Coworking – trenden som ändrar ditt ledarskap
Ett bekymmer mindre – och mer tid att fokusera på kärnverksamheten.
Martin Lewerth, vd för Scanias bolag Lots, ser många fördelar med coworking.
Så här får han ledarskapet att fungera i den nya tidens flexibla kontorslösning.
Annonssamarbete: Convendum
Martin Lewerth har ett problem mindre än de flesta andra vd:ar. Han slipper allt ansvar för kontors- och fastighetsfrågor.
Dessutom kan han titulera sig coworkingchef. Det gör honom till del av en snabbt växande trend i Sverige, Europa och globalt.
Coworking innebär att företag hyr in sig i delade kontorslokaler med ett servicekoncept kopplat till.
”Det är ett bekymmersfritt kontorsinnehav”, konstaterar Martin Lewerth när vi träffar honom i en av Convendums coworkinglokaler, mitt emot Centralstationen i Stockholm.
En flexibel totallösning för kontorslokaler ser han som logisk för transportlogistikföretaget Lots.
”Vi säger till våra kunder att vi ordnar deras transportlösningar, så att de kan fokusera på sin kärnverksamhet. Då ska vi ju själva lägga fokus på det vi gör bäst. Vår kärnverksamhet är inte att hantera kontor”, säger Martin Lewerth.
Coworking – en snabbväxare
Trenden växer snabbt. Lokalytan för coworking i Stockholm ökade med 41 000 kvadratmeter under 2018 och nu är över 180 000 kvadratmeter totalt, motsvarande 1,5 procent av den totala kontorsytan, enligt Fastighetskonsulterna JLL. Intresset växer också i Göteborg och Malmö.
Trenden är internationell. I London är 5,5 procent av alla kontor coworkingytor, i Amsterdam 3,8 och i Dublin 1,8.
Vi ses i den inglasade ljusgården, inredd med moderna möbler och en bemannad bar för frukost och fika. Personer sitter utspridda en och en med laptop och en kaffekopp, eller tillsammans i små grupper för informella möten.
Lots medarbetare är ofta ute på kundmöten och resor, men för sina 30 medarbetare har de ett större kontorsutrymme och fyra egna konferensrum i lokalerna.
”Den här lokallösningen är mer flexibel. Det blir enkelt att gruppera om och att ha spontana möten. Det finns inga revir och inget inrutat här, som det kan vara på traditionella kontor. Här kan man röra sig och arbeta friare.”
Till en början testade Lots lösningen med flexkontor, att jobba utan egna fasta platser. Men nu har alla ett eget skrivbord.
”Unga medarbetare har lättare att jobba flytande, de ser det som mer naturligt. Erfarna äldre medarbetare gillar också upplägget med coworkingytor och tycker det är en positiv förändring, men de vill gärna ha fasta platser. Så där är vi nu, men det kan ändras.”
Som chef i coworkinglokaler har du inte samma uppsikt och kontroll över gruppen du leder.
”Du måste kunna lita på dina medarbetare”, säger Martin Lewerth.
Mycket av arbetet hos Lots är projektorienterat. Ledarskapet anpassas efter det.
”Jag jobbar mycket med uppföljning, snarare än att detaljstyra. Det är viktigt att sätta tydliga mål. Inte minst eftersom vi har många unga medarbetare som får stort ansvar och frihet tidigt i karriären.”
Rutiner för att ses behövs.
”Det är viktigt med gemensamma samlingspunkter. En gång i veckan har vi samlingsmöten som vi kallar pulsmöten, för alla i personalen. Sedan har samtliga grupper egna pulsmöten också, minst en gång i veckan och vissa varje dag.”
Digitala arbetssätt och verktyg underlättar för en coworkingchef.
”Vi har signalsystem där vi mäter avvikelser, exakt som i en Scaniafabrik. Problem flaggas upp tills man har löst dem. Vi arbetar också med olika sätt att följa upp.”
Så leder du som coworkingchef
- Glöm detaljstyrning. Som coworkingchef leder du bäst med hjälp av tydliga mål och regelbundna uppföljningar.
- Hitta gemensamma samlingspunkter. Håll fast vid regelbundna möten och avstämningar.
- Använd digitala verktyg och datadrivna arbetssätt. Med personalen utspridd ger det överblick och flaggar för problem som behöver hanteras.
- Dra nytta av nätverket. Med de delade ytorna får olika företag möjlighet att samarbeta och utbyta kunskap.
Lots Group ägs av det svenska storbolaget Scania, som tillverkat fordon i över 100 år. Det unga dotterbolaget Lots säljer transporttjänster. Behovet av lokaler ser inte likadant ut.
”Vi har en annan typ av kunder och är i en annan fas. Vi är en startup och här sitter vi med andra relativt unga bolag, som är i en liknande fas som vi. Det skapar en kreativ och dynamisk atmosfär full av energi.”
Bolaget bestämde sig för coworking redan när Lots startades för drygt tre år sedan.
”För att bygga något annorlunda kan man ibland behöva avskilja en dedikerad grupp människor från den etablerade verksamheten. Vi hittade den här möjligheten, lite bortom moderskeppet.”
Adressen ger ändå enkel tillgång till moderbolaget Scania. Täta tågförbindelser finns tillgängliga bara snett över gatan.
Coworking blir inte heller dyrare än en traditionell kontorslösning för Lots, menar Martin Lewerth.
”Vi har tittat och analyserat kostnaderna, som alla andra företag som sitter här. Slutsatsen vi drog var att coworking är ett bekymmersfritt alternativ, till en konkurrensmässig kostnad.”
Flexibiliteten blir också ett ekonomiskt argument.
”Blir vi fler eller färre kan vi enkelt utöka eller dra ner. Det är en trygghet. Vi fastnar inte i något långsiktigt åtagande.”
Jag vill veta mer!
Förmågan att kunna locka till sig duktiga och kompetenta medarbetare är central för en snabbväxare som Lots, som har gått från en till 200 anställda sedan starten.
De centrala innerstadslokalerna är en fördel när Lots rekryterar. Läget och moderna lokaler, där det ingår cykelförråd, servering för frukost och fika och gym, ger ofta pluspoäng hos möjliga kandidater.
Lösningen med coworking har fungerat så väl att Lots valde samma upplägg när ett nytt kontor öppnades i Brasilien nyligen.
”Transportbranschen kommer att ändra sig oerhört framöver och vi ska säkerställa att Scania tar en roll inom autonoma fordon. För att kunna göra det behöver vi kunna fokusera helt på vår kärnaffär och de utmaningar som är viktiga för oss. Nu slipper vi mycket huvudbry. Visst vi skulle kunna lägga tid på att skapa en fint inredd arbetsmiljö, ordna frukostar… Men nu kan vi fokusera på att bara bygga det här bolaget. Jag har en huvudvärk mindre – alla har det.”
Inga avtalsförhandlingar för lokaler och andra kringtjänster, inga problem för att något inte fungerar i byggnaden.
”Det här är istället lite som att komma till ett hotell, där allt fungerar.”
Text: Malin Kaldo