Pulsmätning stöttar chefen i ”det nya normala”
I höst blir distansjobb det nya normala för många. Då behöver chefer ha extra koll på engagemang och välmående.
”Tappa inte bort företagskulturen”, varnar hr-specialisten Lilian Ekelin på &frankly.
Annonssamarbete: &frankly
Många hoppades på att få träffa kollegorna på kontoret igen efter semestern.
Med Folkhälsomyndighetens rekommendation om fortsatt distansjobb året ut, kom de förhoppningarna på skam.
Chefer har under våren lagt nödvändigt fokus på akuta åtgärder: att rädda jobb och leveranser och ställa om till distansarbete. Annat har fått stå åt sidan.
”Vi har kanske sagt att: ’Det där tar vi tag i när vi kan ses igen’. Men nu kan vi inte skjuta upp det längre. Vi behöver ställa frågorna som nu är viktigare än någonsin: Var står vi? Hur mår vi? Vart går vi?”, säger Lilian Ekelin, hr- och ledarskapsspecialist på &frankly.
Nu behövs överblick, inte bara över effektivitet och leverans utan också över medarbetares välmående, engagemang och teamkänsla.
”I pressade lägen och med distansjobb blir det lätt resultatorienterat, där mycket handlar om VAD vi ska uppnå. Men chefer behöver få mer fokus på HUR vi tar oss dit.”
”Tappa inte bort företagskulturen. Den får inte lösas upp, bara för att vi helt eller delvis jobbar på distans”, varnar Lilian Ekelin.
”Chefer måste hitta ett mer systematiskt sätt att jobba för att fånga upp saker, hantera missnöje och se om någon inte är på banan.”
&frankly är ett verktyg som med korta enkla frågor systematiskt mäter engagemang och välmående hos medarbetare och ger chefer möjlighet att snabbt förstå och agera på förändringar. Nu märker man en ökad efterfrågan från nya kunder och ser också att befintliga kunder ökar frekvensen i sina frågepulsmätningar.
”Pulsmätning har blivit ett viktigt stöd för chefen under krisen. Att mäta engagemang tätare ger en möjlighet att ligga närmare som chef. Mycket av det som vi tidigare kunde få till oss dagligen när vi träffades behöver vi vid distansarbete fånga upp digitalt.”
Via &franklys uppskattade app kan medarbetare snabbt svara på frågorna och chefen enkelt få tillgång till resultatet.
Företag som hittar ett ramverk och en struktur för att jobba med engagemang och välmående blir starkare, menar Lilian Ekelin.
”De som tar sig igenom det här bäst blir företag med fokus på kulturen och engagemanget. Det kommer hjälpa dem genom krisen och bygga en mer solid grund att stå på framöver.”
Text: Malin Kaldo
Checklista för distanschefen
MÄT
Pulsmätningar av engagemang och välmående ger ett ramverk och faktaunderlag att jobba utifrån.
FÖRSTÅ
Genom att se trender och plötsliga förändringar i realtid blir det enklare att förstå vad som gör att vi mår bättre och blir mer engagerade.
AGERA
Ett konkret underlag gör det enkelt att ta upp också tuffa frågor med teamet och tillsammans hitta lösningar. Uppföljande mätningar blir ett kvitto på vilka åtgärder och förändrade beteenden som fungerar.