micael-dahlen-2
Micael Dahlén ifrågasätter skolans roll. Foto: Pressbild

Ungdomar underkänner skolans digitala undervisning

Ungdomar har naturligt nog stor tilltro till vad den digitala tekniken kommer innebära för deras framtida jobbmöjligheter.

75 procent av 12-17-åringarna i en ny brittisk studie från konsultbolaget Accenture tror att digital teknik kommer ge dem fler jobbmöjligheter än de annars skulle haft. Hälften tror att den digitala utvecklingen är nyckeln för att de ska få sina drömjobb.

Men trots att de är en generation som sedan småbarnsåren är digitaliserade, tycker 65 procent inte att undervisningen de får i skolan utvecklar deras digitala färdigheter tillräckligt.

Läs mer: Samhället behöver digitala chefer

”Jag tror ärligt talat inte att skolan behövs för att motivera ungdomar att öka sin digitala kompetens – försök att stoppa dem! Risken är nog snarare att skolan och företag och institutioner blir övergivna och obsoleta om de stänger ute ungdomarnas digitala liv och framtid,” säger Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm som är känd för sina moderna undervisningsformer och har skrivit böcker om allt från sociala medier till förväntningssamhället.

Inte heller arbetslivet verkar hänga med i digitaliseringen. När Chefs läsare fick svara på frågan ”Vilken kommer bli din viktigaste chefsegenskap i framtiden?” svarade de flesta visserligen ”Min förmåga att hantera förändringar” (25 procent), men endast en procent angav ”min digitala kompetens”.

”Jag väljer att se optimistiskt på det här och förutsätter att så få nämner digital kompetens för att det är så självklart att de inte ens tänker på det. Att inte ha digital kompetens är nog snart lika främmande som att inte ha livskompetens?” säger Micael Dahlén.

Läs mer: Vakna! Sociala medier är ett chefsverktyg

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
elisabethskol2-2
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden