Alla webbkurser

GDPR för chefer

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, har medfört stora förändringar kring hur personuppgifter får lagras och användas. Den nya lagen trädde i kraft 25 maj 2018.

GDPR för chefer passar dig som:

  • Är ansvarig för GDPR i din organisation och vill få en grundläggande förståelse kring vad de nya dataskyddsreglerna innebär i allmänhet – och för din verksamhet och affär i synnerhet.
  • Är chef och vill säkerställa att din organisation har alla nödvändiga rutiner på plats.

Så här fungerar Chef Webbkurser
Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Spara viktiga delar av kursen till din personliga kunskapsbank och du kan även pausa kursen och återkomma senare. Välj själv när du är redo för slutprovet och gör det flera gånger. Efter avklarad kurs får du ett digital diplom du kan dela i sociala medier.

Expert
caroline_olstedt_carlstrom-2

Caroline Olstedt Carlström är en av Sveriges mest erfarna dataskyddsspecialister. Hon har erfarenhet som externt dataskyddsombud på Klarna och Nasdaq, och är delägare på advokatbyrån Cirio. Caroline Olstedt Carlström är även ordförande i föreningen Forum för dataskydd.

Caroline kommer att vara din följeslagare under webbkursen. Hon visar dig de viktigaste delarna i GDPR, hur nya lagen påverkar din organisation och hur du implementerar det i ditt dagliga arbete.

Redaktör

Anders Lundberg har skrivit texterna i webbkursen. Anders Lundberg arbetar som frilansjournalist med särskild inriktning på teknik. Han har bland annat skrivit för IDG och Internetstiftelsen i Sverige.

Tid: ca 90 min
Pris: 1 995 kr

I den här webbkursen får du:

  • Förståelse om vad GDPR är och hur det påverkar din organisation.
  • Insikter i hur du bäst balanserar integritet, kundnytta och affärsmöjligheter i det nya regelverket.
  • Tillräcklig kunskap för att kunna avgöra om du och din organisation har vidtagit rätt åtgärder kring de nya reglerna.
Köp

Det här får du:

Ett digitalt diplom
med ditt namn, namnet på kursen och en notering om vilket år du genomförde kursen. Diplomet bevisar att du har blivit godkänd av Chef och har en unik direktlänk, som du enkelt kan kopiera och mejla till kolleger eller publicera på sociala medier.

En personlig kunskapsbank
med information och lästips. Kunskapsbanken byggs upp samtidigt som du färdigställer kursen.

Kolla efter den här ikonen

Kompetensuveckling på dina villkor
Chefs webbkurser är framtagna specifikt för att passa dig i din roll som chef. Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Du väljer själv när du är redo för slutprovet. Du har även full kontroll över din egen personliga kunskapsbank.

Säkerställ att ni har GDPR-koll – grundkurs på 80 minuter

Om Dataskyddsförordningen inte följs kan det – till skillnad från tidigare Personuppgiftslagen – leda till dryga böter, på upp till 20 miljoner euro. Det gäller exempelvis om persondata behandlas och lagras på fel sätt utan privatpersoners godkännande.

Därför har chefer en lång att-göra-lista när det gäller att säkerställa att företags och organisationers dataskydd är anpassat till den nya dataskyddsförordningen.

  • Hela organisationen måste ha kunskap och förståelse för hantering av personuppgifter.
  • Det räcker inte med att man efterlever GDPR utan man behöver också kunna bevisa att man har tagit åtgärder för att följa regelverket.

Chefs webbkurs ”GDPR för chefer” är ett tidseffektivt sätt att få större förståelse om vad GDPR är och hur den nya förordningen kommer att påverka din organisation.

Efter kursen kan du göra ett kortare prov, för att se om du har förstått vad som krävs av din organisation inför GDPR.

Är ni fler som vill gå Chefs webbkurs ”GDPR för chefer”?
Vad roligt! Samtliga kurser går att köpa till en större grupp t.ex. till alla chefer på ditt företag eller samtliga kollegor på en avdelning. En rabattstege tillämpas från köp av fem licenser. Vid gruppbeställning blir en på företaget tilldelad rollen som ”administratör” och får tillgång till en översiktssida. Det gör det enkelt att se vilka medarbetare som har påbörjat, genomfört och klarat webbkursen.

