Alla webbkurser

GDPR för chefer

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, har medfört stora förändringar kring hur personuppgifter får lagras och användas. Den nya lagen trädde i kraft 25 maj 2018.

GDPR för chefer passar dig som:

  • Är ansvarig för GDPR i din organisation och vill få en grundläggande förståelse kring vad de nya dataskyddsreglerna innebär i allmänhet – och för din verksamhet och affär i synnerhet.
  • Är chef och vill säkerställa att din organisation har alla nödvändiga rutiner på plats.

Så här fungerar Chef Webbkurser
Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Spara viktiga delar av kursen till din personliga kunskapsbank och du kan även pausa kursen och återkomma senare. Välj själv när du är redo för slutprovet och gör det flera gånger. Efter avklarad kurs får du ett digital diplom du kan dela i sociala medier.

Expert
caroline_olstedt_carlstrom-2

Caroline Olstedt Carlström är en av Sveriges mest erfarna dataskyddsspecialister. Hon har erfarenhet som externt dataskyddsombud på Klarna och Nasdaq, och är delägare på advokatbyrån Cirio. Caroline Olstedt Carlström är även ordförande i föreningen Forum för dataskydd.

Caroline kommer att vara din följeslagare under webbkursen. Hon visar dig de viktigaste delarna i GDPR, hur nya lagen påverkar din organisation och hur du implementerar det i ditt dagliga arbete.

Redaktör

Anders Lundberg har skrivit texterna i webbkursen. Anders Lundberg arbetar som frilansjournalist med särskild inriktning på teknik. Han har bland annat skrivit för IDG och Internetstiftelsen i Sverige.

Tid: ca 90 min
Pris: 1 995 kr

I den här webbkursen får du:

  • Förståelse om vad GDPR är och hur det påverkar din organisation.
  • Insikter i hur du bäst balanserar integritet, kundnytta och affärsmöjligheter i det nya regelverket.
  • Tillräcklig kunskap för att kunna avgöra om du och din organisation har vidtagit rätt åtgärder kring de nya reglerna.
Köp

Det här får du:

Ett digitalt diplom
med ditt namn, namnet på kursen och en notering om vilket år du genomförde kursen. Diplomet bevisar att du har blivit godkänd av Chef och har en unik direktlänk, som du enkelt kan kopiera och mejla till kolleger eller publicera på sociala medier.

En personlig kunskapsbank
med information och lästips. Kunskapsbanken byggs upp samtidigt som du färdigställer kursen.

Kolla efter den här ikonen

Kompetensuveckling på dina villkor
Chefs webbkurser är framtagna specifikt för att passa dig i din roll som chef. Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Du väljer själv när du är redo för slutprovet. Du har även full kontroll över din egen personliga kunskapsbank.

Säkerställ att ni har GDPR-koll – grundkurs på 80 minuter

Om Dataskyddsförordningen inte följs kan det – till skillnad från tidigare Personuppgiftslagen – leda till dryga böter, på upp till 20 miljoner euro. Det gäller exempelvis om persondata behandlas och lagras på fel sätt utan privatpersoners godkännande.

Därför har chefer en lång att-göra-lista när det gäller att säkerställa att företags och organisationers dataskydd är anpassat till den nya dataskyddsförordningen.

  • Hela organisationen måste ha kunskap och förståelse för hantering av personuppgifter.
  • Det räcker inte med att man efterlever GDPR utan man behöver också kunna bevisa att man har tagit åtgärder för att följa regelverket.

Chefs webbkurs ”GDPR för chefer” är ett tidseffektivt sätt att få större förståelse om vad GDPR är och hur den nya förordningen kommer att påverka din organisation.

Efter kursen kan du göra ett kortare prov, för att se om du har förstått vad som krävs av din organisation inför GDPR.

Är ni fler som vill gå Chefs webbkurs ”GDPR för chefer”?
Vad roligt! Samtliga kurser går att köpa till en större grupp t.ex. till alla chefer på ditt företag eller samtliga kollegor på en avdelning. En rabattstege tillämpas från köp av fem licenser. Vid gruppbeställning blir en på företaget tilldelad rollen som ”administratör” och får tillgång till en översiktssida. Det gör det enkelt att se vilka medarbetare som har påbörjat, genomfört och klarat webbkursen.

Gör din gruppbeställning genom att maila direkt till calle.fleur@chef.se.

 

Köp GDPR för chefer

Du skulle även kunna vara intresserad av:

gdpr_medarbutantext1800
Snabb koll
Chef webbkurser

GDPR för medarbetare

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, ställer höga krav på hur din organisation hanterar personuppgifter – och att det finns kunskap om lagstiftningen i organisationen.

bretan_webbkurs_utvbild_1130x636
Storsäljare!
Chef webbkurser

Lönesättning och lönesamtal

Chefs digitala utbildning i lönesättning och lönesamtal hjälper dig att sätta lön på bästa sätt. Vilka olika steg finns under lönesättningsprocessen och vad säger du när medarbetaren vill ha en högre lön än vad du kan erbjuda?

petra_brask_featured
Populär!
Chef webbkurser

Bli mer effektiv – frigör tid och energi

Chefs digitala grundutbildning i personlig effektivitet hjälper dig att prestera bättre på jobbet och må bättre genom att lära dig strategierna för att undvika stress.

intermezzon_coachning_vardagen_featured
Chef webbkurser

Coachning i vardagen

Coachning är en viktig del av ledarskap i dag, men det råder stor okunskap om vad det faktiskt är. Den som har ett coachande förhållningssätt kan hjälpa sina medarbetare att mer effektivt nå sina mål.

Se alla kurser

GDPR för chefer

Startsida Personlig
kunskapsbank0
A

Det viktigaste om GDPR

Kapitel av 3
Du provläser detta kapitel gratis

Gillar du det här kan du köpa hela kursen. Du får tillgång till allt innehåll och kan spara viktiga delar i en personlig kunskapsbank.

Köp nu

Vad är GDPR – och varför nu?

Vad är det alla snackat om?

Det samhälle vi lever i idag genomsyras av databehandling – nästan alla verksamheter behandlar på något sätt personuppgifter.

GDPR har tillkommit för att ge alla EU-medborgare samma grundläggande rätt till integritet med ett regelverk som är uppdaterat och anpassat till den nya verkligheten. Medborgarnas rättigheter utökas och blir tydligare: Med GDPR råder det ingen tvekan om vem personuppgifter tillhör – individen själv.

 

gdpr_ill4
”Med GDPR råder det ingen tvekan om vem personuppgifter tillhör — individen själv.”

GDPR – snabb fakta

  • GDPR står för General Data Protection Regulation, eller Allmänna Dataskyddsförordningen på svenska.
  • Förordningen antogs i april 2016 och trädde i full kraft 25 maj 2018, då den ersätter både EU:s Dataskyddsdirektiv från 1995 och alla tidigare dataskyddslagar i EU:s olika medlemsländer.
  • Förordningens omfattning: 173 skäl, 99 artiklar, 88 sidor.
GDPR är här

Nu är det dags att möta din följeslagare under den här kursen. Caroline Olstedt Carlström är data protection officer på tech-succén Klarna och partner på advokatbyrån Cirio.

Titta på nedanstående film innan du går vidare.

Uppgift
Vilken är din största GDPR-relaterade utmaning?
Klicka i svaret som bäst överensstämmer med din nuvarande situation.
PUL och GDPR - så skiljer de sig åt

Sverige var ett av de första länderna som införde en dataskyddslag – redan 1973 kom Datalagen. 1995 klubbade EU-parlamentet igenom Dataskyddsdirektivet, som i Sverige infördes i form av Personuppgiftslagen (PuL).

De svenska reglerna har redan gått längre än direktivet, vilket gör att övergången till GDPR för svenska organisationer som följer PuL inte varit en lika stor omställning som i en del andra EU-länder.

Men, vilket Caroline Olstedt Carlström, konstaterar:

”Å andra sidan har vi varit väldigt dåliga på att leva upp till kraven – vilket igen innebär att gapet upp till GDPR trots allt nog får anses vara högre än i många andra länder.”

Här är de 5 viktigaste skillnaderna mellan PuL och GDPR:

1. Hårdare straff

Dataskyddsförordningen går längre än någonsin tidigare, både i fråga om vad som krävs av de som behandlar personuppgifter och vilka konsekvenser ett brott mot reglerna kan leda till. 

Straffen för brott mot GDPR kan bli betydligt hårdare än under PuL. Upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av företagets årsomsättning.

2. Ökad kontroll
Kontrollmyndigheter – som Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) – får utökat ansvar och större resurser, och ställs under en gemensam EU-myndighet för dataskydd. Organisationer som brister i hanteringen kan straffas med mycket dryga böter.
3. En helt ny roll införs

En ny roll, Dataskyddsombud, införs och blir ett krav i stora organisationer, på alla myndigheter och även i mindre organisationer som hanterar särskilt känsliga personuppgifter.

4. Strängare regler om samtycke

GDPR utgår från tanken att du som organisation hanterar personuppgifter på uppdrag av individerna som har anförtrott dig dem.

När insamlingen av personuppgifter gör med stöd av samtycke blir reglerna strängare. Du måste till exempel i efterhand kunna bevisa att samtycke har getts, och samtycke ska när som helst kunna dras tillbaka.

5. ”Missbruksregeln” försvinner

Den så kallade ”missbruksregeln” som gör att e-post vanligtvis undantas från PuL försvinner helt. I praktiken innebär det att många organisationer behöver ta ett mycket starkare grepp om hur e-post används.

Det händer om du inte följer GDPR

GDPR inför en mycket hårdare straffskala för företag och andra organisationer som brister i personuppgiftshanteringen.

En ny tillsynsmyndighet på EU-nivå har inrättats som övervakar medlemsländernas lokala tillsynsmyndigheter, som i sin tur har i uppdrag att bevaka medborgarnas intressen och se till att reglerna i GDPR efterlevs.

I Sverige fortsätter Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) sitt uppdrag men får utökade resurser för att matcha det större ansvaret.

Böter för brott mot förordningen kan bli mycket höga:

  • För allvarliga brott upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av årsomsättningen, vilket som är högst.
  • För mindre allvarliga brott upp till 10 miljoner euro eller två procent, vilket som är högst.

 

”Slarv, okunskap och naivitet är inga försvar.”

Exakt hur höga böterna blir utgår från en bedömning i de enskilda fallen.

Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) ska bland annat ta i beaktande vilken typ av överträdelse det handlar om, huruvida organisationen har handlat med uppsåt eller i oaktsamhet, om överträdelsen har pågått en längre tid eller är en enstaka händelse, och vilka åtgärder organisationen har tagit för att åtgärda överträdelsen och minimera effekten av den. Slarv, okunskap och naivitet är inga försvar.

Organisationer som redan tidigare arbetat proaktivt med dataskydd, är transparenta och har handlingsplaner för krishantering står bra rustade. De som stoppar huvudet i sanden och kör på som tidigare tar på sig en stor risk.

Sammanfattning

I det här kapitlet har du:

  • Fått inblick i de största, övergripande förändringarna som Dataskyddsförordningen inneburit.
  • Lärt dig de största skillnaderna mellan GDPR och PuL.
  • Tagit del av en avgörande insikt för att förstå hur man bäst anpassar organisationen till GDPR: Personuppgifterna du samlar in tillhör inte din organisation – utan individen.

Vill du samla de viktigaste insikterna från det här kapitlet i din personliga kunskapsbank?

Klicka på ikonen ”Lägg i kunskapsbank”. Du har alltid tillgång till det du väljer att spara genom att klicka på ”Personlig kunskapsbank” i menyn högst upp på sidan.

Nu är du klar med provläsningen, köp kursen för att fortsätta

Köp GDPR för chefer

Personuppgifter – och andra grundläggande begrepp

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Behandling av personuppgifter

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

B

Så påverkar GDPR din organisation

Kapitel av 4

Rollerna som skapar en dataskyddskultur

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Anpassa system och marknadsföring

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Genomförandeprocessen

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Kraven som dina kunder kan ställa

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

C

GDPR i det dagliga arbetet

Kapitel av 6

Din roll som chef

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Checklista: Prioritera rätt

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Planering och rutiner i vardagen

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Informations- och kommunikationskrav

