Chefakademin i TV4: Så tacklar du prövningarnas år
2025 bjuder på stora och komplexa utmaningar för svenska chefer. Men det finns hopp – för den som inte står handfallen.
”Man måste våga ta beslut”, slår Chefakademins Annika Kvist fast i TV4:s Nyhetsmorgon.
Några muntra tongångar är det knappast när Calle Fleur – tf vd på Chefakademin, tillika chefredaktör för Chef – och Annika Kvist, utbildningschef, i en TV4-intervju pekar ut de stora tendenser som chefer och ledare har att förhålla sig till under 2025.
En komplex och krisande omvärld som präglas av säkerhetshot, ekonomisk instabilitet, rusande teknologisk omdaning och sociala spänningar gör ledarskapet och beslutsfattandet till minerad terräng.
”Vad som är ännu mer deppigt är att de här trenderna inte är isolerade, utan samverkar och förstärker varandra”, säger Calle Fleur. ”Det gör att det är svårare och mer oförutsägbart att vara chef och ledare, och att vara människa överhuvudtaget egentligen, än någonsin tidigare.”
”Inflationen har ju gått ner, men det är ju fortfarande lågkonjunktur och jättestora utmaningar för bolagen där ute”, konstaterar Calle Fleur. ”Och sen då den här teknologiska disruptionen, AI inte minst, som ju förändrar allting. Vi ser också studie efter studie på hur illa förberedda organisationer och chefer är kring cyberhot och hackerattacker. Alla chefer behöver vara någon slags IT-chef mitt uppe i allt.”
På arbetsplatserna växer även en generationsklyfta fram, i samband med stora pensionsavgångar och Generation Z:s intåg i arbetslivet – med högre förväntningar på medinflytande, meningsfullhet och stöd från cheferna.
De 5 största ledarutmaningarna 2025
Listan är framförädlad ur de 100 första utgåvorna av det omvärldsspanande nyhetsbrevet Chef Weekly, som analyserats med hjälp av AI-verktyget Claude. Ta del av hela rapporten här!
- Komplex omvärld i kris – Pandemier, geopolitiska konflikter och bristande säkerhet i samhället ställer nya krav på ledarskapet.
- Ekonomisk instabilitet – Inflation, konkursrekord, ”zombiekontor” i spåren av distansarbete och hög arbetslöshet skapar osäkerhet hos både företag och individer.
- Teknologisk disruption – AI och automatisering förändrar spelplanen och skapar både möjligheter och existentiell oro. Ledare behöver hålla sig uppdaterade och rusta sig för cybersäkerhetshot.
- Sociala spänningar – Polariseringen i samhället ökar, samtidigt som generationsklyftor uppstår i synen på arbete och ledarskap. Inkluderande ledarskap är viktigare än någonsin.
- Hållbarhetsutmaningar – Gröna omställningen har kantrat, samtidigt som den psykiska ohälsan är på rekordnivåer. Ekonomiska mål måste balanseras med socialt och miljömässigt ansvar.
Följ nya podden Kvist & Fleur, vars premiäravsnitt släpptes i dagarna, för fler ledarskapsspaningar under 2025!
Lösningarna då? Att vara modig och våga gå före är det som krävs av ledare, menar Annika Kvist:
”Man måste våga driva förändring, man måste våga ta beslut. Motsatsen är att man inte gör det, och det är det mest destruktiva ledarskapet. Det är ett ’låt gå’-ledarskap, att inte göra någonting.”
”Fokusera på att välja bort saker”, fortsätter Annika Kvist. ”Våga kill your darlings, ta bort det som inte är affärskritiskt eller viktigt. Både i det privata livet, men också i arbetslivet.”
Annika understryker vidare det mänskliga i ledarskapet. Förmågan att kunna stanna upp och reflektera, vara anpassningsbar, och visa sig sårbar som chef eller ledare blir än viktigare. Mjuka värden dämpar krocken med en hårdnande värld.
”Att visa sig sårbar är grunden i att bygga psykologisk trygghet, vilket studier visat är den främsta nyckeln till framgångsrika team”, förklarar Annika Kvist. ”I den här osäkra världen måste man kunna säga ’jag har gjort fel’ eller ’jag vet inte’ – vara sårbar och mänsklig.”
Men det kanske viktigaste av allt är att fortsätta vara nyfiken som ledare, att inte sluta utvecklas, och att inte vara rädd för att prova nya vägar. Annika tipsar om nyckelordet ”ännu”:
”Det kan man anamma. Istället för att säga ’det här kan jag inte’, testa att säga ’det har jag inte lärt mig ännu’ – men jag är på väg.”
5 punkter för att tackla utmaningarna
- Våga fokusera
- Våga visa sårbarhet
- Våga lära nytt och anamma AI
- Våga reflektera
- Våga vara anpassningsbar
Vill du ha stöd i att komma igång? Chefakademins ledarskapsutbildningar ger dig verktygen för ett starkt och personligt ledarskap. Och med hjälp av våra skräddarsydda lösningar kan hela organisationens motståndskraft höjas.
Kontakta oss idag så berättar vi mer!