chefgalan2017

 

Årets talare

margot_wallstrom_320

Margot Wallström
Sveriges utrikesminister

Med ett fåtal korta avbrott har Margot Wallström varit i politikens och socialdemokratins tjänst i mer än 40 år och det är inte många svenska politiker som kan slå hennes CV – riksdagsledamot vid 25 års ålder, biträdande civilminister, kulturminister, socialminister, EU-kommissionär och vice ordförande för EU-kommissionen.

Efter avslutat uppdrag i Bryssel, deklarerade Margot Wallström att hon nu skulle lämna politiken och hitta ett jobb som bättre gick att förena med ett vettigt familjeliv. Så blev det nu inte, hennes vilja att påverka och förbättra gjorde i stället att hon styrde kosan mot New York och FN för att bevaka frågor som rör sexuellt våld i krig och konflikter.
Under två år har Margot Wallström nu varit Sveriges utrikesminister och i den rollen visat prov på såväl oräddhet som mod. Hon har lanserat en feministisk utrikespolitik, fattat det kontroversiella beslutet att erkänna Palestina och lyckats med att få Sverige invalt i FN:s säkerhetsråd. Margot Wallström säger själv att rollen aldrig har varit mer komplicerad – värderingar som demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet trycks tillbaka och det har blivit svårare att slåss för dem. Men det skrämmer henne inte – hon är van att arbeta utanför komfortzonen och är villig att betala priset för att göra det.

 

 

alexander_bard_320

Alexander Bard
Cyberfilosof och digital expert

Att kalla Alexander Bard för Renässansmänniska är knappast någon överdrift. I musikvärlden har han haft enorma framgångar som producent, låtskrivare och skapare av musikgrupper som bland annat Army of Lovers och BDO. Tillsammans med mediateoretikern Jan Söderqvist har Alexander Bard skrivit tre böcker om internets revolutionerande effekter på vårt samhälle. Trilogin har översatts till 20 språk och blivit en internationell storsäljare. Mitt i allt har han även hunnit med att bli folkkär genom sin medverkan i Idol-juryn på Tv4. Cyberfilosofen Alexander Bard är en mycket efterfrågad föreläsare såväl i Sverige som utomlands och är en av de nominerande till Årets talare 2016. På Chefgalans scen får vi höra denne färgstarke och insiktsfulle provokatörs tankar om hur vi ska arbeta och leda i vår oroliga och omvälvande samtid.

 

ashkan_saeid

Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya Grundarna till Serendipity Group

Som barn flydde de båda under dramatiska former från Iran. I dag leder de ett miljard-imperium på Stureplan i Stockholm. Av en lyckosam tillfällighet, en så kallad serendipitet, uppfinner Sveriges yngste docent i kemi, Saeid Esmaeilzadeh världens hårdaste glas i början av 2000-talet. Saeid Esmaeilzadeh ringer sin vän ekonomen Ashkan Pouya och tillsammans beslutar de sig för att starta företag och lansera glaset. I dag, 15 år senare, har de inte sålt en enda glasbit, men däremot har de båda vännerna byggt upp miljardbolaget Serendipity Group som bland annat innehåller ett 15-tal teknikbolag. De har lärt sig att det nästan aldrig är den första idén som blir den slutgiltiga produkten. Längs vägen upptäcks nya saker och då gäller det att våga byta spår och vara öppen för nya inspel och tankar. På Chefs scen får vi höra om deras framgångsresa och hur man lär sig att vara flexibel och anpassa sig till marknadens och omvärldens snabba förändringstakt.

Årets talare

caroline_berg_320

Caroline Berg
Styrelseordförande, Axel Johnson

Familjeföretaget Axel Johnson – som ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj – grundades 1873 och drivs nu i fjärde och femte generationen. Sedan mars 2015 är det dottern Caroline Berg som svingar ordförandeklubban för detta företag som med hel- och delägda bolag inräknat omsätter cirka 80 miljarder. I koncernen ingår bolag som Åhléns, Kicks, Martin&Servera samt börsnoterade Dustin och Axfood med Willys och Hemköp. Caroline Berg är utbildad i bland annat mediakunskap och psykologi och har lång erfarenhet i familjeföretaget. Mellan 2006 och 2015 var Caroline Axel Johnsons hr- och kommunikationsdirektör och genom åren har hon också varit ledamot i ett flertal av koncernens styrelser. Handeln utvecklas i raketfart, kunderna ändrar sina köpbeteenden och är mindre lojala. För att hänga med i utvecklingen ställs nya krav på Axel Johnsons verksamheter. Caroline Berg kommer att berätta om hur företaget ställer om till flexiblare organisationer som har förmågan att ta snabba beslut och bygga nya affärer utan att tappa långsiktigheten och historien i detta anrika företag.

micael_byden_320

Micael Bydén
Sveriges ÖB

Det säkerhetspolitiska världsläget är instabilare än på länge, Sveriges gränser utsätts för fler och fler kränkningar av främmande makt och Ryssland flyttar sina Iskander-robotar till Kaliningrad – oroväckande nära Sverige. Allt detta gör att ÖB Micael Bydén har en större utmaning i sitt uppdrag än de senaste företrädarna på posten. Micael Bydén har redan tagit beslut om permanent militär närvaro på Gotland, argumenterat för att försvarsbudgeten måste höjas rejält och ställt sig tveksam till att den ryska gasjätten Gazprom ska tillåtas hyra hamnen i Slite. Mitt i all denna omvärldsoro sjösätter Micael Bydén en stor omorganisation med större nationellt försvarsfokus än tidigare och mer självständiga staber för armé, flyg och marin. På Chefgalan får vi höra honom berätta om hur han tar sig an sitt för Sverige extremt viktiga och komplexa uppdrag.  

Därför ska du gå på Chefgalan 2017

 Inspireras av spännande gäster på scen!
Nätverka och skapa värdefulla kontakter med andra chefer!
Få konkreta verktyg för en bättre chefsvardag!
Var med och hylla och inspireras av Årets Chef-pristagarna!