Vanliga frågor om UGL-kurser
Har du funderat på vad en UGL-kurs innebär och om det är en utbildning du borde gå? Eller kanske väljer du mellan olika leverantörer och funderar på vem som levererar den bästa UGL utbildningen? Under åren har vi fått en hel del frågor om UGL-kursen och har här samlat de vanligaste frågorna om Sveriges mest populära ledarskapsutbildning.
Vad är UGL?
UGL står för Utveckling av Grupp och Ledare och är en upplevelsebaserad utbildning för både ledare och medarbetare som vill utveckla sitt ledarskap och förståelse för hur grupper fungerar. Konceptet ägs och har utformats av Försvarshögskolan (FHS).
Under utbildningen så ska gruppen vara mellan 8-12 personer och där du inte får känna någon av de andra deltagarna sedan tidigare. Två certifierade handledare håller i och faciliterar processen för denna nybildade grupp, som tillbringar fem intensiva och utvecklande dagar tillsammans.
Vad innehåller UGL-kursen?
UGL är en upplevelsebaserad ledarskapsutbildning, vilket betyder att lärandet bygger på egna upplevelser och reflektioner och att dela olika perspektiv i gruppen. Handledarna hjälper gruppen att generalisera och koppla situationer till teori och modeller. På så vis skapas lärande och möjligheter för att pröva nya beteenden, som ger nya upplevelser och insikter.
Innehåller i UGL-kursen kommer därför variera mellan:
- praktiska övningar
- reflektionsövningar – både individuellt och i grupp
- kunskapspass av relevanta modeller och verktyg
Vad lär jag mig av UGL?
Det finns ett antal mål för vad man ska lära sig, som Försvarshögskolan satt upp för UGL-kursen. I korthet så kommer du lära dig mycket om grupper och grupprocess; från det att man bildar en helt ny grupp i starten till att utveckla gruppen tillsammans under dagarna som går. Lärandet handlar till stor del om grupputveckling, om dig som person och dig som individ i en grupp. Med andra ord: hur påverkas du av andra och hur påverkar du andra?
Att öka din förmåga att kunna vara uppmärksam på vad som händer känslomässigt i andra människor och i relationen mellan människor; känslor, behov och relationer – på ett sätt som man kanske inte pratar så mycket om vanligtvis.
Du kommer upptäcka nya sidor hos dig själv och öka din egen självkännedom – vilket också är ett viktigt mål för UGL-veckan.
Vilken är den bästa UGL-utbildningen?
En av de absolut vanligaste frågorna är hur man ska tänka när man ska välja vilken arrangör av UGL man ska välja. Vår rekommendation är att du bör välja UGL-kurs med en arrangör som har en tydlig kvalitetsinriktning i allt de levererar som helhet, inte bara UGL.
Ett krav från Försvarshögskolan är att alla arrangörer ska genomföra en utvärdering i slutet på UGL-veckan. Fråga gärna den arrangör du vänder dig till om deras medelvärde på utvärderingsresultet. Chefakademin har i snitt under 2024 fått 4,74/5 i betyg från deltagarna.
Certifierade UGL-utbildare
För att hålla hög kvalitet på UGL-utbildningen är skickliga UGL-utbildare, även kallat handledare, en nyckelfaktor. Kravet från Försvarshögskolan är att alla handledare ska vara certifierade av FHS, men för att få den bästa upplevelsen bör du välja en arrangör som även ställer andra krav på sina handledare. Chefakademins UGL-handledare är handplockade och alla har:
- egen erfarenhet av chefs- och ledarskap
- utbildning och erfarenhet av att arbeta med människor i utvecklingsprocesser
- lång erfarenhet och kunskap i att leda gruppdynamiska utbildningar
Hur mycket ledarskap lär man sig i UGL-kursen?
UGL-kursen grundar sig på Försvarshögskolans modell Ledarskapsmodellen, som även ligger till grund för deras utbildningar Utvecklande Ledarskap och Indirekt Ledarskap. Ledarskapsmodellen finns med som ett ramverk under hela UGL-kursen även om den inte är i fokus hela tiden.
Ditt personliga ledarskap utgår alltid från dig själv som person, så om du är beredd att öppna upp dig och delta fullt ut med ditt engagemang under veckan så kommer du vara betydligt bättre rustad i ditt ledarskap än du var innan utbildningen – men kanske inte på det sätt du själv hade trott. UGL-kursen kommer även att ge dig möjligheter att träna och pröva ditt ledarskap i olika situationer, lite som ett träningsläger.
Exempel på övningar under UGL
Poängen med UGL är att det ska vara nya upplevelser som man ställs inför och det är därför stor sekretess på övningarna som genomförs under utbildningen.
Så om du inte har lyckats få kollegan eller kompisen som redan har gått en UGL-kurs att berätta något, så finns det en anledning till det. När du ser en ny film eller en spännande match så kan spänningen förtas om man vet för mycket om hur det går (spoilers) och på samma vis är det med UGL-kursen.
Hur skiljer sig dagens UGL-kurser från hur det var förr?
UGL utvecklas ständigt av Försvarshögskolan i samverkan med arrangörer och handledare. Utbildningen har vid ett par tillfällen genomgått större omarbetningar, så om man gått en UGL-kurs för tjugo år sedan kan skillnaden vara större än om man jämför med någon som gått nyligen.
Ibland kan man träffa på personer som gick en UGL-kurs för längesedan och som har negativa upplevelser kopplat till UGL och som beskriver väldigt dramatiska och ibland märkliga övningar som de fått göra. I dagens UGL-koncept är de utvalda övningarna väl genomarbetade för att främja programmets syften och mål. Det finns en bra balans mellan stöd och utmaning i upplägget, som utvärderas och förbättras löpande.
Hur krävande är UGL som ledarskapsutbildning?
UGL kursen är krävande. Det sover borta under fem dagar, det är intensivt, innehåller kvällspass, det kan hända att man sover dåligt och det kan bli mycket för hjärnan att processa. Därför är det viktigt att man är i god psykisk balans när man går en UGL-kurs. Har man nyligen gått igenom en kris eller en period av hög belastning och har för bråttom att gå en UGL kurs, eller inte vet om att man är i obalans, så kan det hända att veckan blir en för stor utmaning att hantera.
Det kan alltså bli för jobbigt och en sådan händelse i sig kan påverka självbilden. Det är också därför vi är så angelägna att ha mogna och erfarna UGL handledare som kan fånga upp och möta deltagare som har det tufft under veckan och hjälpa alla som deltar att få det bästa lärandet, så man får med sig positiva lärdomar – vilket de allra flesta får.
Ett av målen med UGL-kursen är att du ska få ökad självkännedom. Om du har en alltför idealiserad bild av dig själv så finns det förstås en risk att du upplever det som en försämring. Men en ökad självkännedom leder till en mer integrerad självbild och det är en positiv utveckling, även om vägen dit ibland kan göra ont.
UGL: ett koncept från Försvarshögskolan
Försvarshögskolan har en lång militär utbildningstradition. Officersutbildningarna och andra militära utbildningar är en viktig bas vid högskolan, men idag utbildas också civila studenter på alla akademiska nivåer.
Försvarshögskolan äger konceptet UGL och har utfärdat en pärm med detaljerade instruktioner om hur utbildningen ska genomföras, vilka teorier och forskning som konceptet bygger på och vilka mål som ska uppfyllas. Den hålls aktuell och uppdateras löpande av ansvariga inom högskolan. Det är också Försvarshögskolan som ansvarar för och arrangerar certifieringen av UGL-handledarna, och det finns krav på fortsatt kompetensutveckling för certifierade handledare för att dessa ska få behålla sina certifikat. Försvarshögskolans inställning är att UGL-arrangörer ska utgå från denna pärm, och inom Chefakademin har vi stor respekt för att följa de direktiv och riktlinjer som Försvarshögskolan ger.
Vad är fördjupad UGL?
Konceptet Fördjupad UGL (FUGL) är ett program som Försvarshögskolan erbjuder den som vill fortsätta sin personliga utvecklingsresa och som vill ta det ett steg till – kanske för att på sikt ta ännu ett steg och själv utbilda sig till UGL-handledare.
Under Fördjupad UGL spenderar du två veckor på internat och kommer hem under helgen mellan. För dig som vill fortsätta utvecklas som person och ledare efter din UGL-kurs finns det fler vägar att gå, så utforska i så fall olika alternativ för att hitta den väg som passar just dig bäst.
Vad är UL och hur skiljer det sig mot UGL?
UL står för programmet Utvecklande Ledarskap och är en ledarskapsutbildning baserat på ett koncept som Försvarshögskolan äger och som många leverantörer erbjuder. UL har en mer tydlig inriktning på just ledarskapet men utan fokus på gruppen. Chefakademin erbjuder inte UL utan rekommenderar istället grundläggande ledarskapsutbildningar som Ny som chef och Att leda utan att vara chef som är något mer omfattande ledarskapsutbildningar än UL.
Finns det UGL-kurser på engelska?
Absolut! Det finns ett fåtal arrangörer runtom i landet som erbjuder UGL-kurser på engelska – däribland Chefakademin Här hittar du kommande datum för UGL på engelska.
UGL in English (Understanding Group and Leader)Gå UGL hos Chefakademin!
En klassiker inom ledarskap
Få utbildningar har lika stor och omedelbar effekt i vardagen som en UGL. Alla som jobbar i eller med grupper har nytta av den!
Frågor kring utbildningen? Vi hjälper dig!
Har du funderingar eller vill få hjälp med bokning? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så snart vi kan! Du är också varmt välkommen att kontakta oss på telefon 08-731 41 51.”*” anger obligatoriska fält