Frågor och svar om Att leda utan att vara chef

Allt du behöver veta innan bokning

På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna kring ledarskapsprogrammet Att leda utan att vara chef – om till exempel pris, omfattning, vem utbildningen riktar sig till, och annat du kan vilja ha svar på innan du kontaktar oss för bokning.

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss genom 08-731 41 51 om du har frågor eller funderingar!

Var hålls utbildningen Att leda utan att vara chef?

Utbildningen hålls på noga utvalda kursgårdar för att du som deltagare skall få ut det mesta av din utbildning i form av ny kunskap, reflektion och eftertanke. Anläggningarna ligger med en lagom distans från staden och vardagen omgivna av fin natur. Dagutbildningen hålls i centrala Stockholm.

Läs mer om de respektive anläggningarna på länkarna!

Utbildning med övernattning:

Dagutbildning:

Har jag det som krävs? Är jag tillräckligt kvalificerad för att gå utbildningen?

Står du inför att påbörja en ledarroll eller har upp till två års erfarenhet som ledare har du allt som krävs för att gå utbildningen! Som ledare har du inget personalansvar, men däremot resultatansvar.

Kom som du är, din bakgrund och dina erfarenheter kommer att bidra till en unik sammansättning individer och ett värdefullt erfarenhetsutbyte. Ni alla står inför samma uppdrag – ledaruppdraget.

Utbildningen är på svenska, därför är det även viktigt att du kan tillgodogöra dig en utbildning på svenska i tal och skrift.

Hitta datum och boka!

Vad är det för examinerande moment i utbildningen?

Utbildningen innehåller inga prov eller tentor. Det är ditt deltagande i de olika momenten och genomförandet av uppgifter mellan utbildningstillfällena som räknas och avgör om du fullföljt utbildningen eller ej.

Efter avslutad utbildning får du ett diplom från Chefakademin som kvitto på dina nyvunna kunskaper. Detta kan du också enkelt dela digitalt på LinkedIn och liknande.

Har ni några tips på hur jag får utbildningen beviljad av min chef?

Vi har en rad kraftfulla tips på hur du kan lägga fram utbildningen för din arbetsgivare för att få utbildningen beviljad. Ladda hem dokumentet här!

Din chef kan också anmäla sig till ett kostnadsfritt seminarium – Chefakademin Intro – där vi berättar mer om Chefakademin, vårt erbjudande och vår pedagogik, så att din chef själv kan prova på.

Få argumenten här!

Kan jag skippa övernattning på kursgården om jag har tillgång till annat boende?

Utbildningskonceptet med övernattning är utformat på ett sätt som bygger på att du närvarar under hela tiden. Det är en del kvällsaktiviteter i schemat, och tanken är att man ska lära känna varandra, byta erfarenheter och bygga upp en trygghet i gruppen. Detta sker bäst när alla är på plats och ingen behöver avvika.

Vill du av något skäl inte övernatta under utbildningen rekommenderar vi istället de utbildningsstarter som ges på dagtid i centrala Stockholm, där du utgår från eget boende.

Se kommande starter

Jag jobbar i produktionsmiljö, är utbildningen aktuell även för mig?

Produktionsmiljöer som tillverkning, logistik och bygg skiljer sig åt ganska markant från kontorsmiljö, då det ofta innefattar skiftarbete och vissa säkerhetsfrågor som andra teamledare inte behöver hantera.

För att ledare i just produktionsmiljö ska få ut det mesta av sin utbildning, har vi därför tagit fram ett separat program utformat för just branscher med dessa arbetsvillkor – Teamledarskap i produktionen.

På så sätt blir utbildningen så relevant som möjligt relevant för dig i din yrkesvardag, oavsett om du jobbar i en produktionsmiljö eller på kontor.

Till Chef i produktionen

Vad skiljer de olika formaten åt?

Utbildningen ges i flera olika format, för att passa din livs- och jobbsituation. Dessa alternativ kan du välja mellan:

Utbildning med övernattning är det format vi alltid vill lyfta fram lite extra, då den reflektion och tankeverksamhet vi vill åt på våra utbildningar uppnås allra bäst när du som deltar får lite avstånd till vardagen.

Likaså blir relationen till de andra deltagarna ofta på en helt annan nivå när det finns mer tid till meningsfulla samtal, utan tider att passa för att ta sig hem. Man når en djupare nivå som grupp, vilket uppskattas enormt av våra deltagare.

Dagformatet passar den som av olika anledningar inte kan sova kvar, eller som behöver förhålla sig till en lägre utbildningsbudget. Våra duktiga handledare lyckas även i dessa grupper skapa en hög nivå av psykologisk trygghet, i klassrum under kontorstid. Men formatet är ett annat, och blir inte samma helhetsupplevelse jämfört med en utbildning med övernattning.

Distansformatet passar dig som värderar flexibilitet högst, eller som inte har möjlighet att resa till våra utbildningsorter. Här möts deltagarna i det digitala rummet, och även om formatet liksom dagutbildningen inte innebär avbrott från vardagen, lyckas handledarna skapa en hög grad av öppenhet i gruppen även på distans.

Gemensamt för alla tre format är att det finns generöst med tid mellan utbildningsmodulerna. Detta följer vår pedagogiska modell, där egen reflektion och värdering av information – vad betyder det här för mig? – utgör en stor del. Genom att du får tid på dig att reflektera i vardagssammanhang blir din beteendeförändring också större, då ledarskapet du lärt dig blir en del av dig på ett konkret sätt.

Se kommande starter

Vad skiljer Chefakademin från andra som erbjuder samma typ av utbildning?

Att leda utan att vara chef hos Chefakademin skiljer sig i första hand från andra liknande ledarskapsprogram genom att vi har valt att inkludera alla färdigheter som ingår i chefskapet i en och samma utbildning. Hos oss får du hela ”paketet” utan tillägg och tillval.

Vi har handplockat våra handledare med noggrannhet både utifrån kompetens, erfarenhet och personlighet.

Det lite längre utbildningsformatet, där det ges tid att reflektera och praktisera mellan varje tillfälle, särskiljer oss också från andra. Detta går hand i hand med vår pedagogiska modell, där egen reflektion och värdering av information – vad betyder det här för mig? – utgör en stor del. Genom att du får tid på dig att reflektera i vardagssammanhang blir din beteendeförändring också större, då ledarskapet du lärt dig blir en del av dig på ett konkret sätt.

Vidare bjuder vi alltid in din närmsta chef till ett gratis seminarium – Chef och ledarforum – där vi berättar mer om vår pedagogik och delar tips på hur hen bäst stöttar dig som medarbetare innan, under och efter utbildningen. Det bäddar för ett verkligt effektfullt och utvecklande lärande.

Om Chef- och ledarforum

Vi är flera från företaget som vill gå utbildningen, är det möjligt?

Ni är hjärtligt välkomna att gå flera från samma företag! Att alla teamledare har samma utbildning skapar en gemensam grund och samsyn i ledarskapet, vilket blir oerhört kraftfullt för er verksamhet på daglig basis.

Av pedagogiska skäl vill vi dock att ni begränsar antalet deltagare till maximalt tre personer per utbildningsstart.

Vill ni gå fler än så finns det ytterligare starter över året att boka in er på. Då behöver inte heller flera teamledare vara borta samtidigt från verksamheten, vilket kan vara en fördel.

Ni har också möjlighet att beställa en helt företagsintern utbildning, som kan hållas på plats i era lokaler – läs mer om möjligheterna här.

 

Företagsanpassning

Hur mycket tid behöver jag lägga utöver utbildningstillfällena?

Innan utbildningen genomför du två timmars förberedelser i samtal med din chef, där du får chans att fundera över dina förväntningar kring utbildningen. Inför utbildningen genomför du också tre stycken medarbetarsamtal, cirka en timme vardera.

Under utbildningens gång träffar du din lärgrupp under cirka en timme mellan tillfällena, i digitalt eller fysiskt möte. Det är också bra om du själv sätter av tid för repetition och reflektion, utifrån möjlighet och behov.

Frågor kring utbildningen? Vi hjälper dig!

Har du funderingar eller vill få hjälp med bokning? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så snart vi kan! Du är också varmt välkommen att kontakta oss på telefon 08-731 41 51.

*” anger obligatoriska fält

Namn:*
*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.