micael-dahlen-2
Micael Dahlén ifrågasätter skolans roll. Foto: Pressbild

Ungdomar underkänner skolans digitala undervisning

Ungdomar har naturligt nog stor tilltro till vad den digitala tekniken kommer innebära för deras framtida jobbmöjligheter.

75 procent av 12-17-åringarna i en ny brittisk studie från konsultbolaget Accenture tror att digital teknik kommer ge dem fler jobbmöjligheter än de annars skulle haft. Hälften tror att den digitala utvecklingen är nyckeln för att de ska få sina drömjobb.

Men trots att de är en generation som sedan småbarnsåren är digitaliserade, tycker 65 procent inte att undervisningen de får i skolan utvecklar deras digitala färdigheter tillräckligt.

Läs mer: Samhället behöver digitala chefer

”Jag tror ärligt talat inte att skolan behövs för att motivera ungdomar att öka sin digitala kompetens – försök att stoppa dem! Risken är nog snarare att skolan och företag och institutioner blir övergivna och obsoleta om de stänger ute ungdomarnas digitala liv och framtid,” säger Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm som är känd för sina moderna undervisningsformer och har skrivit böcker om allt från sociala medier till förväntningssamhället.

Inte heller arbetslivet verkar hänga med i digitaliseringen. När Chefs läsare fick svara på frågan ”Vilken kommer bli din viktigaste chefsegenskap i framtiden?” svarade de flesta visserligen ”Min förmåga att hantera förändringar” (25 procent), men endast en procent angav ”min digitala kompetens”.

”Jag väljer att se optimistiskt på det här och förutsätter att så få nämner digital kompetens för att det är så självklart att de inte ens tänker på det. Att inte ha digital kompetens är nog snart lika främmande som att inte ha livskompetens?” säger Micael Dahlén.

Läs mer: Vakna! Sociala medier är ett chefsverktyg

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden