Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Vad tycker du om Chef.se?

Om Chefakademin
Text:
Publicerad

Chef.se har hårdsatsat sedan i somras med lanseringen av den nya sajten Chef Premium och genom att synas mer på sociala medier. I höst har Chef bland annat kunnat fira att vi har över 10 000 följare på Facebook, är största medieaktör på Linkedin och att vi fått över 1000 följare på Instagram.

Detta är vi givetvis glada över, men vi vill veta hur vi kan bli ännu bättre digitalt och frågade därför några av våra mest trogna läsare från Facebook, Linkedin och Twitter om vad de tycker om Chef och hur Chef.se kan bli ännu bättre.

Josefine Qvarfordt

Chefs 10 000:e ’gillare’ på Facebook

Gör: Studentombudsman på Fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter. Föreläser om arbetsmarknad och karriär och sköter företagets kommunikation med studenter.
Ålder: 26.
Bor: Stockholm.
Läser Chef: På webben genom sociala medier.

Varför läser du Chef?
”Jag började läsa chef eftersom jag är intresserad av ledarskap och chefskap. Har själv ingen ledarposition i dagsläget, men strävar efter att ha det i framtiden. Ledarskap som främjar innovation intresserar mig särskilt. Hur ledarskap kan främja att medarbetare får möjlighet att mötas och dela med sig av sina kunskaper tror jag är en av nyckelfråga för framtiden.”

Hur tycker du Chef.se kan bli ännu bättre?
”Jag är intresserad av ledarskapet i en kontext, det vill säga hur ledarskapet fungerar i relation till medarbetare och den kultur som råder på en arbetsplats. Det finns en hel del intressant forskning om medarbetarskap och hur ledare kan skapa förutsättningar för att medarbetares kompetens kommer till rätta och utvecklas. Det skulle jag vilja läsa mer om.”

Johan Blom

Ålder: 44 år.
Gör: Chef över en sektion med tre mjukvaruutvecklingsteam på Ericsson.
Läser Chef: Både i papper och på webben – oftast genom Facebook.
Bor: Storvreta, norr om Uppsala.

Varför läser du Chef? 
”Jag brinner för ledarfrågor och har jobbat som ledare i snart 20 år. Alla år på Ericsson, som teamledare, projektledare och nu som chef.”

Vad vill du läsa mer av i Chef?
”Skulle gärna vilja läsa mer om hur andra ledare löst vissa situationer som uppstår i dagliga jobbet. Kanske en ’Ledarpanel’ som man kan skicka in frågeställningar till? Där flera ledare svarar på samma fråga.

Vill du påverka chef.se?

Svara på vårt formulär!

Jag skulle också vilja se lite resultat från forskning med belägg för vad ett gott ledarskap leder till med avseende på effektivitet och produktivitet, mindre grad av sjukskrivningar och så vidare.”

Marthalena Wessén


Gör: Tidigare arbetsmiljöchef på Transdev, på väg in i en konsultroll på H&M med fokus på hr-frågor inom arbetsmiljö och arbetsrätt. Har en bakgrund från chefsorganisationen Ledarna, där hon fick första kontakten med tidningen Chef.
Ålder: 55 år.
Bor: Stockholm.

Läser Chef: Får Chef genom Ledarna och läser artiklar på chef.se ofta via Facebook.

Varför läser du Chef? 
”Det är en intressant tidning som tar upp frågor som berör mig i det vardagliga arbetet. Den är enkel och lättillgänglig med reportage som berör det jag stöter på ofta, mina vardagstankar.”

Vad läser du på Chef.se?
”Jag följer Chef på Facebook och där kommer det ofta upp träffande och intressanta saker. Det finns mycket om hur chefer arbetar med olika frågor som till exempel medarbetarsamtal eller konflikthantering. Det är frågor som är viktiga i min yrkesroll.”

Hur kan Chef.se bli ännu bättre? 
”Jag har inte tänkt på att det direkt saknas någonting men det hade givit, framförallt metodiska artiklar, lite mer tyngd om de var ännu mer kopplade till vetenskap, forskningsrapporter och/eller uppsatser. En ingrediens att förstärka metoderna med.”

Clay Engberg

Gör: Laboratorieingenjör på Vesta. 
Ålder: 51 år.
Bor: Sundsvall.

Läser Chef: På nätet, oftast via Linkedin.

Varför läser du Chef?
”Ledarskap är något som fascinerat mig länge. Jag är egentligen mer intresserad av ledarskap än vad jag har praktisk erfarenhet av det. Ledarskap är ett sätt att utveckla sig själv och medarbetare. Chef har mycket att erbjuda om ledarskap i form av artiklar och innehåll.”

Hur kan Chef.se bli ännu bättre?
”Det finns väl vissa hjärtefrågor jag skulle vilja läsa mer om. Begreppet ’burnout’ (utbrändhet) är känt av många men inte ’boreout’ (uttråkad). Många sjukskrivningar beror på det, att man blir sjuk på grund av för lite stimulans och utveckling. Boreout kan vara farligare än burnout, då man ofta har mycket att göra men att arbetsuppgifterna är ensidiga. Personligen anser jag att om man har gjort en sak fem gånger så har man gjort det för mycket, medan andra föredrar att ha det så och göra samma sak. Som chef måste man veta att personligheterna är väldigt olika hos många.”

Madeleine Norell

Gör: Sa upp sig från sin chefstjänst för att satsa på egna projekt och fördjupa sig i studier inom ledarskap, kommunikation och förändringsprocesser.
Ålder: 52 år.
Bor: Solna.
Läser Chef: På webben, ofta via Twitter. 

”Det är mycket roligare att läsa Chef.se än att sitta och spela spel på mobilen.”

Varför läser du Chef?
”Jag har alltid älskat kunskap och Chef ger väldigt mycket av det senaste som händer just nu i tiden. Jag gillar vetenskap, men vill också att det ska fungera i praktiken, och jag tycker att ni förmedlar det och ger bra case på företag som lyckas. Det är bra att ha som referens och se att ’det där funkar’ eller ’så kan man göra’. Det bästa som finns är att titta och lyssna på andra och sedan se hur man själv kan använda det.

Jag kan läsa en massa ledarskapsböcker men jag läser mycket hellre det ni plockar ut av det senaste som kommit fram från er research istället för att läsa en forskningsavhandling på 600 sidor.”

Varför följer du Chef via Twitter?
”Jag gillar twitter. Du har bara 140 tecken men du får in mycket på det och du får respons och tips tillbaka. Det är ett snabbt sätt att byta information och kommunicera på sociala medier. Jag gillar att ni finns på nätet så att man kan vara med er hela tiden. Det är mycket roligare att läsa chef.se än att sitta och spela spel på mobilen.”

Hur kan Chef.se bli ännu bättre? 
”Jag gillar när folk är lyckade i sina roller men vill också veta hur de har gjort för att lyckas. Att ta del av hur chefer har kunnat lösa tuffa situationer, dels för sina medarbetare och dels för egen del, vilket stöd de har fått och hur man jobbar med att stötta chefer. Det hade jag velat läsa mer om i Chef. Vi kan inte bara ställa krav utan måste stötta också.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden