5 tips för att undvika felrekryteringar

Marknaden i flera branscher börjar stabiliseras, vilket öppnar upp för nyrekryteringar. Men för att hitta rätt kompetens krävs struktur och tålamod. ”Viktigast är att inte bli för ivrig, utan ha en tydlig rekryteringsprocess”, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Personio

Bild på bekymrad chef som läser på ett papper vid en dator.
”Det är bra om en HR-person är inspelad tidigt för att stötta chefen igenom processen”, säger Maria Duni. 

I Personios senaste Workforce Pulse-undersökning, med 10 500 svarande arbetsgivare, HR-chefer och medarbetare runt om i Europa, så uppger 50% av arbetsgivarna att rekryteringen kommer att öka under de kommande 12 månaderna. Samtidigt uppger 48 % av medarbetarna att de planerar att söka ett nytt jobb under samma period.

Maria Duni.

Maria Duni hjälper bolag med att systematisera just rekryteringsprocesser och möter ofta bolag som har för bråttom när de ska rekrytera. 

”Jag ser stora bolag som massanställer och sedan behöver varsla nästan lika många. Det kostar mycket pengar och tar mycket tid. Många kan vara för snabba att sätta igång. Utan ett tydligt syfte och en etablerad process skapas många problem.”

”Det första steget är att bolagen behöver veta vad de vill få ut av rekryteringen. Vad ska personen uppnå? Hur definieras framgång i den nya rollen? Här är det chefernas ansvar att se till att den efterlysta tjänsten ska stödja bolagets övergripande mål”, säger Maria Duni.

Samordning och förankring

Även om chefen är viktig i en rekryteringsprocess, ser Maria Duni hur de ofta drar ett för tungt lass. Ofta underskattas betydelsen av att involvera andra och förankra rollen i den del av organisationen som berörs. Inte minst eftersom allt fler utrycker behov av att utvärdera potentiella anställdas kompetens snarare än att enbart lita på tidigare kvalifikationer. I Personios undersökning uppger 68 % av arbetsgivare att formella kvalifikationer är mindre viktiga idag än praktiska färdigheter och lämplighet.

”Kravprofilen behöver upprättas tillsammans med det team som personen ska arbeta i. Sedan behöver också andra avdelningar kunna påverka. Plus att det är bra om en HR-person är inspelad tidigt för att stötta chefen igenom processen”, säger Maria Duni. 

Många av Personios kunder som lyckas har en tydlig process som säkerställer att rekryteringsprocessen utförs på liknande sätt varje gång. Det förutsätter ofta ett digitalt verktyg som tydliggör krav, ansvar och transparens i processen. Det minskar risken för felrekryteringar. Här är de större tech-bolagen förebilder med en strömlinjeformad rekryteringsprocess. För när många personer inom organisationen är involverade i en rekrytering behöver man vara noggrann med att rätt saker sker vid rätt tidpunkt. 

”Jag vet bolag som arbetar med rekryteringsprocesserna i Excel eller liknande, men det gör det väldigt svårt att ha en övergripande koll på rekryteringarna. Någon som har haft den första kontakten med en kandidat kanske blir sjuk och återkopplingen kommer för sent. Det kan resultera i att bolaget förlorar en lovande kandidat”, säger Maria Duni. 

Ett rekryteringssystem som säkerställer stabil återkoppling, att allt sker i rätt tid och att flera personer samtidigt kan följa och smidigt ta processen vidare är därför verksamhetskritiskt.

Värderingar och syfte i fokus

En förutsättning för en lyckad rekrytering är också att kandidaten delar de värderingar som finns på arbetsplatsen. ”Som människor behöver vi mening i livet. För att nå de absolut främsta talangerna behöver det också förmedlas under rekryteringen. Vi har alltid det vi kallar för ’värderingsintervju’, där vi ställer frågor om kandidatens värderingar. Det gör att vi verkligen förstår vad det är för person vi har framför oss. Det är också en förutsättning för att personen ska trivas och göra ett bra arbete”, säger Maria Duni.  

Så undviker du felrekryteringar – de fem bästa tipsen

1. Definiera målen som personen ska nå redan innan rekryteringen börjar. Förklara dem på ett sätt så att de attraherar rätt kandidater.

2. Formulera vad du är ute efter så att du attraherar rätt personer och frågar/värderar rätt saker hos kandidaterna. Var spetsig och specifik i vad du söker när det gäller både kompetens och värderingar. 

3. Förankra rollen internt så att den som anställs kommer in rätt i organisationen och kan utföra jobbet på ett sätt som bidrar till organisationens syfte med rekryteringen.

4. Skapa en systematisk process som gör att alla vet vad som ska göras och när. Det säkerställer bland annat att man ger tydlig återkoppling till kandidater i processen. Det bidrar till att ge ett gott intryck av bolaget och skapa ett engagemang hos kandidaterna. Annars är risken att en bra kandidat tappas bort.

5. Underskatta inte värdet av referenser i steget då det bara finns några kandidater kvar. Deras input kan ge dig perspektiv som du inte tänkt på själv.