Gör din gruppbeställning genom att maila direkt till calle.fleur@chef.se.

 

Köp GDPR för chefer

Du skulle även kunna vara intresserad av:

gdpr_medarbutantext1800
Snabb koll
Chef webbkurser

GDPR för medarbetare

Har du koll på den största it-omställningen på 20 år? Dataskyddsförordningen, eller GDPR, ställer höga krav på hur din organisation hanterar personuppgifter – och att det finns kunskap om lagstiftningen i organisationen.

bretan_webbkurs_utvbild_1130x636
Storsäljare!
Chef webbkurser

Lönesättning och lönesamtal

Chefs digitala utbildning i lönesättning och lönesamtal hjälper dig att sätta lön på bästa sätt. Vilka olika steg finns under lönesättningsprocessen och vad säger du när medarbetaren vill ha en högre lön än vad du kan erbjuda?

petra_brask_featured
Populär!
Chef webbkurser

Bli mer effektiv – frigör tid och energi

Chefs digitala grundutbildning i personlig effektivitet hjälper dig att prestera bättre på jobbet och må bättre genom att lära dig strategierna för att undvika stress.

intermezzon_coachning_vardagen_featured
Chef webbkurser

Coachning i vardagen

Coachning är en viktig del av ledarskap i dag, men det råder stor okunskap om vad det faktiskt är. Den som har ett coachande förhållningssätt kan hjälpa sina medarbetare att mer effektivt nå sina mål.

Se alla kurser

GDPR för chefer

Startsida Personlig
kunskapsbank0
A

Det viktigaste om GDPR

Kapitel av 3
Du provläser detta kapitel gratis

Gillar du det här kan du köpa hela kursen. Du får tillgång till allt innehåll och kan spara viktiga delar i en personlig kunskapsbank.

Köp nu

Vad är GDPR – och varför nu?

Vad är det alla snackat om?

Det samhälle vi lever i idag genomsyras av databehandling – nästan alla verksamheter behandlar på något sätt personuppgifter.

GDPR har tillkommit för att ge alla EU-medborgare samma grundläggande rätt till integritet med ett regelverk som är uppdaterat och anpassat till den nya verkligheten. Medborgarnas rättigheter utökas och blir tydligare: Med GDPR råder det ingen tvekan om vem personuppgifter tillhör – individen själv.

 

gdpr_ill4
”Med GDPR råder det ingen tvekan om vem personuppgifter tillhör — individen själv.”

GDPR – snabb fakta

  • GDPR står för General Data Protection Regulation, eller Allmänna Dataskyddsförordningen på svenska.
  • Förordningen antogs i april 2016 och trädde i full kraft 25 maj 2018, då den ersätter både EU:s Dataskyddsdirektiv från 1995 och alla tidigare dataskyddslagar i EU:s olika medlemsländer.
  • Förordningens omfattning: 173 skäl, 99 artiklar, 88 sidor.
GDPR är här

Nu är det dags att möta din följeslagare under den här kursen. Caroline Olstedt Carlström är data protection officer på tech-succén Klarna och partner på advokatbyrån Cirio.

Titta på nedanstående film innan du går vidare.

Uppgift
Vilken är din största GDPR-relaterade utmaning?
Klicka i svaret som bäst överensstämmer med din nuvarande situation.
PUL och GDPR - så skiljer de sig åt

Sverige var ett av de första länderna som införde en dataskyddslag – redan 1973 kom Datalagen. 1995 klubbade EU-parlamentet igenom Dataskyddsdirektivet, som i Sverige infördes i form av Personuppgiftslagen (PuL).

De svenska reglerna har redan gått längre än direktivet, vilket gör att övergången till GDPR för svenska organisationer som följer PuL inte varit en lika stor omställning som i en del andra EU-länder.

Men, vilket Caroline Olstedt Carlström, konstaterar:

”Å andra sidan har vi varit väldigt dåliga på att leva upp till kraven – vilket igen innebär att gapet upp till GDPR trots allt nog får anses vara högre än i många andra länder.”

Här är de 5 viktigaste skillnaderna mellan PuL och GDPR:

1. Hårdare straff

Dataskyddsförordningen går längre än någonsin tidigare, både i fråga om vad som krävs av de som behandlar personuppgifter och vilka konsekvenser ett brott mot reglerna kan leda till. 

Straffen för brott mot GDPR kan bli betydligt hårdare än under PuL. Upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av företagets årsomsättning.

2. Ökad kontroll
Kontrollmyndigheter – som Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) – får utökat ansvar och större resurser, och ställs under en gemensam EU-myndighet för dataskydd. Organisationer som brister i hanteringen kan straffas med mycket dryga böter.
3. En helt ny roll införs

En ny roll, Dataskyddsombud, införs och blir ett krav i stora organisationer, på alla myndigheter och även i mindre organisationer som hanterar särskilt känsliga personuppgifter.

4. Strängare regler om samtycke

GDPR utgår från tanken att du som organisation hanterar personuppgifter på uppdrag av individerna som har anförtrott dig dem.

När insamlingen av personuppgifter gör med stöd av samtycke blir reglerna strängare. Du måste till exempel i efterhand kunna bevisa att samtycke har getts, och samtycke ska när som helst kunna dras tillbaka.

5. ”Missbruksregeln” försvinner

Den så kallade ”missbruksregeln” som gör att e-post vanligtvis undantas från PuL försvinner helt. I praktiken innebär det att många organisationer behöver ta ett mycket starkare grepp om hur e-post används.

Det händer om du inte följer GDPR

GDPR inför en mycket hårdare straffskala för företag och andra organisationer som brister i personuppgiftshanteringen.

En ny tillsynsmyndighet på EU-nivå har inrättats som övervakar medlemsländernas lokala tillsynsmyndigheter, som i sin tur har i uppdrag att bevaka medborgarnas intressen och se till att reglerna i GDPR efterlevs.

I Sverige fortsätter Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) sitt uppdrag men får utökade resurser för att matcha det större ansvaret.

Böter för brott mot förordningen kan bli mycket höga:

  • För allvarliga brott upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av årsomsättningen, vilket som är högst.
  • För mindre allvarliga brott upp till 10 miljoner euro eller två procent, vilket som är högst.

 

”Slarv, okunskap och naivitet är inga försvar.”

Exakt hur höga böterna blir utgår från en bedömning i de enskilda fallen.

Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) ska bland annat ta i beaktande vilken typ av överträdelse det handlar om, huruvida organisationen har handlat med uppsåt eller i oaktsamhet, om överträdelsen har pågått en längre tid eller är en enstaka händelse, och vilka åtgärder organisationen har tagit för att åtgärda överträdelsen och minimera effekten av den. Slarv, okunskap och naivitet är inga försvar.

Organisationer som redan tidigare arbetat proaktivt med dataskydd, är transparenta och har handlingsplaner för krishantering står bra rustade. De som stoppar huvudet i sanden och kör på som tidigare tar på sig en stor risk.

Sammanfattning

I det här kapitlet har du:

  • Fått inblick i de största, övergripande förändringarna som Dataskyddsförordningen inneburit.
  • Lärt dig de största skillnaderna mellan GDPR och PuL.
  • Tagit del av en avgörande insikt för att förstå hur man bäst anpassar organisationen till GDPR: Personuppgifterna du samlar in tillhör inte din organisation – utan individen.

Vill du samla de viktigaste insikterna från det här kapitlet i din personliga kunskapsbank?

Klicka på ikonen ”Lägg i kunskapsbank”. Du har alltid tillgång till det du väljer att spara genom att klicka på ”Personlig kunskapsbank” i menyn högst upp på sidan.

Nu är du klar med provläsningen, köp kursen för att fortsätta

Köp GDPR för chefer

Personuppgifter – och andra grundläggande begrepp

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Behandling av personuppgifter

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

B

Så påverkar GDPR din organisation

Kapitel av 4

Rollerna som skapar en dataskyddskultur

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Anpassa system och marknadsföring

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Genomförandeprocessen

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Kraven som dina kunder kan ställa

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

C

GDPR i det dagliga arbetet

Kapitel av 6

Din roll som chef

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Checklista: Prioritera rätt

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Planering och rutiner i vardagen

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Informations- och kommunikationskrav

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Om något går fel

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Se möjligheterna med GDPR

Det här kapitlet är låst för dig som inte har köpt kursen.

Har du redan ett chefkonto? Logga in

Personlig kunskapsbank

sverigesbastaarbetsgivare
Karriär

Lista: De är Sveriges bästa arbetsgivare

Sveriges bästa arbetsgivare 2019 har utsetts av employer brandingföretaget Universum.
annaryott1
Hållbarhet

”Gå ifrån flygskam - se hur ni kan skapa passion!”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen. ”Jag är en bekymrad optimist. Det måste ske en kraftig omställning,” sa hon under intervjun.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt. Ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile blev en naturlig följd. "Det är så här vi visar att vårt företag vill vara en positiv kraft", säger han. I dag har företaget Bontouch, där han jobbar, hjälpt 500 barn.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

humorintervju1
Karriär

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

petterpodd
Beslutsfattande

Petter Stordalen: ”Alla val du gör kommer med en kostnad”

I nya avsnittet av Chef Dilemma berättar Petter Stordalen om livsvalen som ledde fram till den punkt han nu befinner sig vid. ”Jag skulle gärna haft Gunhild hos mig varje dag – men Gunhild har en annan ambition. Och då är min uppgift att backa henne.”

Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
duvor
Beslutsfattande

Här blir inga duvor matade – 4 toppchefer om sin pension

Vad gör du i dag? Hur trivs du med livet som pensionär? Vi frågade fyra chefer som passerat pensionsåldern.

petterny
Beslutsfattande

”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

”Följ inte dina drömmar” och ”Tro inte det kommer flygplan bara för att du byggt en flygplats” är två regler som Petter Stordalen ålagt sig själv för att sluta jobba 16-timmars arbetsdagar och kunna utbrista ”Äntligen Måndag!” I sin nya bok berättar han om sina tio livsregler.

range-bibl
Chefbok

"Range", David Epstein

I snabbt föränderlig värld med agila arbetssätt och ett ständigt lärande har generalisterna bättre förutsättningar att lyckas än specialisterna. Denna bästsäljande bok, som kallats måsteläsning för chefer, vänder upp och ner på rådande föreställningar om hur vi bäst tar oss an och löser problem som är helt nya för oss.

pkberlin
Kommunikation

Kommunikationsmissen som fick Berlinmuren att falla

Ibland kan ett aldrig så litet felsteg få oanade konsekvenser. För 30 år sedan orsakade en papperslapp som lästes upp vid fel tillfälle Berlinmurens fall.
Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.
Hälsa

Ny forskning: Sov gott – lindra din ångest

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en ny amerikansk studie.
Cissi Elwin
Kommunikation

Cissi Elwin: ”Varför är ledarskap så förknippat med floskler?”

Det här med att ”vi måste gasa och bromsa samtidigt” och ”tack för din idé, vi marinerar den” – vad menas egentligen med det?

poliscissi
Konflikthantering

Rikspolischefen: Så arg får du bli som chef

I podden Chef Dilemma hjälper toppcheferna vanliga chefer med deras utmaningar. Rikspolischef Anders Thornberg svarar på en fråga om att bli arg som chef.
Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
bergochdalbana
Karriär

Så hanterar du känslostormarna när du söker jobb

Slits du mellan hopp och förtvivlan i dina försök att hitta ett nytt jobb? Drar processen ut på tiden? Så här hanterar du det.

entillen
Verksamhetsutveckling

6 kritiska uppgifter för första linjen

Första linjen-chefer är de som har de största utmaningarna i organisationen men också störst påverkan på resultatet. Trots det tar det tolv år innan de får sin första ledarskapsutbildning. Det vill författarna till  bästsäljande boken Everyone Deserves A Great Manager råda bot på.

content-cb11
Chefboken

Generalister vinnare i en specialiserad framtid

Månadens Chefboken är David Epsteins Range. I en snabbt föränderlig värld med agila arbetssätt och ett ständigt lärande har generalisterna bättre förutsättningar att lyckas än specialisterna. Här är Chefbokens redaktör Björn Hedensjös tankar om boken. 
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.
emma2
Arbetsmiljö

