Melodifestivalens projektledare: ”Hur:et det svåraste”

Christel Tholse Willers är vd:n som hoppade på ett jobb som assistent på SVT. Här berättar hon om sina erfarenheter av att projektleda Melodifestivalen.

Christel Tholse Willers projektledde Melodifestivalen
Christek Tholse Willers fick huvudansvar för att projektleda Melodifestivalen.

”Jag tycker inte att man ska tacka nej till ett jobb bara för att det är under ens utbildningsnivå. Att jobba som assistent gjorde att jag lärde känna väldigt mycket folk och snabbt fick en god bild över hur de interna processerna såg ut – något som inte ska underskattas”, säger Christel Tholse Willers.

Christel började sin bana som chefsassistent på Dramaten. Längtan efter scenkonstvärlden blev så småningom så stark att hon lämnade ett jobb som vd för att återvända till den – som assistent på SVT. Efter en tid i assistentrollen fick hon erbjudande om att bli biträdande projektledare under Melodifestivalen. Christel skrattar och berättar att hon inte tvekade en sekund: 

”Jag hade aldrig satt min fot i en tv studio – så självklart tackade jag ja!”

Jätteprojektet Melodifestivalen involverar ungefär 500 personer, vilket gör det oerhört svårt att ha kontroll över allt. Till slut blev Christel tvungen att acceptera att det helt enkelt inte går. Hon lärde sig snabbt att förlita sig på navet av nyckelpersoner, och det helt centrala veckoschemat.

Melodifestivalen är ett on the minute job, så om schemat inte hålls resulterar det både i svidande kostnader och att alla inte får samma förutsättningar att repetera inför finalen.

2006 blev det Christels tur att axla det yttersta ansvaret, då hon tog över rollen som projektledare. Nu var det hon som ledde projektet, budgeterade, hanterade missnöjen och frontade i media.

”I mitt uppdrag ingick att säkra framtida Melodifestivaler och arbeta fram en ny varumärkesplattform”, säger Christel. ”Det gav mig möjlighet att skruva på det vi jobbat med att lyfta fram, och det som Mello alltid måste erbjuda; underhållning i världsklass, levererat med värme och med något för alla. Det ska engagera hela svenska folket.”

Christel ser på Melodifestivalen som ett projekt som man, oavsett roll, aldrig kan gå in i halvhjärtat. Att det till och med är helt omöjligt att värja sig mot. Christel gav sitt allt under åren som chef och projektledare. Projektet var alltid en balansgång med hur långt man kunde ta de kreativa idéerna.

”Du ska hela tiden skruva formatet, förnya och utveckla. Du ska konstant leva i förändring och utveckling samtidigt som du ska överraska. Enkelt uttryckt ska Melodifestivalen årligen leverera det förväntade på ett överraskande sätt.”

Christel betonar ordet ledare. Ledarskapet är det viktigaste. Det ska vara öppet, tryggt, skapa förutsättningar och vara tydligt.

”Ofta förminskas projektledarens roll på grund av att det inte är i linjen, utan är just en projektroll. I mina ögon har det samma tyngd som chefsrollen”, säger Christel.

Att leda Melodifestivalen innebär för Christel att man måste jobba mycket med öppenhet och tillit. I ett så pass stort projekt är det omöjligt att välja alla i teamet och därför betonar hon vikten av att hitta sina närmaste, och ha modet att tillämpa hög tillit:

”Nivån på kreativiteten korrelerar med relationsdjupet i teamet. Och relationsdjup kan bara byggas genom tillit. Den ytterst mänskliga självcensuren de flesta av oss praktiserar. ’Inte kan väl jag’ eller ’såhär kan jag väl inte säga’ gör att vi begränsar oss själva. Är du trygg i gruppen så kan du komma med galna idéer. Det i sin tur höjer kreativiteten och sporrar andra till att våga.”

”Om jag som ledare håller tillbaka kommer alla andra också göra det. Om jag ger av mig själv på ett transparent och generöst sätt så kommer jag få detsamma tillbaka. För mig är det en tumregel att jag som ledare måste leva som jag lär. Alltid.”

Det Christel ser som den stora utmaningen för projektledare är kommunikationen. Hur man paketerar information så den tas emot av alla är svårt. Vad är det som dessa personer behöver veta för att ta sig framåt, känna sig trygga eller göra ett bättre jobb?

”Det är projektledarens jobb att alltid skapa förutsättningar för teamet. Där tror jag att man måste hitta sätt att tydligt kunna förmedla med transparens i såväl ekonomi, mål och det man vill uppnå. Hur:et är det absolut svåraste för det handlar om kommunikation och samspel mellan människor. Något som är avgörande om man vill skapa ett framgångsrikt projekt”, understryker Christel.

Christel Tholse Willers TRE LEDARSKAPSTIPS:

  1. Lär känna dig själv på riktigt
    Det går inte att leda andra om du inte på djupet vet vem du är. Utforska dina värderingar. 
  2. Trygga dina relationer
    Ha minst en riktigt nära medarbetare att förlita dig på och var så transparent och sårbar som du kan. 
  3. Jobba på tydligheten
    Ha någon som vågar ifrågasätta dig. I ditt huvud kan du tycka att du uttryckt dig tydligt medan andra kanske inte uppfattar det så. Kommunikation är en konst och en nyckel till framgång.

Har din organisation också stora projekt på gång?

Projektledarprogrammet från Chefakademin ger verktygen för att framgångsrikt lotsa ett projekt från planering hela vägen in i mål. Det krävs ledarskap, ett strukturerat arbetssätt och verktyg för att gå från ord till handling.

Projektledarprogrammet riktar sig både till dig som är eller ska bli projektledare, eller som leder projekt under en del av din arbetstid. Utbildningen, som ges såväl fysiskt som på distans, ger dig de förberedande grunderna för att bli internationellt IPMA-certifierad projektledare. Läs mer i informationsbladet nedan!

Projektledarprogrammet - fullständig programinformation

Ladda ner den fullständiga programinformationen som PDF, att till exempel visa för din chef. Ange dina uppgifter så skickar vi dokumentet per e-post.

*” anger obligatoriska fält

Namn:*
*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.