Snällhet nyckeln till Visionites framgång
Visionite är en arbetsplats som är synonym med flexibilitet, inspiration och gemenskap. Nu har de utsetts till Sveriges bästa arbetsplats av Great Place to Work.
”Jag är stolt över att vi finns på 16 orter och får samma goda respons från medarbetarna på alla platser”, säger Mattias Matsson, vd på Visionite.
Annonssamarbete: Great Place To Work
Med toppresultat genom hela Great Place To Works medarbetarundersökning är det ingen tvekan om att Visionite är en bra plats att jobba på. På undersökningens påstående ”Allt sammantaget är detta en mycket bra arbetsplats” svarade hundra procent av de anställda ja.
Visionite grundades i Umeå 2018, och har i dag expanderat till 16 städer över hela Sverige. Vd Mattias Matsson sitter på huvudkontoret i Umeå med ett tryggt leende. Bolagets framgångsrecept stavas snällhet.
”Vi vill alltid anställa snälla it-specialister, det tummar vi aldrig på. Människor med liknande driv och engagemang som oss, men som också är genomfina personer”, säger Mattias Matsson.
Han frågar sig varför snällhet som är en så viktig faktor i allt annat i livet, som med vänner och livspartner, inte skulle vara en lika viktig ingrediens när man bygger en arbetsplats?
”Vi använder inte ett standardiserat frågebatteri när vi gör rekryteringsintervjuer. Först sätter vi oss med kandidaten i två timmar och pratar om allt förutom jobb. Vi försöker att på djupet lära känna och förstå personen vi har framför oss”, säger Mattias Matsson.
Arbetslivserfarenhet och kompetenser har han redan fått se på papper, så det anser han i princip avhandlat redan innan kandidaten kommer på första intervjun.
Lever Visionite-modellen
It-konsulterna på Visionite har en ersättningsmodell anpassad efter individens behov. Med ett individuellt bruttokonto som medarbetaren fördelar på lön, konferensresor, bil och semester, är det ungefär som att vara frilansare men samtidigt avnjuta tryggheten som kommer med ett fast jobb. De kallar det för Visionite-modellen.
”Vi vill verkligen att medarbetare här ska känna en frihet att styra sin vardag. Man kan vara ledig i tio veckor om kunden säger att det är helt okej. Ibland föreslår vi att de passar på att ta elva veckor ledigt i stället. Vi försöker tänka på den långsiktiga hållbarheten”, säger Mattias Matsson.
Till en början mötte han viss skepsis. Skulle verkligen det här fria sättet fungera? Kommer medarbetare inte bara ta för sig och missbruka friheten? Men efter fem år ser han ännu inga baksidor med upplägget.
”Vi tar marknadsandelar och växer hela tiden. Om du inte tror att människor vill jobba, så är du nog i fel bransch. Jag anställer bara människor som har egna driv och vill skapa bra resultat. När vi väl hittat en bra person känner jag fullt förtroende”, säger han.
Att utveckla och förfina erbjudandet står i fokus för Visionite de kommande åren.
”Vi vill aldrig stagnera, vi kan alltid bli bättre. Vi ska vara tacksamma, men aldrig nöjda.”
Mattias Matsson menar att tillväxt inte bara handlar om det rent monetära. För honom och hans kollegor är ALS (average lenght of stay) en central mätpunkt.
”Det är det viktigaste i allting vi gör. Att de ska kunna jobba länge hos oss och få nya ansvarsområden och projekt. Jag vill inte sitta på kammaren och fundera på hur bolaget blir bättre, utan fortsätta att i stället ställa frågan till människorna i vår organisation. De sitter på svaren”, säger Mattias Matsson.
Fakta Visionite
Visionite strävar efter att vara branschens bästa leverantör av it-tjänster. De har en plattform som attraherar branschens vassaste konsulter och erbjuder kunderna effektiva lösningar av hög kvalitet. I januari 2024 bytte de namn från One Group till Visionite – samma ägar- och ledningsstruktur, men med uppdaterat varumärke. Visionite-modellen med marknadens bästa ersättningsmodell, intressanta uppdrag och en stark sammanhållning är ledstjärnan.