
Hur ska man få tid till att satsa på sin egen utveckling?
Förr var det oftast pengar som satte käppar i hjulet när det kom till personlig utveckling. Kapital har fortfarande sin plats – visst, det kostar att satsa på sig själv. Men det är en annan resurs som har seglat upp som det stora hindret i dag: Tid.
Tid har blivit en bristvara – både på jobbet och hemma. Många av oss upplever att den inte riktigt räcker till, hur mycket vi än försöker pussla. Vi är många som känner att vi inte riktigt styr över vår egen tid på det sätt vi skulle vilja. Det märks särskilt tydligt i samtal med chefer och ledare på strategisk nivå, där kalendern ofta är full långt innan veckan ens börjat.
Och det är inte så konstigt. Förutom dubbla roller i jobbet ska man hinna med familj, träning, scrollande, omvärldsbevakning och kanske ett och annat LinkedIn-inlägg. Ofta är det först när allt annat är avklarat – sent på kvällen – som vi får en stund över för oss själva.
Så när det dessutom dyker upp krav på att ta hand om sin egen utveckling, känns det ibland helt enkelt… för mycket. Då är det lätt att skjuta på det. Tänka att ”det där får jag ta tag i när jag har mer luft i schemat”. Problemet är bara att den där dagen sällan kommer!
När tiden känns som en motståndare
Ibland känns det som att vi går en ständig match mot klockan. Vi jagar tid, försöker fånga den, strukturera den, optimera den – men ändå halkar den ofta ifrån oss. Och det är inte så konstigt egentligen. Våra hjärnor är nämligen utvecklade för att gilla rutiner och trygghet.
Det är smart – rent evolutionärt. Hjärnan är en riktig energislukare, som förbränner ungefär en fjärdedel av kroppens energi, så den försöker spara kraft där den kan. Ju fler vardagssysslor som går på autopilot, desto bättre. Problemet? Hjärnan gillar inte riktigt förändring. Allt som hotar våra invanda mönster känns lätt som ett störningsmoment – även om det är något som faktiskt skulle kunna göra oss gott i längden.
Hittar vi en vardagsstrategi som funkar tillräckligt bra, så håller vi oss gärna till den. Även om det betyder att utveckling, nya idéer eller viktiga prioriteringar får vänta till ”sen”.
Tid att tänka efter – på riktigt
Visst, vissa saker i livet bara måste göras. Men ofta har vi mer spelrum än vi tror. Det handlar om att ta ett steg tillbaka, få lite perspektiv och fundera: Vad är viktigt – på riktigt?
För att må bra, både nu och framåt, behöver vi ta hand om det som får oss att växa. Livslångt lärande är en nyckel till att fortsätta vara relevant, nyfiken och hållbar som människa och ledare.
Så nästa gång du ser över din att göra-lista – se till att din egen utveckling finns med där. Och inte längst ner.

Så tänker tidigare Executive MBA- deltagare om tid som hinder:

”Vi befinner oss alla i olika livssituationer, det måste vi börja med att ta hänsyn till. Tänk då på att alla dina erfarenheter är ett livslångt lärande.
För att få tid till egen utveckling i form av en utbildning handlar det om att prioritera, precis som med allting annat. Utgå därför från ditt syfte, varför ska du satsa på egen utveckling? När det blir tydligt, kommer du lättare kunna boka in tid för detta. Kanske mindre tid under vissa perioder, mer under andra.”
Carina Zolland
chef Marknad, Luleå Energi

”Jag tror man även får fundera över vad som händer om man inte tar sig tiden att satsa på sin utveckling. Precis som man redan tänker i olika led och processer kring kollegor, produkter med mera, så behöver även en bra ledare bredda sig kontinuerligt.”
Tom Persson
vd, Retail Support Sweden AB

”För mig står inte egen utveckling i kontrast till mitt arbete. Ska jag som ledare, medlem i ledningsgrupp och i det strategiska arbetet ha värde att addera i dialoger, behöver jag idag ändå lägga tid på omvärldsbevakning, information och kunskapsinsamling. Genom att gå en utbildning på strategisk nivå får jag informationen serverad till mig.”
Lina Tranevall
Product Manager, Hansen Technologies Sweden AB

Låt inte tidsbrist stå i vägen för din utveckling – kontakta mig idag för rådgivning om ditt nästa steg!