micael-dahlen-2
Micael Dahlén ifrågasätter skolans roll. Foto: Pressbild

Ungdomar underkänner skolans digitala undervisning

Ungdomar har naturligt nog stor tilltro till vad den digitala tekniken kommer innebära för deras framtida jobbmöjligheter.

75 procent av 12-17-åringarna i en ny brittisk studie från konsultbolaget Accenture tror att digital teknik kommer ge dem fler jobbmöjligheter än de annars skulle haft. Hälften tror att den digitala utvecklingen är nyckeln för att de ska få sina drömjobb.

Men trots att de är en generation som sedan småbarnsåren är digitaliserade, tycker 65 procent inte att undervisningen de får i skolan utvecklar deras digitala färdigheter tillräckligt.

Läs mer: Samhället behöver digitala chefer

”Jag tror ärligt talat inte att skolan behövs för att motivera ungdomar att öka sin digitala kompetens – försök att stoppa dem! Risken är nog snarare att skolan och företag och institutioner blir övergivna och obsoleta om de stänger ute ungdomarnas digitala liv och framtid,” säger Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm som är känd för sina moderna undervisningsformer och har skrivit böcker om allt från sociala medier till förväntningssamhället.

Inte heller arbetslivet verkar hänga med i digitaliseringen. När Chefs läsare fick svara på frågan ”Vilken kommer bli din viktigaste chefsegenskap i framtiden?” svarade de flesta visserligen ”Min förmåga att hantera förändringar” (25 procent), men endast en procent angav ”min digitala kompetens”.

”Jag väljer att se optimistiskt på det här och förutsätter att så få nämner digital kompetens för att det är så självklart att de inte ens tänker på det. Att inte ha digital kompetens är nog snart lika främmande som att inte ha livskompetens?” säger Micael Dahlén.

Läs mer: Vakna! Sociala medier är ett chefsverktyg

 

Relaterade artiklar

alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.