ulf_egestrand

Ulf Egestrand om The Henhouse

Du har skrivit en bok om dig själv i tredje person. Varför skrev du boken?
”Jag har jobbat med pengar i fyrtio år. Jag har insett att människor kan väldigt lite om pengar, att de är rädda för ämnet.”

”Innan du gör något med ditt företags pengar, läs den här boken”, står det på baksidan. Varför ska chefer läsa den?
”Du är ansvarig för avdelningens pengar. Det gäller att tänka till, så att du inte hamnar i situationer som du inte kan ta dig ur. Se på banksystemet i USA, där man lånade ut pengar till dem som inte hade råd att betala tillbaka. Rent krasst handlar det om att det ska vara mer pengar in än ut. Det förstår alla runt köksbordet. Det gäller även för chefer att förstå.”

Hur bra är svenska chefer på att hantera sina pengar?
”Vi har en otrolig vana av att hantera pengar. Men när datorn kom till hjälp blev det abstrakt och då blev det mer matematiskt kvantifierat. Då blev det abstrakt för dem som inte kunde hantera Excel. Och nej, pengar är inte längre något konkret som vi har i plånboken. Har man inte fått grunderna i finans, då kan det lätt gå fel i lyxfällor.”

Din bok handlar också om att förverkliga sina idéer. Hur är chefer på det?
”Hyfsat bra. Det finns en vilja att tro mycket på framtiden, till exempel att köpa företag. En tredjedel av alla företagsförvärv har blivit bra, en okej, en katastrof. Företagsledare drivs av aktiemarknader. I den kampen om att vara duktig gör man dåliga saker. Stor risk med att finansiera sig för tungt. Finansiella beslut handlar mycket om känslor. Det är omöjligt att ha kontroll på allt som händer i världen. Ofta blir det därför beslut fattade på känslor.”

Din bok har vunnit ett förstapris vid bokbranschens stora gala The 2012 USA Best Book Awards. Varför är den så populär?
”Jag tror att enkelheten gör att den går hem. Den är lättåtkomlig, samtalet är lätt att förstå, det är inte något högdraget språk. Och så tror jag på att säga en sak tre gånger, för att ingen ska missa det.”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden