Peter Örn – under attack

Direkt till vänster i Sveriges Radios huvudbyggnad – »Hangaren« kallad – ligger personalfiket »Skafferiet«. Det var där en förväntansfull Peter Örn satt med en latte för tre år sedan. Medarbetarna bjöds in till samtal vid morgonfikat. Alla frågor var välkomna. Den moderna och tillgänglige chefen ville visa att han ville lära känna sina nya arbetskamrater.

Nu var det länge sedan Peter Örn fikade. I stället har han låst in sig på »Sjuan« – chefsvåningen.

»Nu åker han väl varuhissen upp«, suckar en medarbetare på Sveriges Radio ironiskt. Uttalandet är representativt för inställningen hos många anställda.

Peter Örn fick sommaren 2003 uppdraget att efterträda  den erfarna publicisten Lisa Söderberg.

Örn valdes för sina chefsmeriter, för någon egentlig publicistisk erfarenhet hade han inte. Men om gott omdöme och civilkurage gjorde Olof Rydbeck till en lysande radiochef (chef 1950 till 1970) borde Peter Örns bakgrund vara perfekt.

Nu får han tuff kritik för i princip allt han gör. Facket skriver protestlistor mot den inkompetenta ledningen. Det är fel inriktning på P1. Ekonomin är i kris. Flera starka radioprofiler anser att Örn »låtit sig kidnappas« av några starka personer i ledningsgruppen. Den nya beställarorganisationen som tagits fram under hans tid anses vara lika smidig och tidsenlig som en sovjetisk femårsplan.

Motståndet mot Örns chefskap är i flera fall så hård och oförsonlig att man undrar om de anställda inte förväxlat honom med en brottsling på rymmen.

»Peter Örns tid här är ett organisatoriskt, ekonomiskt och strategiskt haveri«, förklarar en rutinerad medarbetare (som dock tror att Peter Örn »vill väl«). 

Peter Örns externa kontakter är ofta mer positiva till hans chefskap än de anställda. De beskriver Örn som en sympatisk och hederlig man vars handslag man kan lita på. Han möts gärna halvvägs i förhandlingar.

»Det är naturligt att kritiken fokuseras på högste chefen i ett krisläge. Jag tror att de anställda på radion inte riktigt har förstått att hela förändringsprocessen har varit på allvar«, förklarar en extern kontakt.

Flera gamla arbetskamrater vittnar om att de har tagit mycket illa vid sig av den senaste tidens påhopp i medierna.

»Det är sorgligt att han framställs på ett fördummande sätt. Jag vet ju att han inte alls är så där«, säger en före detta medarbetare.

En person nära Peter Örn berättar att denne tycker sig vara utsatt för drevjournalistik. Han tror dock att Örn kommer att stå pall för pressen.

»Han är stark. Om kritikerna hade varit mer nyanserade hade de kanske haft en chans«.

 

Ledarstilsbetyget 
Ledarstil ★ ★

Vill vara en inspirerande visionär. Lyckas inte alltid. Som gammal politiker tror han starkt på demokrati och delaktighet. Många medarbetare anser att han är »för demokratisk«. Tror på transparens. Borde ta mer plats.

Delegering ★ ★ ★

Gillar att delegera uppgifter och ansvarsområden. Ger sina närmaste medarbetare stor frihet. Vilket av en del uppfattas som ett sätt att själv slippa ta ansvar.

Beslutsfattande ★ ★ ★

Fattar sällan snabba beslut. Vill utreda och förankra saker först. Föredrar att högsta ledningen fattar konsensusbeslut. Skapar gärna projekt. Pekar sällan med hela handen. Anses ha svårt att ta tuffa beslut. Bra på att skilja på frågor av strategisk, operativ och taktisk karaktär.

Rekrytering ★ ★ ★ ★

Fick under sin första tid i folkpartiet beröm för att lyfta fram unga förmågor och kvinnor till välförtjänta nyckelpositioner.  SR måste göra omfattande personalneddragningar, därmed finns inte så stort utrymme för rekryteringar.

Kommunikation ★ ★ ★

Är en erkänt skicklig talare med förmåga att beröra människor. Mycket bra på att få medarbetare att känna sig sedda. »Måste lära sig sluta lyssna också«, säger en medarbetare. Upplevs ibland som otydlig. Målar hellre upp visioner än konkreta mål. Har inte tagit tydlig plats i offentligheten som radiochef.

Konflikthantering ★

Gillar inte konflikter. Försöker komma överens med motparten in i det sista. Överlåter ofta konfliktfyllda situationer till sina underchefer.  Har inte tagit offentlig strid med sina tuffaste interna kritiker. Har på senare tid hamnat i kollisionskurs med reportrar när han blivit intervjuad.

Motivation ★ ★ ★

Får både ris och ros. Upplevs som en oerhörd inspiratör av vissa personer. Medan andra känner att han mest kommer med »tomt prat«. Bra på att motivera sina närmaste medarbetare.

Personligt ★ ★ ★ ★

En känslomänniska med ett starkt behov  av att vara omtyckt. Tycker det är jobbigt med kritik. Upplevs som intellektuell och charmerande även av kritikerna. Uppriktigt intresserad av andra människor. Personlig i sitt sätt. Hyllas av många för sin höga moral. 

23 poäng

Relaterade artiklar

alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.