Diagnoser i teamet? Så leder du smartare och bättre – för alla

NPF-säkrad arbetsmiljö är inte bara ett stöd – det är en strategi. Små förändringar skapar bättre förutsättningar för hela teamet.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Feelgood

Porträttbild på Charlotte Valleskog bredvid en bild på ett skrivbord med klossar som bild ordet ADHD och en post it där det står NPF.
”Många av de anpassningar som hjälper en person med NPF gynnar hela teamet”, säger Charlotte Valleskog.

Otydliga ramar, snabba förändringar eller höga ljudnivåer. Små saker som för vissa är obetydliga men som för andra kan avgöra om arbetsdagen fungerar eller inte. Antalet personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), exempelvis ADHD och autism, ökar. Som chef behöver du inte vara expert men med rätt förståelse kan du skapa förutsättningar för en arbetsmiljö som bidrar till att hela arbetsplatsen presterar bättre.

”Arbeta medvetet och NPF-säkra arbetsplatsen. Genom tydliga strukturer, färre distraktioner och rak kommunikation blir miljön mer tillgänglig för alla. Det handlar inte om att särbehandla utan om att inkludera från början, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood.”

Vad är NPF?

NPF står för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och omfattar bland annat ADHD och autism som påverkar hur man bearbetar information, fokuserar, kommunicerar och organiserar i sin vardag. 

Bättre för alla
Ungefär femton procent av den vuxna befolkningen lever med någon form av NPF-diagnos, ungefär fem procent av dem med ADHD och autism. Att förstå hur NPF påverkar arbetet, det som kallas arbetspåverkan, blir därmed allt viktigare. Med rätt insatser kan du som chef inte bara stärka personer med särskilda behov utan också förbättra för hela gruppen.

”Vissa anpassningar är avgörande för en del och värdefulla för andra. Många av de anpassningar som hjälper en person med NPF gynnar hela teamets struktur, arbetsro och fokus.”

Att anpassa och NPF-säkra arbetsplatsen behöver inte vara svårt. Ofta handlar det om enkla justeringar som förbättrar arbetsmiljön för alla. 

”Några enkla konkreta tips är att sätta upp skärmar vid skrivborden eller införa tysta zoner där man kan arbeta ostört. Städa bort onödiga intryck både fysiskt och digitalt och fundera över hur ni jobbar med  social kommunikation. Sätt upp trivselregler och tydlig arbetsstruktur tillsammans med medarbetarna.”

Kort, enkelt och konkret
Charlotte Valleskog lyfter också vikten av att vara tydlig i sin kommunikation som chef. Långa mejl fulla av dolda instruktioner gör det lätt att tappa bort sig, inte bara för dem med NPF utan för alla.

”Tänk enkelt och lättillgängligt hela tiden. Skicka korta mejl i punktform och var tydlig och konkret i din feedback.”

Som chef handlar det om att agera med både kunskap och förståelse. Du behöver inte ha alla svar men en grund att stå på. Hos Feelgood finns stöd och utbildning att få.

”Det handlar om att man som chef ska kunna känna sig trygg i sin roll och inte gå på fördomar eller myter. Var påläst och förstå grunderna av diagnoserna, visa att du bryr dig och utgå från att varje individ är unik med olika behov.”

Agera oavsett diagnos
Upplever du att en medarbetare har svårigheter och utmaningar, oavsett om det finns en uttalad diagnos eller inte, är det chefens uppgift att ta samtalet och agera. Här menar Charlotte Valleskog att det är viktigt att vara tydlig med varför man frågar. Samtalet ska bygga på öppenhet, omtanke och respekt. Det är medarbetaren som väljer hur mycket som känns bekvämt att dela med sig av. Var tydlig och visa att du vill hitta en lösning som underlättar arbetsvardagen. 

”Lyckas man tillsammans med sin medarbetare att skapa anpassningar som fungerar betyder det också att man frigör potential och fördelar som finns med diagnosen. Det är ett viktigt och bra perspektiv att ha med sig.”

För att arbetet kring anpassningar ska ge effekt räcker det inte med en enstaka insats. Det handlar om att lära känna sina medarbetare, förstå deras behov och se till att anpassningarna som införs också fungerar över tid. Följ upp och kommunicera.

”Det viktigaste är inte att göra allt på en gång utan att tillsammans hitta lösningar och följa upp. Anpassningarna ska inte bli en punktinsats utan en del av vardagen.”

5 viktiga steg: Så skapar du rätt förutsättningar för medarbetare med NPF

  1. Skaffa grundläggande kunskap. Läs på om NPF och ta del av utbildningar som ger dig trygghet i rollen som chef. Det handlar inte om att bli expert utan att få förståelse som skapar förutsättningar både för dig som chef och dina medarbetare. 
  2. Undersök individens behov. För en dialog med medarbetaren för att förstå vilka utmaningar och behov som finns.
  3. Inför generella anpassningar för alla. Exempelvis tydlig struktur, kortare möten eller tysta zoner. Anpassningarna gynnar hela arbetsgruppen.
  4. Gör individuella anpassningar vid behov. Ta fram lösningar som är specifika för medarbetaren och den aktuella arbetsuppgiften.
  5. Följ upp. Se till att anpassningarna fungerar i praktiken. Justera om det behövs och ha regelbunden dialog. 

Digital utbildning: NPF I ARBETSLIVET

Känner du att du behöver mer information och kunskap? Anmäl dig till Feelgoods digitala utbildning, NPF i arbetslivet, som är den 7 maj.