Här är Emma – din framtida medarbetare

Röda ögon, kutig rygg, blek hy, stresseksem och svullna armar och ben. Så kan du eller dina medarbetare se ut om 20 år – beroende på er arbetsmiljö.

rocket
Jobba på Chef

Kundrelations- och CRM-ansvarig sökes till Chef

Chef förstärker teamet med en initiativrik crm-ansvarig och teamledare. Du kommer att ansvara för att bygga långsiktiga, väl fungerande relationer med våra kunder med hjälp av smarta system.
nypoddigen
Konflikthantering

Få hjälp av toppcheferna – i Chefs nya podd

I Chefs nya podd delar toppchefer med sig av sina erfarenheter och hjälper vanliga chefer med deras dilemman. ”Vi vill ta samtalet bortom ledarskapsklyschor och istället prata konkret kring vardagsledarskap och rollen som chef,” säger Cissi Elwin, programledare.

forandringsledning
Verksamhetsutveckling

”Ingen frisk hjärna gillar förändring”

En genomtänkt förändringsledning kan förbättra resultatet för verksamheten, skriver författarna till boken ”Förändringsledning”.
Kvinna med vitt hår som står i höstlöven
Hälsa

Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

En krockkudde mot stress. Finns det? Jo, faktiskt. Allt mer forskning visar att optimism spelar en avgörande roll för din förmåga att hantera effekterna av ditt höga tempo – och dessutom gör dig bättre på ditt jobb. 
Kvinna som sitter i trappa
Karriär

Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

En ny studie visar att ett företags tveksamma agerande fördöms hårdare om vd-posten innehas av en kvinna.
moocs
Karriär

Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Mitt i karriären och ingen tid för vidareutbildning? Med kostnadsfria onlinekurser, så kallade MOOC:er, öppnas nya möjligheter till studier, var och när du vill – till exempel vid Stanford och Harvard University.

stoppa_radslan
Beslutsfattande

Så hindrar du rädslan – från att sabotera karriären

Ett stort karriärbeslut på gång? Ofta får farhågorna kring det okända överhanden, och vi förblir vid vår trygga läst. Se rädslorna i vitögat och återta kontrollen över dina val!
intro_skandia_framtidslon1
Annonssamarbete

Så höjer du din framtida lön

Bli en vinnare i livets kanske viktigaste löneförhandling – den om din framtida lön. "Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter på Skandia Så här får du framtidslönen du behöver.
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
Bild på medarbetare som får vänförfrågan i sociala medier från sin chef
Beslutsfattande

Experten: ”Inte okej med vänförfrågan från chefen"

Vänförfrågningar från chefen på sociala medier kan skapa osämja bland medarbetarna. Ledarskapsutvecklaren Anki Udd tipsar om hur du bör agera som ledare.
underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02
Hälsa

Chefer längtar till pensionen

En majoritet av cheferna i Chefs undersökning ser fram emot pensionen. Betydligt färre har konkreta planer kring hur och när de vill lämna arbetslivet. Det finns också oro över hälsa, ekonomi och sysslolöshet, men de flesta känner ändå tillförsikt.

stol-hav-sommar-metoder-kommunicera-2
Konflikthantering

Frånvaro-mejl? Undvik dessa tre dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
nyttjobb-4
Arbetsmiljö

6 avgörande områden för en god arbetsmiljö

Arbetsmiljöveckan är i full gång och hashtaggen #arbetsmiljö trendar på Twitter. Frågan om arbetsmiljö rymmer livsviktiga områden som stress, arbetsbelastning och säkerhet. 
Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.
Det sista du ska göra när du inte fått jobbet
Karriär

Det sista du ska göra – när du inte fått jobbet

Varför blev jag bortvald på målsnöret när allting gick så bra under processen? Frågan har nog hållit många jobbsökare vakna om natten. Undvik detta för att inte göra situationen värre.
intro_motesskola
Annonssamarbete

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.
ai-2
Verksamhetsutveckling

Tips: Så kan chefen börja jobba med AI

Bara var femte chef uppger att AI används i den egna verksamheten idag, visar en ny undersökning från Ledarna. Här är några tips för hur man kan börja implementera AI – och lära sig mer.

