5 enkla steg – så kan chefer höja hälsan hos medarbetarna

Satsningar på fysisk hälsa rankas högst som förmån – så varför tvekar anställda inför friskvårdsbidraget? Experten tipsar om hur en ny strategi kan göra stor skillnad.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Epassi

Porträtt av Åsa Severgårdh bredvid bild av glada personer som tränar på gym.
”Friskvårdsbidraget är ett fantastiskt verktyg för att förebygga både stress och psykisk och fysisk ohälsa”, säger Åsa Severgårdh.

Friskvårdsförmåner spelar en viktig roll för att skapa nöjda, engagerade och lojala medarbetare, det visar bland annat en färsk studie om personalförmåner i flera länder, genomförd av forskare på Aalto univeristet i Finland. Anställda över hela Europa rankar arbetsgivares satsningar på fysisk hälsa och personlig utveckling mycket högt. 

”De svenska resultaten visar att hela 87 procent av de tillfrågade medarbetarna anser att satsningar på fysisk hälsa faktiskt är den viktigaste personalförmånen”, säger Åsa Severgårdh, vd för Epassi Sweden, som utvecklat en app för enkel hantering av förmåner såsom friskvård, lunch- och cykelförmån.

Överbygg glappet i kommunikationen
Svenska arbetsgivare kan erbjuda medarbetare upp till 5 000 kronor skattefritt i friskvårdsbidrag varje år. Ändå är det långt ifrån alla som är berättigade till förmånen som nyttjar den. 

”Det kan tyckas lite märkligt att en generös förmån som friskvårdsbidraget inte används fullt ut – inte minst när det är ett fantastiskt verktyg för att förebygga både stress och psykisk och fysisk ohälsa”, säger Åsa Severgårdh.

En möjlig orsak kan spåras till bristande kommunikation mellan chef och medarbetare. Den vetenskapliga studien visar att 72 procent av arbetsgivarna anser att de uppmuntrar till att nyttja friskvårdsbidraget, men bara 52 procent av medarbetarna säger att arbetsgivaren faktiskt gör det.

”Det finns alltså hel del som arbetsgivare kan vinna på att informera bättre om vilka möjligheter friskvårdsbidraget öppnar upp för individen”, säger Åsa Severgårdh. Hon tipsar om hur kommunikationsglappet kan överbyggas:

”Gör det enkelt för medarbetarna att förstå hur reglerna ser ut för vad pengarna kan användas till. Se också till att det inte bara blir en engångsgrej, påminn gärna regelbundet, så att hälsofrågan inte bara blir en snackis i januari – utan hela året om.”

Så fungerar friskvårdsbidraget:

  • Arbetsgivare har möjlighet att erbjuda medarbetare upp till 5 000 kronor skattefritt i friskvårdsbidrag per år.
  • Storleken på friskvårdsbidraget bestämmer arbetsgivaren. I dag ligger genomsnittet på 2 500 kronor per år och anställd. 
  • Användarstatistik visar att ett högre bidrag från arbetsgivaren gör att fler medarbetare använder bidraget.

Enkelt och generöst lönar sig
En annan snubbeltråd för friskvårdsbidraget är krånglig administration. Om medarbetare måste hantera kvitton och ligga ute med egna pengar, minskar motivationen till att använda förmånen. Detsamma gäller om HR-avdelningen inte har de rätta verktygen för att hantera bidraget smidigt och tidseffektivt. 

Därför förutspår Åsa Severgårdh att allt fler kommer att inse fördelarna med att ta digitala lösningar till hjälp, för att både minska administrationen och förbättra hälsan hos medarbetarna.

Reglerna för friskvårdsbidraget innebär att arbetsgivaren själv kan bestämma bidragsbeloppet upp till 5 000 kronor per anställd och år.

”Och enligt studien planerar endast 35 procent av arbetsgivarna att avsätta mer budget för friskvård. Vår användarstatistik visar att det lönar sig att vara generös som arbetsgivare i den här frågan: ett högre bidrag innebär en högre aktiveringsgrad i organisationen – vilket i sin tur leder till friskare och piggare medarbetare.”

Stöttar arbetsmiljöarbetet
Alla som legat en söndag i soffan och tänkt tanken att ”på måndag börjar jag mitt nya liv” vet att första steget är svårast. Därför tipsar Åsa Severgårdh om att arrangera en temadag om hälsa som första steg mot högre engagemang. Genom att till exempel bjuda in föreläsare som kan ge inspiration om olika hälsofrågor och att som arbetsgivare berätta om vad bidraget kan användas till, sätts bollen i rullning. 

”Ett annat tips är att utse en eller flera hälsoinspiratörer på arbetsplatsen, där den som redan är motiverad kan inspirera andra.”

Hur rollen som hälsoinspiratör ska fungera rent konkret varierar naturligtvis beroende på hur organisationen är strukturerad och vad ni har för möjligheter och behov, men generellt sett handlar det om att vara ett stöd och ett bollplank för både medarbetare och andra chefer i det långsiktiga hälsoarbetet. Det kan handla om allt från små beteendeförändringar, som att ta vissa möten i promenadform, till att satsa på att få igång ett samtal om friskfaktorer som en del av arbetsmiljöarbetet. 

”I grund och botten handlar det om att förmedla kunskap och inspiration kring hälsa, inte bara för att förebygga sjukdom utan för att skapa fysiskt, psykiskt och socialt välmående medarbetare”, säger Åsa Severgårdh.

Expertens tips i 5 steg – så får du medarbetarna att använda friskvårdsbidraget:

1. Gör erbjudandet generöst
Den vanligaste anledningen till att friskvårdsbidraget inte nyttjas är att ”summan inte räcker till för de aktiviteter jag är intresserad av”, enligt Den stora studien om personalförmåner 2024. Genom att erbjuda ett tillräckligt högt bidrag ökar därför chanserna att det faktiskt används.

2. Gör användningen enkel
Förenkla administrationen, till exempel genom att undvika att låta medarbetaren ligga ute med pengar eller spara kvitton. 70 procent uppger i studien att de skulle använda förmåner i högre grad om de nås via mobilen.

3. Informera – tydligt och regelbundet
Gör det enkelt att förstå hur bidraget fungerar. Alla aktiviteter är inte godkända för friskvårdsbidrag, men det är mycket mer än ett gymkort som faktiskt är godkänt. Se till att informationen finns lättillgänglig och påminn med jämna mellanrum om hur mycket den anställda har kvar att använda.

4. Inspirera med temadag! 
Första steget är ofta det svåraste, därför kan en temadag med fokus på motion och hälsa motivera fler att ta tag i sin friskvård. Innehåll som föreläsningar, prova-på-pass, hälsotester och tävlingar brukar vara uppskattat.

5. Hitta dina hälsoinspiratörer
När intresset för friskvård är väckt kan det vara bra att utse en extra engagerad medarbetare som inspiratör med uppdraget att hålla engagemanget vid liv. Gör frågan om friskvård till ett återkommande inslag i vardagen som peppar fler till att dra nytta av friskvårdsförmånen.

Läs om förmåner i Den stora studien om personalförmåner 2024