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Om något går fel

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Se möjligheterna med GDPR

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Personlig kunskapsbank

komikscen
Kommunikation

5 saker chefer på scenen kan lära sig – av ståuppkomiker

Scen som scen. Ståuppkomiker kan med sin närvaro och förberedelse hjälpa chefer att bli tryggare i rampljuset.
sjuktalen
Hälsa

Massiv satsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt

Höjd trivsel, lägre sjuktal och mängder av sparade skattekronor.

friskvard1
Arbetsmiljö

4 udda satsningar på friskvård – som bröt ny mark: ”Otrolig vi-känsla”

Forskning visar att det är värt att satsa på friskvård. Som arbetsgivare får du tillbaka 1,50 per satsad krona. Här är några satsningar som sticker ut och som du kan inspireras av. 
forbjudgnall
Arbetsmiljö

Psykologen: Det händer när chefen förbjuder ”gnäll” på jobbet

Mycket tid på jobbet går åt till gnäll. Men i stället för att tysta är det bättre att lyssna och undan­röja orsaken.
lopning-3
Hälsa

Här är knepet för att orka springa – långt: ”Belys tröttheten"

Är du en av de många chefer som gillar löpträning? Forskning visar att det finns ett knep för att övervinna tröttheten och fortsätta springa – trots att kroppen strejkar. 
gdpr1
Kommunikation

1 år med GDPR: Så blev de tuffa datareglerna – egentligen

Den 25:e maj fyller 2018 års största snackis – den europeiska dataskyddslagen GDPR – ett år. De stränga lagkraven och höga bötessummorna förstörde nattsömnen för många chefer förra våren. Men vad har egentligen hänt sedan dess?
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
gnallspikarnas
Konflikthantering

5 sätt för chefen att tackla energitjuven på jobbet

Varannan svensk har en energitjuv på jobbet som sprider negativ stämning runt sig, visar en undersökning. Så här kan hantera situationen som chef.
natshoppar
Arbetsmiljö

Studie: Fler jobbar över – och nätshoppar på jobbtid

Allt fler jobbar övertid, visar en tysk undersökning. Men samtidigt uträttar vi fler privata ärenden på jobbtid.
touren
Hälsa

Kör Tour de France – medan de jobbar

”Att cykla medan man jobbar har blivit en vana”

friskvard-3
Arbetsmiljö

Forskning bekräftar: Så mycket ger friskvården på jobbet

Brist på tid och pengar är det främsta hindret för friskvårds­satsningar på jobbet, svarar Sveriges chefer i Chefs undersökning. Samtidigt visar forskning att varje satsad friskvårdskrona ger minst 1,50 tillbaka. Men hur gör man då?
cb5_bibli
Chefbok

"Powerful", Patty McCord

Patty McCord är kvinnan bakom den speciella och framgångsrika kultur som bidragit till Netflixs succé. Nu kommer boken som avslöjar radikalt annorlunda sätt att leda människor. Se det som en guide till att bygga en högpresterande företagskultur för dagens snabba utvecklingstakt.

minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
maria-artikel1
Chefboken

Fem smarta chefsverktyg för självledarskap

Det ges ut tusentals ledarskapsböcker varje år fulla av tips och verktyg för hur du som chef kan leda dig själv på ett smartare sätt. Det är inte lätta att varken välja eller komma ihåg dem! Ledarskapscoachen Maria Gerlofson har valt ut fem av dem att använda som inspiration för att få bättre flyt i ditt jobb som chef.
telefon12
Kommunikation

Håller telefonsamtalet på att dö ut?

Ringer du allt färre samtal på jobbet? Du är inte ensam. Samtidigt som ringandet minskar på svenska arbetsplatser slår mobilsurfandet rekordnivåer.
digital1
Om chef

Nu erbjuder Chef köp via e-faktura

1 april 2019 infördes en ny lag om e-fakturering för inköp i offentlig sektor. Chef kan erbjuda e-fakturering i formatet PEPPOL (BIS Billing 3.0). Så här går det till.
anstalldny
Arbetsmiljö

Här är 7 sätt att ge nyanställda starten de förtjänar: ”Röj tvivel”

