Expertens tips: enkla knepet som boostar din pension

Är du en av dem som oroar dig för att pensionen inte ska räcka till det du vill? I så fall är du inte ensam – och det finns smarta genvägar till en bättre pension. ”Genom att löneväxla kan även den som har kommit längre i arbetslivet minska den ekonomiska stressen inför pensionen”, tipsar Katarina Wiberg, pensionsexpert på SPP.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: SPP

Porträttbild på Katarina Wiberg som sitter på en trappa.
”Du har möjlighet att påverka din pension, oavsett om den är nära eller långt fram i tiden,” säger Katarina Wiberg.

Har du en pensionsdröm? Kanske vill du sluta jobba tidigare, gå ner i tid eller skapa utrymme för resor. Då är det dags att ta grepp om pensionen. Katarina Wiberg är pensionsexpert på SPP och berättar vad du kan göra för att boosta ditt pensionskapital.  

”Många oroar sig för att de inte har börjat pensionsspara i tid. Men det bästa är att du har möjlighet att påverka, oavsett om pensionen är nära eller långt fram i tiden. Ett smart och enkelt knep för att öka pensionskapitalet snabbare är att löneväxla”, säger Katarina Wiberg.

Fundera på hur mycket du kan tänka dig att avvara idag för att kunna leva din pensionsdröm senare. Som chef har du oftast inga problem med att jobba mot ett mål, utforma en plan för hur du ska komma dit och sedan ta de steg som krävs, menar Katarina. 

”Det är precis samma sak när det kommer till pensionen. Dröm om vad du vill göra som pensionär men se till att du också har en plan för hur du kan förverkliga dina pensionsdrömmar och agerar utifrån planen.”  

Ger större del av kakan
Att löneväxla innebär att du byter en del av din bruttolön varje månad mot en extra insättning till tjänstepensionen. Det är fördelaktigt utifrån många olika aspekter. Förutom att det ger ett automatiskt sparande direkt från den oskattade lönen, blir det också möjligt för arbetsgivaren att faktiskt betala ut cirka sex procent mer till dig.

”Det är verkligen en win-win för alla parter. I slutänden får du mer än vad du betalar för”, säger Katarina Wiberg.  

Vid löneväxling behöver arbetsgivaren betala en så kallad särskild löneskatt. Fördelen är att den är lägre än vad de sociala avgifterna på motsvarande summa av lönen hade varit. Arbetsgivaren kan då välja att betala in mer till dig utan att öka sina egna kostnader. 

Löneväxling ger dig helt enkelt tillgång till en större del av kakan. Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016 är löneväxling numera faktiskt ett av få smarta alternativ för att spara extra till pensionen.

Börja med att undersöka så att det är lönsamt för dig att löneväxla. För att tjäna på att löneväxla behöver du ha en månadslön över 51 245 kronor (utifrån 2024 års inkomstbasbelopp) efter löneväxlingen. Tjänar du mindre kan det få konsekvenser för andra anställningsförmåner och även ge lägre avsättning till den allmänna pensionen, föräldrapenning och andra delar av välfärdssystemet vid löneväxling. 

Nej, det är inte för sent
Eftersom löneväxling är ett sparande från bruttolönen så skattar du först när pengarna betalas ut som pension. Det gör att du kan spara en större summa varje månad, som får växa med åren, jämfört med ett privat sparande från nettolönen i till exempel en kapitalförsäkring.

”Skatteeffekten tillsammans med att löneväxling är ett automatiskt sparande som alltid blir av varje månad är några av de sakerna som har gjort löneväxling alltmer populärt.” 

Det bästa är så klart att redan tidigt ha en långsiktig plan för hur man kan säkerställa att leva det liv man vill som pensionär men ibland hinner stressen kring pensionssparande ifatt först när man kommit en bra bit in i karriären. Det kan du dock dra nytta av, förklarar Katarina. 

”Senare i livet har du oftast möjlighet att göra större avsättningar för pension än när du befinner dig tidigt i livet och håller på och bygger upp både karriär och familj. Genom att löneväxla kan även den som har kommit längre i arbetslivet minska den ekonomiska stressen inför pensionen.”

Katarinas 5 bästa råd för att uppfylla pensionsdrömmen

1. Gör en genomgång av din ekonomi en gång om året där du ser över ditt sparande och din pension. Ett bra tillfälle kan vara i samband med att du haft lönesamtal på jobbet. 

2. Vänta inte med sparandet. Plötsligt har det gått ett halvår eller ett år. Se till att komma igång, skjut inte upp! 

3. Oavsett var du befinner dig i arbetslivet, se över möjligheten att börja löneväxla. 

4. Fundera över vad du har för drömmar för pensionen. Hur vill du leva? Gör en plan så att du vet vad du behöver för att nå dit!

5. Känns det svårt? Du har säkert många experter runtomkring dig som kan vägleda – ställ frågor och ta hjälp av dem som kan.

Tänk på:
• Att alla inte kan löneväxla – du behöver ha en månadslön på minst 51 245 kr (2024) efter avdraget för löneväxling. 

• Tänk även på pensionen för dina medarbetare – att erbjuda löneväxling kan vara ett smart sätt att visa omsorg om de anställda.