Enkla sättet att spara pengar och miljö: Ge datorn längre liv
Köper ni mobiler och datorer på jobbet vartannat eller vart tredje år? Så onödigt. Det finns pengar att spara på att hårdvaran används så länge som möjligt. Dessutom är det klimatsmart. Här delar hållbarhetsexperten Klara Tengstrand med sig av sina bästa tips för en hållbar IT-policy.
Annonssamarbete: Office Management
Tack vare digitaliseringen, som ju påskyndades rejält under pandemin, har de flesta företag och organisationer blivit mer resurseffektiva. Tjänsteresor ersätts allt oftare av videomöten, dokument delas via en gemensam server istället för att printas ut och mycket av den dagliga kommunikationen sker via olika chattkanaler.
”Men i takt med att kontorsflödena digitaliseras ökar också trycket på tekniken och det kostar, både i form av pengar och klimatavtryck”, säger Klara Tengstrand, hållbarhetsansvarig på arbetsplatsrådgivaren Office Management.
Hon framhåller vikten av se över hanteringen av både hård- och mjukvara.
”Hårdvaran är den stora miljöboven, men även mjukvara, lagring och drift tär på miljön. Det så kallade molnet är egentligen inget annat än gemensamma serverhallar. Man köper sig en lagerplats som eventuellt driftas i en serverhall i ett annat land som inte har förnybar energi i samma utsträckning som i Sverige. Därför är det viktigt att veta var och hur molntjänsten driftas samt att man inte bara lagrar data utan att man även rensar. Mängden data är direkt kopplat till energiförbrukning och miljöpåverkan”.
Att ge mobiler, datorer och skrivare ett längre liv är ett annat sätt att spara på miljön och pengarna.
”De håller mycket längre än vad många tror, här gäller det att skapa ett arbetsklimat där det är okej att inte ha den senaste iphonen. Nyanställda måste inte automatiskt få en ny mobil och dator. Man kan rekonditionera – uppgradera och uppdatera – utrustning som tidigare medarbetare lämnat efter sig, eller köpa på andrahandsmarknaden. Ett annat sätt är att hyra hårdvara. Genom att hyra ser vi på Office Management till att hårdvaran servas och uppgraderas för att kunna användas längre samt att vi får kontroll på hårdvaran så att den i slutfasen kan återvinnas på rätt sätt.”
Säkerheten då? Finns det ingen risk att sprida känslig information om man släpper iväg sina datorer på andrahandsmarknaden?
Enligt Klara Tengstrand behöver du inte var rädd för detta om du har en pålitlig samarbetspartner.
”Självklart är säkerhetsaspekten viktig och vi har en systematisk process för detta. Datorerna fraktas i säkerhetsskåp till vår samarbetspartner som använder programvara för att rensa och återställa dem. Man ska vara trygg när man ger utrustningen längre liv”, säger hon.
7 steg för hållbar IT
Här bjuder Klara Tengstrand, hållbarhetsansvarig på Office Management, på smarta sätt att minska klimatavtrycket i digitaliseringens spår:
- Förläng livet på hårdvaran. Uppgradera den, sälj den på andrahandsmarknaden eller hyr den. Genom att hyra den garanteras ett återtag och en andra och kanske en tredje livscykel.
- Vårda utrustningen så håller den längre. Använd exempelvis skal och skärmskydd.
- Skänk bort eller sälj den IT-utrustning som inte längre används.
- Reparera istället för att slänga.
- Lämna in det som inte längre går att reparera till materialåtervinning.
- Säkerställ att elen som används är förnybar och inte fossil, oavsett om det gäller egna datacenter eller via molnet.
- Undvik överflödig datalagring, så minskar energianvändningen. Sätt upp regler för hur ni regelbundet rensar data.