Alla har någon gång varit nya på jobbet. Se till att dina nyanställda får starten de förtjänar. Du kommer tacka dig själv längre fram.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
stressad-jobbet
Hälsa

Varannan svensk: Jag är för stressad på jobbet – varje vecka

Sveriges arbetsgivare har en stor utmatning i att förebygga negativ stress, visar en ny undersökning.
sova-2
Hälsa

Studie: En kvart mindre sömn – kan dramatiskt påverka din jobbinsats

En ny studie pekar på sambandet mellan dålig sömn och sämre jobbinsatser dagen efter.
oskrivnaregler
Karriär

10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

På en jobbintervju finns det ett par oskrivna regler för hur du ska uppträda. Här är några du kan bryta med fördel.
powerful_content
Chefboken

Så skapar du en Netflix-kultur

Patty McCord är kvinnan bakom den speciella och framgångsrika kultur som bidragit till Netflixs succé. Nu kommer boken Powerful där hon avslöjar radikalt annorlunda sätt att leda människor. I månadens Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson tankarna bakom Netflix kultur.
framgangsrika
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
tapaus
Hälsa

Sa upp sig från toppjobb – och skrev bok om pausen

Patrik Hadenius hade ett toppjobb inom mediebranschen. Då bestämde han sig för att ta en paus och sa därför upp sig. Nu släpper han boken om pausen betydelse.
startkit
Motivation

Här får alla nya chefer ett unikt startkit: ”Enorm styrka”

Ny som chef. Hur gör man? Med skräddar­sydda introduktionsprogram säkrar skogskoncernen Holmen en bra start. ”Rätt verktyg tidigt i chefskarriären ger en enorm styrka”, säger hr-chefen Helén Lalér Herbring.
undersokning-2
Kommunikation

Så många döljer sina Facebook-inlägg för chefen

En majoritet vill inte att kollegerna eller chefen ska ta del av deras inlägg på sociala medier, visar en ny undersökning.
kontorhemma-2
Hållbarhet

Forskning: Hemmakontor – uselt för jämställdheten

Jobba hemifrån, flexibla arbetstider – är det verkligen något som underlättar livspusslet? Ny forskning tyder inte på det.
misstaghelsingborg
Motivation

Lockar talanger till Helsingborg med misstag

Helsingborg hör till de kommuner som jobbar mest aktivt med sitt arbetsgivarvarumärke. En satsning som lett till uppmärksamhet, priser — och kritik.
struliga
Konflikthantering

Chefens 4 sätt att tackla struliga medarbetare

Upprätta en handlingsplan – eller koppla in expertis.

forskning12
Hälsa

Sluta fejka leenden på jobbet – ökar risken för missbruk

Kan du fejka leenden på beställning? Om det sker ofta sker i jobbsammanhang ökar risken för att drabbas av alkoholmissbruk, visar ny forskning. 
talangsloseri
Karriär

8 tecken på att du slänger bort din talang på fel jobb

Är du ensam om att vilja ta steg framåt kan det hämma din personliga utveckling och karriär.
drommen123
Arbetsmiljö

Svenskarnas dom: Här är det viktigaste för att älska sitt jobb

En ny undersökning avslöjar vad som är viktigast för att trivas på en svensk arbetsplats. Och det är inte hög lön.
stopp
Karriär

3 tecken som avslöjar att medarbetaren vill säga upp sig

Dyrt, krångligt – och framför allt onödigt.
epostbedragare
Konflikthantering

Därför är högre chefer ointressanta för epostbedragare

De sitter ofta på den största budgeten. Ändå är det inte främst högre chefer som utsätts för bedrägeriförsök på nätet, visar en ny säkerhetsrapport.
kritisk
Beslutsfattande

3 enkla övningar för att öka ditt kritiska tänkande

Har du all fakta på bordet innan ett viktigt beslut tas?

obekvam
Kommunikation

Socialt obekväm? 3 tips för att få flyt i samtalet

Som chef kan du ibland få kämpa för att få igång medarbetarsamtalet. Här ger Chefs expert i retorik, Sofia Kacim, råd om hur du lyckas.
kolla
Beslutsfattande

Här är de hetaste egenskaperna hos en chef just nu

Söker du ett nytt chefsjobb? Då bör du spana in listan med de egenskaper som flest arbetsgivare letar efter under 2019.
atrer
Hälsa

