Suad Ali. Foto: Helen Karlsson
Suad Ali. Foto: Helen Karlsson

Suad Ali: Förebilder får unga att våga drömma

I sin nya krönika skriver Suad Ali om vikten av representation. ”Min mejlkorg fylls med post från personer som kan relatera till mig. Det bekräftar för mig vad jag kände när jag satt i klassrummet i mellanstadiet och ville bli elevrådsordförande.”

”I en allt mer globaliserad värld är representation och mångfald en ständigt aktuell fråga. Men representation är så mycket mer än ekonomisk lönsamhet för offentlig och privat sektor. Det börjar tidigare än så.

Fjärde klass, mina internationella drömmar börjar ta fart. Det här med elevrådsordförande verkar spännande och roligt.

Jag vill ta plats och när vår lärare en dag informerar klassen om att alla som är intresserade av att bli elevrådsordförande kan lämna en intresseanmälan i den svarta skokartongen framme på hennes bord ser jag min chans.

Jag går rakryggat fram till hennes bord och lämnar min intresseanmälan. Under lässtunden senare under skoldagen kommer hon fram till mig och berättar att hon inte anser att min intresseanmälan är en bra idé eftersom att jag går i svenska två. Jag blir väldigt besviken och förstår inte vad hon menar, men som barn har man ofta ett givet förtroende för vuxna så jag tar tillbaka min anmälan, ledsen och mycket besviken.

Suad Ali

Gör: Expert på Sveriges flyktingkvot, Migrationsverket. Tjänstgör hos Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Ålder: 25.

Bor: Linköping.

Karriär i korthet: Asylhandläggare på Migrationsverket 2012. Projektledare, Goda Grannar i Linköping, insamling och administrativa uppgifter för Sverige för UNHCR. Utsedd till en av Sveriges 101 supertalanger 2016 av Veckans Affärer.

Resten av året vågar jag inte lämna in fler intresseanmälningar, fastän jag egentligen vill. Lärarens ord sitter kvar. Dessutom finns det ingen som jag kan relatera till som varit eller är elevrådsordförande, så jag lägger ner det. Jag blir lika besviken varje gång frågan tas upp i klassrummet.

Ett par år senare ska jag välja program på gymnasiet. De internationella drömmarna ekar fortfarande högt, men verkligheten gör sig påmind. Kan jag? Ska jag?

Jag önskar återigen att jag hade någon som jag kunde relatera till, som kunde representera mig redan som barn med stora drömmar. Men jag känner mig hela tiden ensam.

I stället peppar jag mig själv via Ted-talks och Youtube, men väljer när det väl kommer till kritan ändå det säkra kortet för att jag med min bakgrund, hudfärg och mitt utseende verkar ha oddsen emot mig. Det är i alla fall vad omgivningen och framför allt statistiken påtalar.

kung

Just nu:

”Jag var nyligen inbjuden till slottet för att delta i seminarium om ungt ledarskap.”

Men drömmar har alltid en tendens komma upp till ytan när vi försöker dämpa dem och jag byter till slut till ett samhällsvetenskapligt program med en internationell profil. Jag känner hur jag snabbt hittar hem i de frågorna. Samtidigt fylls min mejlkorg med post från personer som kan relatera till mig och från personer som inte kan göra det, men som vet hur det är att av omvärlden enbart bli sedd med etiketter som andra skapat.

De berättar att de känner sig representerade genom mig, att de känner sig sedda, att de nu vågar. Det bekräftar för mig vad jag kände när jag satt i klassrummet i mellanstadiet och ville bli elevrådsordförande. Det är viktigt att personer från olika delar av samhället finns representerade i alla roller i samhället.

Representation bidrar till mer än demokratin, samhällsutvecklingen och den ekonomiska lönsamheten i såväl privat och offentlig sektor. Det börjar tidigare, det motiverar unga ledare redan i klassrum, i deras kommande val i livet, på fotbollsplanen, i det politiska engagemanget och i det ideella.

Det ger unga som lärt sig att de inte kan drömma tillräckligt stort för att de tidigare inte fått möjlighet att stretcha sin potential, möjlighet att våga satsa, även när det känns svårt. Det kräver att vi tänker nytt, innovativt och sätter tydliga mål, för det ger otroliga förutsättningar i en allt mer globaliserad värld.”

/Suad Ali

Fler krönikor:

Jag kommer aldrig att smälta in

Våga springa mot strömmen

Missa inget! Prenumerera på Chefs nyhetsbrev

  • Prenumerera på Chefs nyhetsbrev med det bästa från Chef.se.