Så var Chefdagen 2018

Den 15:e november 2018 ägde Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium rum för 20:e året i rad. Cissi Elwin och David Sundin ledde Chefdagen 2018.

Tema på Chefdagen 2018: Myten om chefens död – Bygg framgångsrikt ledarskap i gig-ekonomin
En attraktiv företagskultur har seglat upp som den allra viktigaste framgångsfaktorn. Tydlig kultur och gemensamma värderingar bygger starka och konkurrenskraftiga företag och organisationer. Men gig-ekonomin innebär stora utmaningar. Chefdagen 2018 undersöker hur kraven på ledarskapet förändras när teamen blir flyktiga och den fysiska arbetsplatsen flexibel?

Det är dags att slå hål på myten om att chefen inte behövs i en framtida superorganisation. Chefsrollen är viktigare än någonsin och behovet av ett tydligt ledarskap växer. Hur påverkas ledarskapet när organisationen ständigt förändras? Hur bygger man en framgångsrik struktur med medarbetare som kommer och går? Hur agil är det rimligt att vara utan att tappa sina grundvärderingar?

Scengäster 2018

Isabella Löwengrip

Imperiebyggaren – Entreprenör, VD & grundare, Löwengrip Invest

Isabella Löwengrip blev känd som 14-åring när hon flyttade hemifrån och började blogga under namnet Blondinbella. Det blev startskottet till den digitala plattform som idag har 1,5 miljoner följare världen över. På Chefdagen berättar Isabella Löwengrip om ledarskapet som har hjälpt henne att bygga sitt miljonimperium. 27-åringen utsågs av Veckans Affärer till Näringslivets mäktigaste kvinna 2018 (delad förstaplats).
Rikard Grönborg

Stjärncoachen – Förbundskapten för Sveriges herrlandslag i ishockey

Han har lett Sverige till världsmästarposten i ishockey två år i rad, med i princip två helt olika landslag. Förbundskapten Rikard Grönborg har hyllats stort för sin bedrift och uppvaktas ständigt av NHL. På Chefdagen berättar han om sina metoder för att nyttja olikheterna i laget och därigenom bygga sitt vinnarteam. Och hur han på 2-3 veckor, som en VM-turnering kan vara, sätter och upprätthåller kemin och samarbetsandan i laget.
Lena Apler

Proffsentreprenören – Grundare av Collector Bank

Lena Apler är kvinnan som byggde sin egen bank. Hon är en av få kvinnor i en manligt dominerad finansbransch där hon inte bara har startat och drivit företag, utan också är storägare och tung investerare. Efter nästan 20 år i bankvärlden bestämde hon sig för att konkurrera med de stora bankjättarna. Strax före millennieskiftet startade hon Collector, som har vuxit till miljardaffär och börsnoterad, innovativ nischbank. Lena Apler har rankats av Di Digital som en av de mäktigaste tech-investerarna i Sverige.
Anders Thornberg

Superkommunikatören som öppnade upp Säpo – Rikspolischef

Nya rikspolischefen började som ”vanlig” polis och är en av få polischefer som vet vad det innebär att jobba ute i fält. När terrordådet på Drottninggatan inträffade var Anders Thornberg operativ chef på Säkerhetspolisen, dit han kommit som spanare 1986. Han drev förändringsresan som öppnade upp Säpo – från att inte ha kommunicerat antal anställda till att finnas på Twitter. På Chefdagen delar han med sig av framgångsformeln från Säpo och om sina planer framåt för Polismyndigheten.
Ishtar Touailat

Techstjärnan – Innovationschef, Tieto

Hur lyckas en före detta hemlös 14-åring som ingen tror på att bli en av landets mest omtalade chefer? Genom att vara extremt riskbenägen – och med en supervilja att göra skillnad. Hör Ishtar Touailat berätta om sitt inkluderande ledarskap, som gett henne ett flertal utmärkelser. Som innovationschef på Tieto är Ishtar ansvarig för Tietos inkubator (AI och Big Data) som omsatte 25 miljoner SEK första året. Hon driver ett antal projekt helt utan vinstkrav, bland annat med syfte att få in fler tjejer och kvinnor i teknik och business under mottot ”pay it forward”.
Casten Almqvist

Chefen i stormens öga – vd TV4

Hösten 2017 vändes allas blickar mot TV4:s ledning i och med anklagelserna mot den kände programledaren. Man tog det oväntade beslutet att omedelbart plocka bort programledaren från tablån och programarkivet. Casten Almqvist skrev ett öppet brev till medarbetarna där han gav sig själv och ledningen underbetyg och gjorde medieintervjuer där han var djupt självkritisk. Hör ledaren, som av medarbetarna kallas för socialt geni, berätta om krishanteringen och byggandet av en företagskultur
Katarina Berg

Hyllade Hr-drottningen – Global HR-direktör Spotify

När årets HR-chef 2017 kliver in på en arbetsplats minskar både personalomsättning och sjukfrånvaro. Hon är bäst i klassen på att bygga och vårda en attraktiv företagskultur. Katarina Berg har inte bara uppmärksammats i Sverige – efter att ha infört sex månaders föräldraledighet för alla Spotifys medarbetare i världen bjöds hon in till Vita huset i Washington för att berätta om sitt ledarskap. Hör henne dela med sig av sina bästa tips för att få medarbetarna att inte bara prata ¬– utan också leva – företagets värderingar.
Thomas Erikson

Mannen bakom de bästsäljande ledarskapsböckerna – Författare och föreläsare

Thomas Erikson är föreläsaren och författaren som skrev Omgiven av idioter. Boken har blivit omdebatterad och ifrågasatt, samtidigt som den har sålts i över en halv miljon exemplar bara i Sverige. Nu är Erikson tillbaka med Omgiven av dåliga chefer. För Chefdagens besökare delar han med sig av insikterna från Omgiven av dåliga chefer, men även från sin erfarenhet som ledarskapskonsult och föreläsare.
Linda Hammarstrand

Passionerade kulturbyggaren – Grundare Culture Academy

Få chefer kan bära upp titeln Director of Passion som Linda Hammarstrand. Hon hade rollen på Clarion Hotels med uppdrag att utveckla företagskulturen. Målet var att göra hotellkedjan till Nordens mest attraktiva arbetsgivare. Idag är hon en flitigt anlitad konsult och föreläsare i det egna bolaget Culture Academy, som hjälper företag att skapa en vinnande kultur. På Chefdagen delar Linda Hammarstrand med sig av konkreta verktyg för att skapa och driva en företagskultur som syns på sista raden.
Niclas Eriksson

Handelns mäktigaste 2017 – vd Elgiganten

Elgigantens vd ser medarbetarna som sin största tillgång varje dag – och agerar därefter. Niclas Eriksson började själv som säljare på Elgiganten i Norrköping 1995. Efter att ha axlat roller som avdelningschef, varuhuschef och försäljningschef tog han rollen som vd 2012. På Chefdagen berättar han om kulturbyggandet som har gjort honom till Handels mäktigaste, och Elgiganten till en stark aktör på en tuff marknad.
Susanne Najafi

Riskkapitalisten – Medgrundare av Backing Minds

Susanne Najafi var mitt uppe i en karriärresa på Procter & Gamble när hon bröt nacken i en skidolycka. Efter en lång väg tillbaka bestämde hon sig för att hoppa av karriärkarusellen och istället starta egna bolag. Sagt och gjort. Hon grundade sju bolag, varav tre inom e-handel, och omsatte över 100 miljoner kronor som 31-åring. På Chefdagen berättar Susanne Najafi om vägen tillbaka och varför kvinnors ägande påverkar både mångfald och lönsamhet.
Alexander Pärleros

Framgångsmaskinen – Grundare av Framgångspodden

Alexander Pärleros är underbarnet som verkar nå framgång i allt han gör. Han har tagit VM-brons i MMA, blev utnämnd till bästa mediasäljare som 20-åring och miljonär när han som 22-åring sålde sitt första bolag. Hör grundaren av Framgångspodden och författaren till Framgångsboken berätta om sin passion för att sälja, och om sitt speciella ledarskap. På Chefdagen berättar Alexander Pärleros hur han får med sig sina medarbetare samtidigt som han själv är den som springer snabbast.