Så slipper du besvikelse vid svåra lönesamtal
Många riskerar att bli rejält besvikna vid årets lönesamtal. Utan en stor lönepott att fördela blir andra värden extra viktiga.
Men det finns ett trumfkort i årets lönesamtal och förhandlingar, menar Chefakademins Helene Öhman.
Svenska chefer står inför riktigt tuffa lönesamtal i år. Rusande inflation, kraftigt höjda räntor och kostsamma kilowattimmar gräver djupa hål i vår privatekonomi. Hål som riskerar att bli till skyttegravar i årets lönerörelse.
Argumenten vässas och förväntningarna skruvas upp. Ett par ynka procents löneökning kan bli en demotiverande kalldusch. Risken ökar att viktiga medarbetare börjar titta mot utgången – en mardrömssits för de arbetsgivare som redan sitter med kompetensbrist och olösliga schemapussel.
Lösningen? Nya värden måste lyftas upp på förhandlingsbordet, något som bland annat Dagens Nyheter skriver om:
”Utveckling och lärande är framtidens valuta”, konstaterar löneexperten Barbara Lidholt i artikeln.
Jag kan inte annat än hålla med. I ett begränsat ekonomiskt läge skapas utrymme för andra lösningar än bara pengar. Investeringar som gör skillnad på riktigt – för både verksamheter och individer.
Kompetensutveckling och lärande är en långsiktigt värdesäkrad valuta (till skillnad från den svenska kronan).
Utveckling är ett värde som står pall i ett allvarligt ekonomiskt läge och är värdefullt framåt.
- För svenska företag och organisationer är kompetensutveckling biljetten till det framdundrande framtidståg som vi inte får missa.
- För medarbetare öppnar utveckling nya dörrar till spännande och kreativa arbetsuppgifter, arbetsglädje och nya karriärmöjligheter och förnyat självförtroende
- För svensk ekonomi kan en lönerörelse med fokus på att investera i kompetens och utveckling dessutom bli en räddningsplanka undan deflation och låsta positioner i bråk om procentdecimaler.
Verksamheter med utvecklingserbjudanden som komplement till årets lönepott kommer att minska den dåliga känslan inför årets förhandlingar. Chefer som får med sig en möjlighet att investera i medarbetare kommer att gå med lättare steg in i sina lönesamtal.
Möjligheten att utvecklas och lära behöver självklart också gälla cheferna själva, när de sätter sig på andra sidan av bordet och förhandlar sin egen prestation i lön.
I osäkra tider behöver verksamheter modiga, trygga och kompetenta chefer. Chefer som får tid och utrymme att utvecklas kan ännu bättre leda sig själva, andra och verksamheten in i framtiden.
Så i en ganska omöjlig lönerörelse finns möjlighet att hitta utmärkta sätt att motivera och stärka medarbetare, chefer och verksamheter.
Det är nu vi kan lyfta blicken och satsa framåt.
Det är så här vi lyckas tillsammans.
Tänk att det skulle behövas magont inför en riktigt tuff lönerörelse för att vi skulle fatta det.
Chefakademin utvecklar ledare
Chefakademin – tidigare Mgruppen – är det självklara valet när du söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling. Med anor från 1931 är vi Sveriges mest erfarna utbildningspartner inom ledarskap och management. Hos oss hittar du välutvecklade chefs- och ledarskapsutbildningar för alla steg i din karriär, och skräddarsydda lösningar för organisationens utmaningar.