Alla webbkurser

GDPR för chefer

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, har medfört stora förändringar kring hur personuppgifter får lagras och användas. Den nya lagen trädde i kraft 25 maj 2018.

GDPR för chefer passar dig som:

  • Är ansvarig för GDPR i din organisation och vill få en grundläggande förståelse kring vad de nya dataskyddsreglerna innebär i allmänhet – och för din verksamhet och affär i synnerhet.
  • Är chef och vill säkerställa att din organisation har alla nödvändiga rutiner på plats.

Så här fungerar Chef Webbkurser
Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Spara viktiga delar av kursen till din personliga kunskapsbank och du kan även pausa kursen och återkomma senare. Välj själv när du är redo för slutprovet och gör det flera gånger. Efter avklarad kurs får du ett digital diplom du kan dela i sociala medier.

Expert
caroline_olstedt_carlstrom-2

Caroline Olstedt Carlström är en av Sveriges mest erfarna dataskyddsspecialister. Hon har erfarenhet som externt dataskyddsombud på Klarna och Nasdaq, och är delägare på advokatbyrån Cirio. Caroline Olstedt Carlström är även ordförande i föreningen Forum för dataskydd.

Caroline kommer att vara din följeslagare under webbkursen. Hon visar dig de viktigaste delarna i GDPR, hur nya lagen påverkar din organisation och hur du implementerar det i ditt dagliga arbete.

Redaktör

Anders Lundberg har skrivit texterna i webbkursen. Anders Lundberg arbetar som frilansjournalist med särskild inriktning på teknik. Han har bland annat skrivit för IDG och Internetstiftelsen i Sverige.

Tid: ca 90 min
Pris: 1 995 kr

I den här webbkursen får du:

  • Förståelse om vad GDPR är och hur det påverkar din organisation.
  • Insikter i hur du bäst balanserar integritet, kundnytta och affärsmöjligheter i det nya regelverket.
  • Tillräcklig kunskap för att kunna avgöra om du och din organisation har vidtagit rätt åtgärder kring de nya reglerna.
Köp

Det här får du:

Ett digitalt diplom
med ditt namn, namnet på kursen och en notering om vilket år du genomförde kursen. Diplomet bevisar att du har blivit godkänd av Chef och har en unik direktlänk, som du enkelt kan kopiera och mejla till kolleger eller publicera på sociala medier.

En personlig kunskapsbank
med information och lästips. Kunskapsbanken byggs upp samtidigt som du färdigställer kursen.

Kolla efter den här ikonen

Kompetensuveckling på dina villkor
Chefs webbkurser är framtagna specifikt för att passa dig i din roll som chef. Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Du väljer själv när du är redo för slutprovet. Du har även full kontroll över din egen personliga kunskapsbank.

Säkerställ att ni har GDPR-koll – grundkurs på 80 minuter

Om Dataskyddsförordningen inte följs kan det – till skillnad från tidigare Personuppgiftslagen – leda till dryga böter, på upp till 20 miljoner euro. Det gäller exempelvis om persondata behandlas och lagras på fel sätt utan privatpersoners godkännande.

Därför har chefer en lång att-göra-lista när det gäller att säkerställa att företags och organisationers dataskydd är anpassat till den nya dataskyddsförordningen.

  • Hela organisationen måste ha kunskap och förståelse för hantering av personuppgifter.
  • Det räcker inte med att man efterlever GDPR utan man behöver också kunna bevisa att man har tagit åtgärder för att följa regelverket.

Chefs webbkurs ”GDPR för chefer” är ett tidseffektivt sätt att få större förståelse om vad GDPR är och hur den nya förordningen kommer att påverka din organisation.

Efter kursen kan du göra ett kortare prov, för att se om du har förstått vad som krävs av din organisation inför GDPR.

Är ni fler som vill gå Chefs webbkurs ”GDPR för chefer”?
Vad roligt! Samtliga kurser går att köpa till en större grupp t.ex. till alla chefer på ditt företag eller samtliga kollegor på en avdelning. En rabattstege tillämpas från köp av fem licenser. Vid gruppbeställning blir en på företaget tilldelad rollen som ”administratör” och får tillgång till en översiktssida. Det gör det enkelt att se vilka medarbetare som har påbörjat, genomfört och klarat webbkursen.

