Peter Örn – under attack

Direkt till vänster i Sveriges Radios huvudbyggnad – »Hangaren« kallad – ligger personalfiket »Skafferiet«. Det var där en förväntansfull Peter Örn satt med en latte för tre år sedan. Medarbetarna bjöds in till samtal vid morgonfikat. Alla frågor var välkomna. Den moderna och tillgänglige chefen ville visa att han ville lära känna sina nya arbetskamrater.

Nu var det länge sedan Peter Örn fikade. I stället har han låst in sig på »Sjuan« – chefsvåningen.

»Nu åker han väl varuhissen upp«, suckar en medarbetare på Sveriges Radio ironiskt. Uttalandet är representativt för inställningen hos många anställda.

Peter Örn fick sommaren 2003 uppdraget att efterträda  den erfarna publicisten Lisa Söderberg.

Örn valdes för sina chefsmeriter, för någon egentlig publicistisk erfarenhet hade han inte. Men om gott omdöme och civilkurage gjorde Olof Rydbeck till en lysande radiochef (chef 1950 till 1970) borde Peter Örns bakgrund vara perfekt.

Nu får han tuff kritik för i princip allt han gör. Facket skriver protestlistor mot den inkompetenta ledningen. Det är fel inriktning på P1. Ekonomin är i kris. Flera starka radioprofiler anser att Örn »låtit sig kidnappas« av några starka personer i ledningsgruppen. Den nya beställarorganisationen som tagits fram under hans tid anses vara lika smidig och tidsenlig som en sovjetisk femårsplan.

Motståndet mot Örns chefskap är i flera fall så hård och oförsonlig att man undrar om de anställda inte förväxlat honom med en brottsling på rymmen.

»Peter Örns tid här är ett organisatoriskt, ekonomiskt och strategiskt haveri«, förklarar en rutinerad medarbetare (som dock tror att Peter Örn »vill väl«). 

Peter Örns externa kontakter är ofta mer positiva till hans chefskap än de anställda. De beskriver Örn som en sympatisk och hederlig man vars handslag man kan lita på. Han möts gärna halvvägs i förhandlingar.

»Det är naturligt att kritiken fokuseras på högste chefen i ett krisläge. Jag tror att de anställda på radion inte riktigt har förstått att hela förändringsprocessen har varit på allvar«, förklarar en extern kontakt.

Flera gamla arbetskamrater vittnar om att de har tagit mycket illa vid sig av den senaste tidens påhopp i medierna.

»Det är sorgligt att han framställs på ett fördummande sätt. Jag vet ju att han inte alls är så där«, säger en före detta medarbetare.

En person nära Peter Örn berättar att denne tycker sig vara utsatt för drevjournalistik. Han tror dock att Örn kommer att stå pall för pressen.

»Han är stark. Om kritikerna hade varit mer nyanserade hade de kanske haft en chans«.

 

Ledarstilsbetyget 
Ledarstil ★ ★

Vill vara en inspirerande visionär. Lyckas inte alltid. Som gammal politiker tror han starkt på demokrati och delaktighet. Många medarbetare anser att han är »för demokratisk«. Tror på transparens. Borde ta mer plats.

Delegering ★ ★ ★

Gillar att delegera uppgifter och ansvarsområden. Ger sina närmaste medarbetare stor frihet. Vilket av en del uppfattas som ett sätt att själv slippa ta ansvar.

Beslutsfattande ★ ★ ★

Fattar sällan snabba beslut. Vill utreda och förankra saker först. Föredrar att högsta ledningen fattar konsensusbeslut. Skapar gärna projekt. Pekar sällan med hela handen. Anses ha svårt att ta tuffa beslut. Bra på att skilja på frågor av strategisk, operativ och taktisk karaktär.

Rekrytering ★ ★ ★ ★

Fick under sin första tid i folkpartiet beröm för att lyfta fram unga förmågor och kvinnor till välförtjänta nyckelpositioner.  SR måste göra omfattande personalneddragningar, därmed finns inte så stort utrymme för rekryteringar.

Kommunikation ★ ★ ★

Är en erkänt skicklig talare med förmåga att beröra människor. Mycket bra på att få medarbetare att känna sig sedda. »Måste lära sig sluta lyssna också«, säger en medarbetare. Upplevs ibland som otydlig. Målar hellre upp visioner än konkreta mål. Har inte tagit tydlig plats i offentligheten som radiochef.

Konflikthantering ★

Gillar inte konflikter. Försöker komma överens med motparten in i det sista. Överlåter ofta konfliktfyllda situationer till sina underchefer.  Har inte tagit offentlig strid med sina tuffaste interna kritiker. Har på senare tid hamnat i kollisionskurs med reportrar när han blivit intervjuad.

Motivation ★ ★ ★

Får både ris och ros. Upplevs som en oerhörd inspiratör av vissa personer. Medan andra känner att han mest kommer med »tomt prat«. Bra på att motivera sina närmaste medarbetare.

Personligt ★ ★ ★ ★

En känslomänniska med ett starkt behov  av att vara omtyckt. Tycker det är jobbigt med kritik. Upplevs som intellektuell och charmerande även av kritikerna. Uppriktigt intresserad av andra människor. Personlig i sitt sätt. Hyllas av många för sin höga moral. 

23 poäng
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden