Lärande som strategi – nu öppnas vägen framåt
Anpassningsbarhet är nödvändig för ledare som vill lyckas framöver.
”Men det handlar inte om att bli en reaktiv vindflöjel. Anpassningsbarhet behöver gå hand i hand med modigt ledarskap och lärande som strategi”, säger Chefakademins Annika Kvist. Här förklarar hon hur hon menar.
Vi lever och leder i en exceptionell tid. AI har sugit oss rakt i en ny tidvattenvåg av teknologisk utveckling.
Samtidigt ger osäkerheten i omvärlden följdeffekter och skapar oro som når hela vägen in i svenska chefers arbetsvardag, med påverkan på allt från ekonomi till krisberedskap och svårigheter att planera och prognostisera.
”Som chef har du nu alltid en okänd faktor X att förhålla dig till”, konstaterar Annika Kvist, utbildningschef på Chefakademin.
Då gäller det att kunna parera. Att som ledare kunna växla om, anpassa och parera – men utan att tappa fokus på mål, resultat och riktning.
”För att få ihop det så behöver du vara anpassningsbar och villig att lära nytt. Inte bara för att hålla dig själv relevant och anställningsbar, utan som en grundförutsättning för att kunna få med dig medarbetare i förändringarna som krävs och nå framgång.”
Anpassningsbarhet är nyckeln
Forskning visar att anpassningsbarhet – förmågan att hantera nya situationer och utveckla nya färdigheter – är en av de viktigaste egenskaperna hos framgångsrika ledare. Enligt en artikel om forskning i Harvard Business Review anses just adaptiv intelligens, förmågan att snabbt lära sig och applicera nya färdigheter, vara en avgörande faktor för ledare som lyckas navigera genom komplexa förändringar. Här visar det sig också att när det kommer till anpassningsbarhet har människor, så här långt, ett övertag i jämförelse med AI.
”Ledare som Satya Nadella, vd för Microsoft, har visat hur anpassningsbarhet kan transformera hela organisationer”, säger Annika Kvist.
När Nadella tog över 2014 inledde han en resa mot att göra Microsoft till ett lärande företag. ”Genom att omfamna öppenhet och hela tiden uppgradera företagets kompetens så har han lyckats stärka både innovation och marknadsposition.”
Vikten av kontinuerlig utveckling
Nya prioriteringar, modiga val och en dos tålamod krävs för att lyckas med en liknande resa.
Forskningen är tydlig: tid är en avgörande faktor för personlig och professionell utveckling. Studier visar att du bör investera 5–10 timmar i veckan på egen utveckling, vilket blir ungefär 250–500 timmar per år. Tid som bör användas för att fördjupa kunskaper, lära sig nya färdigheter och reflektera över sitt ledarskap.
”Som ledare behöver du ta ansvar för att den tiden finns – både i verksamhetens planering, inlagd i din egen kalender och i dina medarbetares kalendrar.”
Så får du tid
Hur ska tid för lärande få utrymme i din vardag? Annika Kvist ger råd och förslag. Planera in ditt och dina medarbetares lärande så att det fungerar för era förutsättningar:
- Frigör tid: se över dina fasta mötesbokningar: kan något möte delegeras, kortas eller tas bort?
- Sätt av en timme eller två i veckan för reflektion.
- Blocka en halvdag för fördjupat och fokuserat lärande. Kanske en förmiddag i veckan?
- Addera ett fördjupande tillfälle varje månad där du kommer ifrån den dagliga verksamheten. Skaffa utrymme att lyfta blicken, utveckla dig själv, ditt ledarskap och verksamheten.
Känns det omöjligt? Då behöver du som ledare och verksamheten prioritera om, konstaterar Annika Kvist.
”Alternativet är att framöver konkurrera med verksamheter som faktiskt gör det här. Eller att du nästa gång du söker ett chefsjobb blir jämförd med ledare som har det här försprånget. Ja, det låter hårt, men utveckling och lärande är en väldigt tydlig överlevnadsfråga.”
Enligt en rapport från World Economic Forum är behovet av upskilling – det vill säga att lära sig nya färdigheter – ett krav för att hänga med i framtidens arbetsliv. Deras siffror visar att 50 procent av alla anställda globalt behöver vidareutbildning för att möta kraven från nya teknologier och arbetssätt redan de kommande åren.
”När vi ser på ledarskap framåt är det tydligt att framgång inte handlar om att veta allt, utan om att ha modet och viljan att lära dig det du inte vet”, säger Annika Kvist.
”Anpassningsförmåga, ihop med lärande, är strategin för att leda med framgång i en värld som aldrig står stilla.”