Gör din gruppbeställning genom att maila direkt till patrick.costow@chef.se

 

Köp GDPR för chefer

Du skulle även kunna vara intresserad av:

gdpr_medarbutantext1800
Snabb koll
Chef webbkurser

GDPR för medarbetare

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, ställer höga krav på hur din organisation hanterar personuppgifter – och att det finns kunskap om lagstiftningen i organisationen.

bretan_webbkurs_utvbild_1130x636
Storsäljare!
Chef webbkurser

Lönesättning och lönesamtal

Chefs digitala utbildning i lönesättning och lönesamtal hjälper dig att sätta lön på bästa sätt. Vilka olika steg finns under lönesättningsprocessen och vad säger du när medarbetaren vill ha en högre lön än vad du kan erbjuda?

petra_brask_featured
Populär!
Chef webbkurser

Bli mer effektiv – frigör tid och energi

Chefs digitala grundutbildning i personlig effektivitet hjälper dig att prestera bättre på jobbet och må bättre genom att lära dig strategierna för att undvika stress.

intermezzon_coachning_vardagen_featured
Chef webbkurser

Coachning i vardagen

Coachning är en viktig del av ledarskap i dag, men det råder stor okunskap om vad det faktiskt är. Den som har ett coachande förhållningssätt kan hjälpa sina medarbetare att mer effektivt nå sina mål.

Se alla kurser

GDPR för chefer

Startsida Personlig
kunskapsbank0
A

Det viktigaste om GDPR

Kapitel av 3
Du provläser detta kapitel gratis

Gillar du det här kan du köpa hela kursen. Du får tillgång till allt innehåll och kan spara viktiga delar i en personlig kunskapsbank.

Köp nu

Vad är GDPR – och varför nu?

Vad är det alla snackat om?

Det samhälle vi lever i idag genomsyras av databehandling – nästan alla verksamheter behandlar på något sätt personuppgifter.

GDPR har tillkommit för att ge alla EU-medborgare samma grundläggande rätt till integritet med ett regelverk som är uppdaterat och anpassat till den nya verkligheten. Medborgarnas rättigheter utökas och blir tydligare: Med GDPR råder det ingen tvekan om vem personuppgifter tillhör – individen själv.

 

gdpr_ill4
”Med GDPR råder det ingen tvekan om vem personuppgifter tillhör — individen själv.”

GDPR – snabb fakta

  • GDPR står för General Data Protection Regulation, eller Allmänna Dataskyddsförordningen på svenska.
  • Förordningen antogs i april 2016 och trädde i full kraft 25 maj 2018, då den ersätter både EU:s Dataskyddsdirektiv från 1995 och alla tidigare dataskyddslagar i EU:s olika medlemsländer.
  • Förordningens omfattning: 173 skäl, 99 artiklar, 88 sidor.
GDPR är här

Nu är det dags att möta din följeslagare under den här kursen. Caroline Olstedt Carlström är data protection officer på tech-succén Klarna och partner på advokatbyrån Cirio.

Titta på nedanstående film innan du går vidare.

Uppgift
Vilken är din största GDPR-relaterade utmaning?
Klicka i svaret som bäst överensstämmer med din nuvarande situation.
PUL och GDPR - så skiljer de sig åt

Sverige var ett av de första länderna som införde en dataskyddslag – redan 1973 kom Datalagen. 1995 klubbade EU-parlamentet igenom Dataskyddsdirektivet, som i Sverige infördes i form av Personuppgiftslagen (PuL).

De svenska reglerna har redan gått längre än direktivet, vilket gör att övergången till GDPR för svenska organisationer som följer PuL inte varit en lika stor omställning som i en del andra EU-länder.

Men, vilket Caroline Olstedt Carlström, konstaterar:

”Å andra sidan har vi varit väldigt dåliga på att leva upp till kraven – vilket igen innebär att gapet upp till GDPR trots allt nog får anses vara högre än i många andra länder.”

Här är de 5 viktigaste skillnaderna mellan PuL och GDPR:

1. Hårdare straff

Dataskyddsförordningen går längre än någonsin tidigare, både i fråga om vad som krävs av de som behandlar personuppgifter och vilka konsekvenser ett brott mot reglerna kan leda till. 

Straffen för brott mot GDPR kan bli betydligt hårdare än under PuL. Upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av företagets årsomsättning.

2. Ökad kontroll
Kontrollmyndigheter – som Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) – får utökat ansvar och större resurser, och ställs under en gemensam EU-myndighet för dataskydd. Organisationer som brister i hanteringen kan straffas med mycket dryga böter.
3. En helt ny roll införs

En ny roll, Dataskyddsombud, införs och blir ett krav i stora organisationer, på alla myndigheter och även i mindre organisationer som hanterar särskilt känsliga personuppgifter.

4. Strängare regler om samtycke

GDPR utgår från tanken att du som organisation hanterar personuppgifter på uppdrag av individerna som har anförtrott dig dem.

När insamlingen av personuppgifter gör med stöd av samtycke blir reglerna strängare. Du måste till exempel i efterhand kunna bevisa att samtycke har getts, och samtycke ska när som helst kunna dras tillbaka.

5. ”Missbruksregeln” försvinner

Den så kallade ”missbruksregeln” som gör att e-post vanligtvis undantas från PuL försvinner helt. I praktiken innebär det att många organisationer behöver ta ett mycket starkare grepp om hur e-post används.

Det händer om du inte följer GDPR

GDPR inför en mycket hårdare straffskala för företag och andra organisationer som brister i personuppgiftshanteringen.

En ny tillsynsmyndighet på EU-nivå har inrättats som övervakar medlemsländernas lokala tillsynsmyndigheter, som i sin tur har i uppdrag att bevaka medborgarnas intressen och se till att reglerna i GDPR efterlevs.

I Sverige fortsätter Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) sitt uppdrag men får utökade resurser för att matcha det större ansvaret.

Böter för brott mot förordningen kan bli mycket höga:

  • För allvarliga brott upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av årsomsättningen, vilket som är högst.
  • För mindre allvarliga brott upp till 10 miljoner euro eller två procent, vilket som är högst.

 

”Slarv, okunskap och naivitet är inga försvar.”

Exakt hur höga böterna blir utgår från en bedömning i de enskilda fallen.

Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) ska bland annat ta i beaktande vilken typ av överträdelse det handlar om, huruvida organisationen har handlat med uppsåt eller i oaktsamhet, om överträdelsen har pågått en längre tid eller är en enstaka händelse, och vilka åtgärder organisationen har tagit för att åtgärda överträdelsen och minimera effekten av den. Slarv, okunskap och naivitet är inga försvar.

Organisationer som redan tidigare arbetat proaktivt med dataskydd, är transparenta och har handlingsplaner för krishantering står bra rustade. De som stoppar huvudet i sanden och kör på som tidigare tar på sig en stor risk.

Sammanfattning

I det här kapitlet har du:

  • Fått inblick i de största, övergripande förändringarna som Dataskyddsförordningen inneburit.
  • Lärt dig de största skillnaderna mellan GDPR och PuL.
  • Tagit del av en avgörande insikt för att förstå hur man bäst anpassar organisationen till GDPR: Personuppgifterna du samlar in tillhör inte din organisation – utan individen.

Vill du samla de viktigaste insikterna från det här kapitlet i din personliga kunskapsbank?

Klicka på ikonen ”Lägg i kunskapsbank”. Du har alltid tillgång till det du väljer att spara genom att klicka på ”Personlig kunskapsbank” i menyn högst upp på sidan.

Nu är du klar med provläsningen, köp kursen för att fortsätta

Köp GDPR för chefer

Personuppgifter – och andra grundläggande begrepp

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Behandling av personuppgifter

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

B

Så påverkar GDPR din organisation

Kapitel av 4

Rollerna som skapar en dataskyddskultur

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Anpassa system och marknadsföring

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Genomförandeprocessen

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Kraven som dina kunder kan ställa

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

C

GDPR i det dagliga arbetet

Kapitel av 6

Din roll som chef

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Checklista: Prioritera rätt

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Planering och rutiner i vardagen

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Informations- och kommunikationskrav

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Om något går fel

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Se möjligheterna med GDPR

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Personlig kunskapsbank

Lär dig mer av Chefs experter:

lonesamtalet_1800x1013
Ny kurs!
Chef webbkurser

Lönesamtalet – med praktiska övningar

Nyckeln till rätt lönesättning ligger i en tydlig löneprocess – där både medarbetare och chef känner sig trygga i vad som gäller, vilka mål och kriterier som ska vara uppfyllda. Då är också förutsättningarna goda att medarbetaren lättare förstår hur du har värderat prestationen i pengar när det är dags att sätta lönen.

gdpr_medarbutantext1800
Snabb koll
Chef webbkurser

GDPR för medarbetare

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, ställer höga krav på hur din organisation hanterar personuppgifter – och att det finns kunskap om lagstiftningen i organisationen.

Ny kurs!
Chef webbkurser

Feedback och återkoppling

Konsten att ge feedback eller återkoppling är central för att vi ska utvecklas, förändra, förbättra, eller fortsätta göra det som vi gör bra.  Här går vi igenom Best Practice för att ge – och ta emot – feedback!

oversikt_outlook_1800
Smarta tips
Chef webbkurser

Spara tid - bli ett Outlookproffs med Petra Brask

Outlook är ett viktigt arbetsredskap för många – men använder du programmet på ett så effektivt sätt som möjligt? I denna komprimerade webbkurs tar du del av effektivitetsexperten Petra Brasks bästa tips.