Handslag och uppvända handflator
Kommunikation

5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Dåligt kroppsspråk kan komma i vägen för det viktiga du försöker föra fram, och ibland är det rentav viktigare hur något sägs än vad som sägs. Här är expertens tips för att upplevas som en stark ledare.
grafik-chefer-jobbar-hemma
Karriär

Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

Nästan 80 procent av alla chefer distansarbetar regelbundet och 25 procent så ofta som flera gånger i veckan, visar Chefs undersökning. Skälen? En överväldigande majoritet angav lugn, ro och högre produktivitet.
svenska_moten_motesskolan
Långläsning

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna på att leda möten – i 6 steg.

Bild på Stockholm samt en bild på person som gör yoga (collage)
Hälsa

Stockholm – bra på balans mellan arbete och fritid

Sveriges huvudstad ligger på plats fem i världen att leva i när det gäller balans mellan arbetsliv och fritid i storstäder, visar en ny studie.

Kaffekopp med flygande penga-emojis
Hälsa

Fler fikapauser på jobbet – gav ökad produktivitet

För många svenskar är kaffedrickandet nästan heligt. Men att fika tillsammans på jobbet har fört en tynande tillvaro i produktivitetens tid. Nu visar en undersökning att fikapausen ökar lönsamheten.
featured
Långläsning: Hälsa

Guide: Så stöttar du utmattade medarbetare

Utmattningsförloppet går att hejda – det hävdar forskaren Giorgio Grossi på Stressmottagningen. Här är några av de saker du som chef kan göra för att stötta.

Thomas Mattsson, fd chefredaktör för Expressen
Långläsning: Karriär

Turbochefen Thomas Mattsson vägrar varva ner

Han har tjänat Expressen i större delen av sitt vuxna liv, de senaste tio åren som chefredaktör. Men nu är det slut. Eller? ”Har man en gång varit chefredaktör för en stor tidning är man nog alltid det”, säger Thomas Mattsson.
moten-6
Personlig effektivitet

Därför blir det fler och fler möten på jobbet

Möten, möten, möten – när ska du egentligen hinna jobba? Nej, det är inte bara din känsla. Mötena på jobbet blir faktiskt allt fler, enligt en ny bok ”Liksom inuiter har många ord för snö finns det nu väldigt många ord för möten,” säger Malin Åkerström, professor i sociologi vid Lunds universitet och en av författarna.

ungadrommerchef
Karriär

Därför drömmer unga om att bli chefer

En dryg tredjedel av svenskarna drömmer om en chefsroll, visar en ny studie. Bland unga upp till 29 år är siffran ännu högre: Mer än hälften av dem vill bli chefer – och det är inte lönen som är drivkraften i första hand.
jobbstress
Hälsa

Tips från coachen: 5 strategier när du drunknar i jobb

Höst, jobbtoppar, budgetarbete, bara två månader till jul och så en rejäl förkylning på det. Är det lite mycket nu? Du är inte ensam. Här är fem knep du kan pröva om du känner dig konstant överväldigad på jobbet.

Sara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.
Verksamhetsutveckling

Chefer i öppna landskap intar teaterscenen

Trivs vi verkligen bäst på aktivitetsbaserade arbetsplatser? Det vill Hagateatern i Göteborg utforska genom tre vilsna mellanchefer bland bollhav och pysande kaffemaskiner i föreställningen Öppna kontorslandskap med premiär nu på fredag.

2-cb_bibli
Chefbok

"It's the manager", Jim Clifton & Jim Harter

Hur ska ledarskapet utformas för att öka engagemanget hos de anställda? Nu kommer boken från Gallup, baserad på deras största globala studie om framtidens arbete, med sitt svar: En stark vision, tydliga roller, mer feedback och ett coachande ledarskap.

mohammar
Karriär

Från hr-chef till vd - i raketfart

I grundskolan ansåg lärarna att Sara Mohammar var en besvärlig elev. I dag är hon vd för Apoteksgruppen med 191 apotek och 1 400 anställda.

Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: Var är framtidstron?

Som ledare är det vår uppgift att ha tydliga visioner, skriver Chefs krönikör Ishtar Touailat.