Riskmetoden som verkligen funkar

Det är en av verksamhetens viktigaste frågor: Att ha stenkoll på riskerna. Ändå duckar många chefer frågan. Men att ta tag i den är lättare än du tror. Svenska Spel har erfarenheten. Ladda hem metoden.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Hypergene

Är du livrädd för att flyget ska störta men cyklar gladeligen i trafiken med hörlurar, utan hjälm? Då har du sannolikt inte baserat din riskanalys på korrekt data. Eller, som Charlotta Neldemo Fagring kanske skulle säga, du bygger din riskmedvetenhet på dina inre demoner. Som risk manager på Svenska Spel borde hon veta.

”Jag ser på riskhantering som systematiserat sunt förnuft. De flesta människor tänker dagligen på risker, allt ifrån att bygga en ekonomisk buffert för om kylen kan gå sönder till att ta med paraply ut när åskan hänger i luften. I ett bolag är det samma sak men kräver en gemensam process och tydlig struktur”, säger hon.

Samarbete: Denna text är ett samarbete mellan Chef och Hypergene. Hypergene är en webbaserad produkt för planering, uppföljning och analys. Med dess hjälp kan organisationer styra mot sina mål och nå en ny, högre nivå av prestation och effektivitet. Hypergene har utsetts till såväl Årets Maratongasell som ett av Sveriges mest innovativa teknikbolag.

Att jobba med riskhantering handlar inte om att aldrig ta risker. Men det ökar chansen att en organisation är förberedd om något händer.

”Vissa saker går inte att förhindra att de inträffar. Men om det inträffar ska vi minimera konsekvenserna”, säger hon.

Hos alla organisationer finns åtskilliga risker inom ett stort antal områden. Svenska Spel är inget undantag. Det kan handla om en konkret risk för att spel manipuleras risker förknippade med reglering av spelmarknaden

”Risker och riskhantering utgår alltid från målen. Vilka mål har vi och vad finns det för risker att vi inte ska nå de målen? Vi identifierar risker utifrån olika perspektiv. Detta innebär att vi beaktar risker i vår omvärld likväl som i vår operationella verksamhet. För mig är riskhantering proaktivitet och transparens”, säger Charlotta Neldemo Fagring.

Hos Svenska Spel mäts varje risk utifrån a) sannolikhet och b) konsekvens. Därefter får båda dessa faktorer en siffra mellan 1 till 4, där en hög siffra betyder mycket sannolikt och med mycket betydande konsekvenser för resultat, varumärke och/eller medarbetare. Sedan: Är det som kan hända utom vår kontroll eller kan vi kontrollera/minimera risken?

”Sedan kan vi fatta beslut om hur en risk bör hanteras. Att acceptera en risk är också ett beslut”, säger Charlotta Neldemo Fagring.

För många chefer kan riskarbetet verka som ytterligare en sak på to-do-listan. Men med fler projekt än någonsin på bordet, ett tillplattad organisation, pågående digitalisering och ett krig om både talanger och kunder är det en farlig inställning. Att det inte finns någon som hanterar risk kan lätt bli organisationens svaga punkt. Charlotta Neldemo Fagring tror att bra riskhantering kan spara både tid och pengar och vara en god hjälp i ledarskapet:

”Det finns en bild av att riskhantering kräver en massa extra resurser. Kanske har vd:n knappt tid med all administration och uppföljning – hur ska chefen dessutom hinna med riskhantering?. Men det tror jag är fel inställning. Riskhantering bör vara en integrerad del i ordinarie styrprocesser. Då ger det istället en rad fördelar. Det hjälper en organisation eller team att prioritera, effektivisera och undvika onödiga förluster eller skador men också att identifiera nya möjligheter ”, säger Charlotta Neldemo Fagring.

Sedan Svenska Spel började arbeta mer aktivt med riskhantering har organisationen börjat se ett värde av att synliggöra risker snarare än att se det som ett sätt att påtala brister. Just ökad transparens är en av nycklarna i riskhantering. Just nu är bolaget inne i en förändring av arbetet med riskhanteringen där informationen ska bli mer strukturerad och överskådlig genom att implementera ett systemstöd.

”Att sköta riskhanteringen via excel är inte dåligt men det tar mycket tid. Vi bygger just nu smartare vägar med hjälp av Hypergene”, säger hon.

Hypergene är ett systemstöd för planering, uppföljning och analys som Svenska Spel redan använder för sin målstyrning. Nästa steg har varit att ta med riskhanteringen i samma lösning för att dels integrera med målstyrningsarbetet, men också få ut riskhanteringen i organisationen.

På hemmaplan är Charlotta Neldemo Fagring inte alltid lika noggrann med att analysera eller undvika risk:
”Jag är nog två olika personer här. Privat kan jag tolerera en ganska hög risk, förutom när det gäller mina barn. På jobbet däremot är jag noga med analyserna innan jag agerar på en risk. Som sagt, det gäller att riskmedvetenheten på jobbet inte är baserat på dina egna demoner”, säger hon.