemmet ändrats radikalt och bristen på resor gjort att alla söker sommarhus? Hör Cecilia Beck-Friis om att leda i stor förändring, dessutom ett företag som redan före corona befann sig på en omställningsresa från mäklarinitiativ till produkt- och teknikbolag.

Kl. 11.44

 

 Jan Carlzon

ledarskapsikon och tidigare vd SAS
_______________

Snart fyrtio år efter den svenska managementlitteraturens bästsäljare nummer ett är han aktuell med en uppföljare. Riv pyramiderna var före sin tid och påverkade chefer världen över – än idag ingår den i kurslitteraturen på Harvard Business School. Hör Jan Carlzon om riskerna han ser med digitaliseringen och hans absolut bästa råd till dagens chefer.

Kl. 12.00 - 12.45 Lunch
Kl. 12.45

 

Hemma bra men hybriden bäst? Så skapar du framtidens arbetsplats.

 

Karin Ståhl – vd och arbetsplatsstrateg, Go To Work 

_______________

Världens största hemarbetsexperiment fick pågå i nästan två år. Och precis som om ingenting hade hänt var det så dags för tre miljoner kontorsarbetare i Sverige att mer eller mindre återvända tillbaka till sin arbetsplats. När det sker finns det ett antal frågor vi som ledare ska ställa oss: Hur upplever vi hemarbete? Vad har vi lärt oss från hemarbetsperioden? Kan hemarbete fungera stadigvarande? Det nya hybridarbetet, kommer det att trumfa hemarbetet? Och, i så fall hur? Under föreläsningen lyfts dessa dagsaktuella frågor och du får med dig tips om hur vi skapar framtidens arbetsplats. 

 

Kunskapspartner:

Kl. 13.05

 

 Nooshi Dadgostar

partiledare, Vänsterpartiet
_______________

Hon föddes på en flyktingförläggning och blev politiskt engagerad redan som 14-åring. Många har dömt ut den okända juristens chanser att lyckas i valet 2022, men själv har hon inga problem med att leda i uppförsbacke. Och hon siktar högt – på Chefdagen berättar Nooshi Dadgostar om ledarskapet som ska bygga ett bredare vänsterparti och på sikt förändra Sverige.

Kl. 13.25

Kristina Sundin Jonsson

kommundirektör, Skellefteå Kommun
_______________

CASE: Skellefteås kommundirektör har länge drivit frågan om att stärka kommunens attraktivitet, parallellt med det dagliga arbetet i en kommun med 8 000 anställda. Kvittot blev Northvolts etablering av Europas största batterifabrik i Skellefteå, och utmärkelsen Årets platsledarpris 2020. Hör Kristina Sundin Jonsson berätta om ledarskapet och metoderna som ligger bakom förändringsarbetet.

Kl. 13.35

Fem avgörande minuter som bidrar till framgångsrik förändringsledning

Pia Nilsson – vd, Rolf

_______________

Som chef är det nästan omöjligt att hinna med allt som förväntas av dig. Leda och delta i möten, sätta budget, rapportera resultat, ta hand om en översvämmad mailkorg… hela tiden med den gnagande känslan att du missar det viktigaste: dina medarbetare. Du vet att du borde coacha och stötta i denna ständiga förändring, men hinner inte prioritera det tillräckligt högt. Det finns ett enkelt sätt att komma igång, se alla och med små steg driva utvecklingsarbetet som gör stor förändring.

 

Kunskapspartner:

 

Kl. 13.55 - 14.20 PAUS
Kl. 14.20

 

 Carina Åkerström

vd och koncernchef, Handelsbanken
_______________

Näringslivets mäktigaste kvinna 2020 har jobbat på Handelsbanken i hela 35 år. När hon tillträdde vd-posten 2019 hade banken gjort tre vd-byten på fyra år och drogs med kostnader som ökade snabbare än intäkterna. På Chefdagen berättar Carina Åkerström om stålbadet där hon vände siffrorna efter att ha lagt ner 200 kontor, sagt upp 800 tjänster och krympt ledningen från 30 till sju personer.
Kl. 14.45

 

 Pär Svärdson

vd och grundare, Apotea
_______________

CASE: E-handelskungen som grundade Adlibris och Apotea tror inte att distansjobbandet är här för att stanna. Hör Pär Svärdson om sina största lärdomar under pandemin – nya arbetssätt och tuffa chefsutmaningar. Och vad han gjorde när alla svenskar plötsligt bunkrade handsprit och orderingången ökade med 100 procent över en natt, och behovet av personal likaså.
Kl. 14.55

 

Petter Stordalen

grundare, Nordic Choice Hotels
_______________

Hotell är en av de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Petter Stordalen äger 207 stycken. Hur tufft blev slaget mot hotellkedjan och hur kan han fortsätta expandera med nya hotell samtidigt som 7000 medarbetare sagts upp eller permitterats? Hör hotellkungen berätta om ledarstrategin som gör att hans bolag kommer ut bättre och starkare på andra sidan krisen
15.30 Slut

Kunskapspartners

Rolf, det digitala verktyget för tillväxt och utveckling. Vår flexibla plattform hjälper företag att genom reflektion, målstyrning och coaching – kontinuerligt utveckla sina medarbetare och processer för att nå framgång.

Läs mer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer

GoToWork designar ett hållbart arbetsliv, en arbetsplats där alla kan arbeta. Tillsammans med våra kunder skapar vi miljöer som möter affärens-och medarbetarnas olika behov. Våra kunder är företag, myndigheter eller organisationer och tillsammans med dem utvecklar vi arbetssätt och arbetsmiljöer. ​Genom att arbeta hjärnsmart designar vi ett hållbart arbetsliv för framtiden.​

Läs mer

Säkra din plats nu