Forskare: Skratta på jobbet – bra för din återhämtning

Känner du dig ofta helt slut när du går hem från jobbet?

persomsattning
Motivation

Så kan chefen minska personalomsättningen

Hög personalomsättning på avdelningen? Testa att lyssna på medarbetarna. Det hjälper, visar en ny studie av tre forskare verksamma vid amerikanska universitet.

biljanastor
Karriär

”Att bli börs-vd fanns inte på kartan”

Så tog Biljana Pehrsson sig till vd-stolen för börsnoterade Kungsleden. ”Jag har haft tur i livet, men inte åkt på någon räkmacka”, säger hon.

medelaldersartikel
Karriär

Medelålderskris i karriären?

Åren går och det som en gång var drömjobbet har blivit mördande rutin. Hur tar man sig ur en mitt-i-livet-kris i karriären? Karriärrådgivaren Monica Renstig ger tips.

Bygg en hållbar chefskarriär. Anki Udd på Ledarna vet hur du gör. Foto: Robert Haecks
Annonssamarbete

Hur länge håller du som chef?

Är du fortfarande chef om 10 år? Svaret finns till stor del i din arbetssituation idag.
Anki Udd på Ledarna ger nödvändiga råd för en hållbar chefskarriär.

sandvik
Motivation

Linkedin – viktigast för industrijätten

Rykande skorstenar, buller och lort? Det var längesedan. Men hur ska industrijätten Sandvik lyckas förmedla en mer samtida bild av sig själv? Personaldirektören Johan Kerstell berättar om ett långsiktigt arbete, som sker på många olika fronter.

petra-4
Personlig effektivitet

Experten: Så klarar du av kortveckorna

Perioden mellan Valborg och midsommar utgör ett alldeles eget stressmoment. Chefs effektivitetsexpert Petra Brask ger sina bästa tips för hur du klarar helgdagsinfernot.

hrmarknaddelar
Motivation

5 tips: Så lyckas du med employer branding

Bättre samarbete mellan personal- och marknadsavdelningarna kan vara avgörande för ett lyckat employer branding-arbete. Experten Johanna Engström ger tips på hur man gör.

happy-2
Karriär

Fem steg till lyckligare förhandling

Förhandlingsexperten Lars-Johan Åge tipsar om hur du gör alla nöjda.

employer
Hållbarhet

Employer branding – nödvändigt eller flummigt?

UNDERSÖKNING: Två femtedelar menar att varumärkesarbetet är för ytligt och flummigt. Hög tid att hitta smartare arbetssätt, menar experter.

guldfisk2
Webbkurser

Forskning: Kunskap i små portioner passar digitala hjärnan

Det påstås att den digitala livsstilen har gjort vårt uppmärksamhetsspann kortare än en guldfisks. Även om detta inte stämmer så visar forskning att vi har lättare att ta till oss kunskap i kortare stötar.
coachledare
Beslutsfattande

Forskning: Elittränarens hemliga metoder avslöjade

Som chef har du mycket att lära av de mest framgångsrika elitidrotts­klubbarna, visar ny forskning

musikjobbet
Arbetsmiljö

Studie: Sämre stämning på jobbet – om VD:n styr musiken

Vem bestämmer vilken musik som spelas på din arbetsplats?
Martin Lewerth och medarbetarna hos Lots har jobbat i coworkinglokaler i tre år. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete

Coworking – trend som ändrar ditt ledarskap

Martin Lewerth, vd för Scanias bolag Lots, är del av en snabbt växande trend. Så här leder han som coworkingchef.

utsikt
Hälsa

Forskning: Rätt utsikt från skrivbordet kan minska stressen

Har du en bra utsikt från ditt skrivbord? Nu visar forskning att de som kan följa väder- och årstidsutvecklingen trivs bättre på jobbet.
cb4_bibli
Chefbok

"The Fearless Organization", Amy C Edmondson

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och här är hennes bok som är omtalad redan innan den kom. Här visar Harvardprofessorn Amy C Edmondson hur orädda medarbetare och organisationer är mer framgångsrika och innovativa än andra.